Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Το άρωμα στα προϊόντα περιποίησης μπορεί να προκαλέσει πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια

Μια έρευνα χημικών ουσιών που (ενδεχομένως) ενεργοποιούν ακούσια μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις αναπαραγωγικές λειτουργίες έχει εντοπίσει ενώσεις που πολλοί από εμάς μπορεί να συναντήσουμε στο περιβάλλον μας, υπογραμμίζοντας ένα πιθανό έναυσμα για την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια.

Ένα από αυτά είναι ένα μοσχοβολιστό άρωμα, που κάποτε χρησιμοποιούταν συνήθως σε ανδρικά αρώματα. Το συγκεκριμένο άρωμα, αν κι έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε προϊόντα που πωλούνται σε αρκετά άλλα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Κατά τον περασμένο αιώνα, οι μέσες ηλικίες εμμηναρχής – η έναρξη της περιόδου – και ανάπτυξης του στήθους παρουσίασαν πτωτική τάση. Ενώ υπάρχουν σαφείς φυλετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, η έκταση του φαινομένου ήταν παγκοσμια και με ραγδαία εξάπλωση για να είναι θεωρηθεί αποκλειστικά γενετικό, οδηγώντας τους επιστήμονες να αναρωτιούνται ποιοι νέοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες πρώιμες αλλαγές.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν αναζητήσει πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου, η ασυνέπεια των αποτελεσμάτων έχει καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό των αιτιών. Πολλές μελέτες παρατήρησης περιορίζονται επίσης από τις μεθόδους τους, καθώς περιορίζονται στη συλλογή δειγμάτων αίματος και ούρων εθελοντών μόνο κατά τις ώρες αφύπνισης.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο North Western επέλεξαν να εστιάσουν την αναζήτησή τους γύρω από ένα δίκτυο νευρώνων στον υποθάλαμο που είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της έναρξης της εφηβείας.

Οι νευρώνες της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) διεγείρουν την υπόφυση να εκκρίνει πολλά χημικά στοιχεία, τα οποία με τη σειρά τους “δίνουν εντολή” στις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και στους όρχεις να αντλούν την τεστοστερόνη.

Αν και οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη διαδικασία δεν είναι πλήρως κατανοητοί, πιστεύεται ότι εμπλέκεται ένα νευροπεπτίδιο που ονομάζεται κισπεπτίνη. Επιπλέον, τα νευρικά κύτταρα που παράγουν το νευροπεπτίδιο έχουν τους δικούς τους υποδοχείς που τα ευαισθητοποιούν στις παραλλαγές του στρες και της διατροφής, καθιστώντας τα ένα τέλειο μέρος για την έναρξη αναζήτησης άλλων μορφών παρεμβολών.

Αντί να αναζητήσουν σημάδια διαταραχής σε ένα δείγμα εθελοντών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια καλλιέργεια ιστού που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο για να εξετάσουν τις επιδράσεις διαφόρων ουσιών στη δραστηριότητα GnRH και κισπεπτίνης των κυττάρων.

Ο ίδιος ο έλεγχος ήταν ουσιαστικός, ταξινομώντας περίπου 10.000 διαφορετικές ουσίες, που περιγράφονται σε μια βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, πρόσθετα εργαλεία αξιολόγησης μείωσαν τη λίστα σε μερικές δεκάδες ενώσεις που παρενέβαιναν σε μία ή και στις δύο οδούς.

Ένας αριθμός από τις ουσίες που δοκιμάστηκαν ήταν τύποι χολινεργικών αγωνιστών, μια ομάδα χημικών ουσιών που μιμούνται έναν πομπό κοινό σε μια ποικιλία νευρικών οδών, υπεύθυνο για τη μνήμη, τα κίνητρα και τη διέγερση.

Συγκεκριμένα, ξεχώρισε μία ένωση- ένας υποψήφιος αγωνιστής για την κισπεπτίνη, που ονομάζεται musk ambrette. Εντοπίζεται συνήθως σε καλλυντικά και ανδρικά αρώματα. Πρόκειται για ένα γλυκό άρωμα που απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δεκαετία του 1990, μετά από στοιχεία της νευροτοξικότητάς του σε αρουραίους, αν και συνεχίζει να παράγεται στην Ινδία και την Κίνα.

Η ουσία, σήμερα, είναι λιγότερο διαδεδομένη σε εμπορικά προϊόντα, χάρη στις συστάσεις της Διεθνούς Ένωσης Αρωμάτων. Ωστόσο, επειδή αποδεικνύεται ανθεκτικό και συνεχίζει να έχει παρουσία, μελέτες- όπως αυτή - προειδοποιούν ότι προκαλεί σοβαρή και διαρκή ανησυχία.

Περαιτέρω δοκιμές του musk ambrette σε κύτταρα υποθαλάμου ανθρώπου και ποντικού σε καλλιέργειες και σε νεαρά ζωντανά ψάρια ζέβρα κατέδειξαν περαιτέρω τη δυνατότητα του αρώματος να ωθήσει μέρη του εγκεφάλου να αναδεύσουν ενδείξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την εφηβεία σε μικρότερες ηλικίες.

Αυτό που στην επιφάνεια φαίνεται σαν μια ασήμαντη τάση, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με αυξημένους κινδύνους ψυχολογικών προβλημάτων, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού που σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της εφηβείας.

Σε συνδυασμό με μελέτες που διαπιστώνουν ότι η παχυσαρκία και οι διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της μέσης ηλικίας εμμηναρχής και ανάπτυξης του μαστού, είναι πιθανό διάφοροι παράγοντες να επηρεάζουν τον τρόπο ωρίμανσης του σώματος των παιδιών.

Η παραπάνω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Endocrinology.



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου