Με τους μαθητές να βρίσκονται ήδη στα σχολικά θρανία, εκατοντάδες γονείς έχουν πάρει χαρτί και μολύβι, προσπαθώντας να καταρτίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα πρώτα έξοδα των παιδιών τους για την φετινή σχολική χρονιά. Μπορεί το «καλάθι του μαθητή» να έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν επαρκεί για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών των μαθητών. Οι γονείς που θέλουν να εξοπλίσουν πλήρως τα παιδιά τους θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η σχολική λίστα δεν εξαντλείται στη γραφική ύλη και στα αναλώσιμα.
Σχολικά βοηθήματα, ξενόγλωσσα βιβλία, παγούρια και τάπερ είναι μερικά από τα συμπληρωματικά προϊόντα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο «καλάθι του μαθητή», επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεδομένου ότι το μέτρο είναι υποχρεωτικό μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή τις αλυσίδες καταστημάτων, αρκετά είναι τα συνοικιακά βιβλιοχαρτοπωλεία τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει το «καλάθι του μαθητή», καθώς σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών που διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα.
Μισοάδειο το καλάθι
«Ακόμα και η παραμικρή αύξηση στις τιμές των αναλώσιμων προϊόντων όπως μολύβια και τετράδια είναι δυσβάστακτη για εμάς», αναφέρει στη «ΜτΚ» η Στέλλα, μητέρα δύο μαθητών δημοτικού τονίζοντας ότι «οι τιμές στα σχολικά είδη, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, ακολουθούν τον δρόμο των αυξήσεων». Η ίδια, ωστόσο σχολιάζει ότι ενώ «το καλάθι του μαθητή» είναι ένα θετικό μέτρο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκές, καθώς δεν περιλαμβάνει όλα τα είδη που χρειάζεται σήμερα ένας μαθητής.
Τι περιλαμβάνει το «καλάθι του μαθητή»
Στο «καλάθι», που θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνονται 11 κατηγορίες σχολικών ειδών ενώ ήδη παρατηρούνται μειώσεις τιμών από 5% έως 10% σε σχέση με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων το Σεπτέμβριο του 2023. Όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης στα σχολικά σακίδια παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση τιμής κατά 21,25% ενώ στις κασετίνες η μείωση αγγίζει το 11,72% .
Το «καλάθι του μαθητή» περιέχει: Σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων) καθώς και φωτοτυπικό χαρτί. Oι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι», τόσο από το e-katanalotis, όσο και εντός των καταστημάτων. Όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν στο μέτρο αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τον κατάλογο με τα προϊόντα σε εβδομαδιαία βάση. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να έχουν ειδικό σήμα και να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε τουλάχιστον ένα ξεχωριστό σημείο πώλησης.
Στα περσινά επίπεδα οι τιμές
Από 50 έως 100 ευρώ θα κοστίσει φετινή σχολική λίστα που περιλαμβάνει μόνο τα απαραίτητα χαρτικά για μία οικογένεια με δύο μαθητές δημοτικού. Το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν προστεθεί η τιμή μιας καινούριας σχολικής τσάντας που θα κοστίσει έως 75 ευρώ ενώ ακριβότερος θα είναι ο λογαριασμός για όσους χρειαστεί να προμηθευτούν σχολικά βοηθήματα και ξενόγλωσσα βιβλία.
Την ίδια ώρα η τιμή για μία απλή σχολική τσάντα που περιλαμβάνεται στο «καλάθι» μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων ξεκινάει από 2,99 και μπορεί να φτάσει έως και τα 49,99 ευρώ. Ένα σετ γεωμετρικών οργάνων κοστίζει 0,80 ευρώ ενώ η τιμή για ένα απλό τετράδιο ξεκινάει από 1,99 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Κεντρικού Βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κουτώλα, «οι τιμές για τα βοηθήματα δημοτικού ξεκινούν από τα 10 και φτάνουν μέχρι τα 20 ευρώ, ενώ τα βοηθήματα γυμνασίου και λυκείου μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 100 ευρώ. Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι γονείς που θα κληθούν να αγοράσουν ξενόγλωσσα βιβλία με την τιμή τους να ξεκινάει από τα 30 ευρώ».
Οι τιμές για τις σχολικές τσάντες σε βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από τα εννέα ευρώ και διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα. Μια τροχήλατη τσάντα δημοτικού κοστίζει σήμερα έως 75 ευρώ ενώ μία κασετίνα καλής ποιότητας φτάνει έως και τα 25 ευρώ.
«Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνονται οι τιμές για τα σχολικά είδη», ανέφερε ο κ. Κουτώλας υπογραμμίζοντας ότι φέτος δεν έχουν γίνει ανατιμήσεις με την τιμή του χαρτιού να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης διαθέτουν μεγάλη ποικιλία με φθηνά προϊόντα με περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή».
«Βάλτε πλάτη»
«Δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα σχολικά είδη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος προς τους εκπροσώπους της αγοράς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα σχολικά είδη, ζητώντας χαρακτηριστικά από τις επιχειρήσεις «να βάλουν πλάτη» για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών.
Σε υψηλά επίπεδα η κίνηση στα βιβλιοπωλεία
«Αρκετοί είναι οι καταναλωτές που έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους από το καλοκαίρι» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Διευθυντής Κεντρικού Βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κουτώλας. «Η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των σχολίων, με τους γονείς οι οποίοι να σπεύδουν ήδη στα βιβλιοπωλεία με τις σχολικές λίστες στα χέρια». Ο ίδιος τονίζει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών ψωνίζει με βάση την ποιότητα με τους περισσότερους γονείς να έχουν κάνει ήδη τις επιλογές τους πριν περάσουν το κατώφλι των βιβλιοπωλείων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024
Αλκίνοος Βλαχόπουλος
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου