Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων 2024: "Sign up for Sign Language Rights"

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων (IWD) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 1958 στη Ρώμη. Κάθε χρόνο, η Κοινότητα των Κωφών σε παγκόσμιο επίπεδο, γιορτάζει την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (φέτος 23 έως 29 Σεπτεμβρίου), προς τιμήν του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της WFD, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις σε όλο τον κόσμο. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στα μέλη της Κοινότητας των Κωφών, που περιλαμβάνουν τις οικογένειες των κωφών ατόμων, επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, συναδέλφους, αλλά και οργανώσεις, κρατικούς- και μη- φορείς κι ενώσεις ατόμων με αναπηρία.

Το φετινό θέμα, "Sign up for Sign Language Rights", εστιάζει στο δικαίωμα των Κωφών ατόμων στη νοηματική γλώσσα.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024: Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών “Sign Up for Sign Language Rights”

Επιδίωξη καλύτερης εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Ο.Η.Ε. σε εθνικό επίπεδο από το πρίσμα των γλωσσικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των κωφων ατόμων, ενόψει της 20ης επετείου από την υπογραφή της το 2026. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στις νοηματικές γλώσσες σε συνεργασία με τις τοπικές κι εθνικές ενώσεις και συμμετέχουμε στη διάδοση του βασικού αυτού στόχου των κοινοτήτων των Κωφών.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024: Συμπεριληπτική εκπαίδευση

Υποστήριξη της ποιοτικής πολυγλωσσικής συνεκπαίδευσης που παρέχει στους κωφούς μαθητές ένταξη μέσω των εθνικών νοηματικών γλωσσών. Ενθαρρύνουμε άτομα, οργανισμούς και κυβερνήσεις να συμπράξουν στη διεκδίκησή μας για τα δικαιώματα της νοηματικής γλώσσας υπογράφοντας τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Κωφών Παιδιών!


Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024: Συνηγορία για τη νοηματική γλώσσα

Ενθαρρύνετε όλους να υποστηρίξουν ενεργά τα δικαιώματα των κωφών και την επίσημη αναγνώριση των εθνικών νοηματικών γλωσσών. Συνηγορίστε για τα δικαιώματα νοηματικής γλώσσας, προωθώντας τις εθνικές σας νοηματικές γλώσσες σε δημόσιους χώρους.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024: Δημιουργήστε ανθεκτικές Κοινότητες Κωφών.

Δημιουργία της ικανότητας των Κοινοτήτων Κωφών σχετικά με την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών για τον μετριασμό των κινδύνων καταστροφών και τον περιορισμό της ευπάθειας των Κοινοτήτων Κωφών σε περιπτώσεις καταστροφών. Στηρίζουμε τα δικαιώματα νοηματικής γλώσσας, δημιουργώντας δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων Κωφών και των ανταποκριτών πρώτης γραμμής έκτακτων αναγκών.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024: Ποικιλομορφία στις κοινότητες των Κωφών.

Αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα στις Κοινότητες των Κωφών και αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές ταυτότητες που συνυπάρχουν σε κάθε κωφό άτομο. Στηρίζουμε τα δικαιώματα νοηματικής γλώσσας, επισημαίνοντας τις πολλές και ποικίλες ταυτότητες των διαφορετικών κοινοτήτων κωφών μας ενισχύουν τις κοινότητές μας σήμερα!

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024: Πολιτιστικές γιορτές Κωφών

Εορτασμός της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινοτήτων κωφών μέσω των νοηματικών γλωσσών και πολιτισμών μας. Η κουλτούρα των Κωφών περιλαμβάνει τις συμπεριφορές, τις παραδόσεις, τις πεποιθήσεις, τις αξίες, την ιστορία, το χιούμορ, την τέχνη που υπάρχει στις κοινότητες των Κωφών. Είμαστε περήφανοι για τις γλωσσικές και πολιτιστικές μας ταυτότητες. Στηρίζουμε τα δικαιώματα νοηματικής γλώσσας φιλοξενώντας μια εκδήλωση σήμερα που καταδεικνύει την πλούσια κουλτούρα των κωφών κοινοτήτων μας.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024: Επένδυση στο μέλλον των κοινοτήτων κωφών

Υποστηρίξουμε τις συνδέσεις των κωφών παιδιών και των οικογενειών τους με κοινότητες κωφών για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη έκθεση στις εθνικές νοηματικές γλώσσες και την πρόσβαση σε περιβάλλοντα πλούσια σε γλώσσα. Στηρίζουμε τα δικαιώματα νοηματικής γλώσσας κοινοποιώντας ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όραμά μας για το μέλλον των κωφών κοινοτήτων μας.


Με πληροφορίες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου