Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Οι κωφές γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ενδοοικογενειακή βία. Πώς οι δράστες εργαλειοποιούν την αναπηρία.

Η ανησυχητική αύξηση των αναφορών για ενδοοικογενειακή βία και ανθρωποκτονίες μεταξύ συντρόφων έχει οδηγήσει σε αυξημένη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και σε αυξημένη ευαισθητοποίηση στις κοινότητές μας.

Γνωρίζουμε ότι οι δράστες έχουν επίσης εξελιχθεί, προσαρμόζοντας τις κακοποιητικές μεθόδους τους ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Τα σημάδια ότι τα άτομα με αναπηρία μπορεί να βιώνουν ενδοοικογενειακή βία είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένων των πρόσφατων ευρημάτων της Royal Commission into Violence, Abuse, Neglect and Exploitation of People with Disability (Βασιλικής Επιτροπής για τη βία, την κακοποίηση, την παραμέληση και την εκμετάλλευση των ατόμων με αναπηρία).

Η Βασιλική Επιτροπή διαπίστωσε ότι το 40% των Αυστραλών γυναικών με αναπηρία έχουν υποστεί σωματική βία μετά την ηλικία των 15 ετών (σε σύγκριση με το 26% των γυναικών χωρίς αναπηρία). Ωστόσο, ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής βίας για τα άτομα με αναπηρία ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το είδος της αναπηρίας που έχουν.

Έρευνες δείχνουν ότι οι κωφές γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ενδοοικογενειακή βία από τις γυναίκες που ακούνε. Και οι αναφορές σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης είναι έως και 20 φορές περισσότερες στα Κωφά σε σύγκριση με τα ακούοντα άτομα. Καθώς εξετάζουμε τους λόγους που τα Κωφά θύματα αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, οι εγκληματολόγοι συνειδητοποιούν τους μοναδικούς τρόπους που αυτή συμβαίνει.

3 τρόποι που η κώφωση χρησιμοποιείται ως όπλο

Η σκοτεινή πραγματικότητα είναι ότι οι δράστες χρησιμοποιούν την κώφωση του θύματός τους για να:

-τα καθιστούν πιο ευάλωτα

-να αυξάνονται οι δυσκολίες για την αναφορά των κακοποιητικών περιστατικών και

- να μειώνουν την αξιοπιστία τους.

Εκμεταλλευόμενοι την αναπηρία του θύματός τους, οι δράστες αυξάνουν τη δύναμή τους και τον καταναγκαστικό έλεγχο. Η δυναμική της δύναμης μεταξύ του δράστη και του Κωφού θύματός τους εντείνεται όταν ο δράστης έχει την ικανότητα να ακούει. Αυτή η ανισορροπία δύναμης περιγράφεται ως προνόμιο ακοής.

Πώς το κάνουν;

Οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας κατά των κωφών γυναικών ενδέχεται να προκαλούν βλάβες, να καταστρέφουν ή να παρακρατούν τον εξοπλισμό επικοινωνίας, όπως τα εξαρτήματα των κοχλιακών τους εμφυτευμάτων, τα ακουστικά βαρηκοΐας και συστήματα Bluetooth, για περαιτέρω απομόνωση και έλεγχο των Κωφών θυμάτων. Μειώνοντας την ικανότητά τους να επικοινωνούν με άλλους (ιδιαίτερα εκείνους που ακούν και μπορεί να μην γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα), αυξάνουν την απομόνωση του θύματος. Οι παραπάνω συσκευές (βοηθήματα ακοής) μπορεί να κοστίζουν μεγάλα ποσά, ενώ η αντικατάστασή τους μπορεί να απαιτεί εβδομάδες ή και μήνες για να πραγματοποιηθεί, στοιχείο που δημιουργεί έντονο πρόβλημα επικοινωνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν την Αυστραλιανή Νοηματική Γλώσσα (Auslan), τα θύματα ενδέχεται να καθυστερήσουν την αναφορά μέχρι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν την ιστορία τους με τους δικούς τους όρους.

Η απώλεια του εξοπλισμού επικοινωνίας επηρεάζει και την ικανότητα του θύματος να εργάζεται και να εκπληρώνει τις εργασιακές του υποχρεώσεις. Η απώλεια εισοδήματος αυξάνει την οικονομική εξάρτηση από τον δράστη τους. Αυτή η οικονομική κακοποίηση επιδεινώνεται και από τις περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν για τα Κωφά άτομα.

Σωματική κακοποίηση

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι δράστες ασκούν σωματική κακοποίηση ανάλογα με το αν το θύμα είναι Κωφό ή ακούει.

Στα θύματα που ακούνε οι δράστες συχνά στοχεύουν περιοχές του σώματος που μπορούν εύκολα να καλυφθούν με ρούχα για να κρύψουν την ενδοοικογενειακή βία. Οι δράστες που κακοποιούν Κωφά άτομα είναι πιο πιθανό να στρέφουν τη σωματική βία στα δάχτυλα, τους καρπούς και τα χέρια τους. Με αυτό τον τρόπο τα θύματα δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της νοηματικής γλώσσας, η οποία για πολλούς Κωφούς είναι η πρώτη και κύρια γλώσσα τους. Αυτό το χαρακτηριστικό, ωστόσο, προσφέρει την ευκαιρία να γίνει αντιληπτή η ενδοοικογενειακή βία, δεδομένου ότι οι τραυματισμοί στα δάχτυλα, τα χέρια και τους καρπούς είναι ιδιαίτερα ορατές.

Η δύναμη της λανθασμένης διερμηνείας

Τα άτομα που αντιλαμβάνονται αυτά τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και να σημάνουν συναγερμό (αν είναι ασφαλές να το κάνουν τόσο για τα ίδια όσο και για το θύμα). Όμως η αστυνομία έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει και πρέπει να γνωρίζει καλά τις τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι δράστες κακοποίησης των Κωφών θυμάτων.

Όταν η αστυνομία απαντά σε ένα πιθανό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ανακρίνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι οι αστυνομικοί μπορεί να χρησιμοποιούν τον δράστη που γνωρίζει νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσουν με το Κωφό θύμα! Αυτή η τακτική ωστόσο δίνει την ευκαιρία στο δράστη να μεταφέρει όπως θέλει τη δήλωση του Κωφού θύματος, να επαναπλαισιώνει την αφήγηση για να απεικονίζει τον εαυτό του ως θύμα ή να ισχυρίζεται ότι το περιστατικό ήταν ατύχημα. Ομοίως, ο δράστης μπορεί να μεταφέρει με όποιο τρόπο θέλει τα λόγια των αστυνομικών στο Κωφό θύμα. Μπορεί ακόμη και να χαρακτηρίζει ψευδώς το Κωφό θύμα ως πνευματικά ανάπηρο με βάση τον τρόπο ομιλίας του καθώς και τις vocalizations του, με στόχο να υπονομεύει την αξιοπιστία του και να αποτρέπει την αστυνομία από το να λάβει σοβαρά υπόψη το περιστατικό ή την αναφορά.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι οι αστυνομικοί να χωρίζουν τον πιθανό δράστη από το φερόμενο θύμα και να επικοινωνούν με το κωφό θύμα με τη βοήθεια ενός διερμηνέα νοηματικής γλώσσας που θα διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα.

Ωστόσο, ακόμη και όταν ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ειδικευμένους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την Απογραφή Κωφών του 2023, το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε δυσκολίες στην έγκαιρη εξασφάλιση ειδικευμένων διερμηνέων. Αυτές οι εμπειρίες ώθησαν την κοινότητα των Κωφών να υποστηρίξει την αντιμετώπιση της έλλειψης, της υποπληρωμής και της εξουθένωσης διερμηνέων της Αυστραλιανής Νοηματικής Γλώσσας σε εθνικό επίπεδο.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Η αναπηρία μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δράστες κατά των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με ισχυρούς και ανησυχητικούς τρόπους. Και η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να παίρνει τελείως διαφορετικές μορφές όταν τα θύματα είναι Κωφά.

Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση του κοινού για την υποστήριξη των θυμάτων. Τα πρωτόκολλα της αστυνομίας για τον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στα οποία εμπλέκονται Κωφοί άνθρωποι θα πρέπει να επανεξετάζονται διεξοδικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα για να περιορίζεται/εξαλείφεται το «προνόμιο ακοής» και οι επιπτώσεις του στην αξιοπιστία των θυμάτων.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου