Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Είναι τελικά τα Gen Alpha Kids μια ασεβής γενιά;

Μάλλον πρόκειται για μια τολμηρή και όχι ασεβή γενιά. Τα Gen Alpha Kids είναι παρεξηγημένα.

Τα χρόνια περνούν και οι κοινωνίες αλλάζουν και αναδιαμορφώνονται μαζί με τις γενιές που ακολουθούν. Σίγουρα οι millennials δεν συγκεντρώνουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Gen Z ούτε με τα Gen Alpha Kids και όλες αυτές οι γενιές με τη Gen X.

Φαίνεται, όμως, πως η γενιά των Alpha Kids (δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί από το 2011 έως το 2024) συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που κάποιος θα έλεγε ότι παραπέμπουν στην ασέβεια. Μπορεί να έχετε συναντήσει ή να μεγαλώνετε κι εσείς οι ίδιοι Gen Alpha Kids, παιδιά ατρόμητα και πρόθυμα να αμφισβητήσουν το status quo. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καθορίσουμε μια ολόκληρη γενιά από κάποιες μεμονωμένες, ίσως, περιπτώσεις, καθώς η κάθε γενιά έχει να αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις. Αρχικά, οφείλουμε να σκεφτούμε από πού προέρχονται αυτές οι αντιδράσεις κι αν αποτελούν πράγματι ασέβεια.

Αλήθεια είναι ασέβεια;

Κάθε γενιά έχει σημαδευτεί από την εξέλιξη της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνει και όσα βιώνει. Στην πραγματικότητα, η Gen Alpha ζει πολλά και δύσκολα παγκόσμια ζητήματα, τα οποία προβάλλονται -πολλές φορές σε υπερθετικό βαθμό- από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από τα ψηφιακά μέσα. Αυτό το αγχωτικό, κι αν μη τι άλλο ανασφαλές και ασταθές κοινωνικό περιβάλλον, μπορεί να δημιουργεί την ανάγκη στα παιδιά αυτά να αμφισβητήσουν οτιδήποτε συνεπάγεται μια μορφή εξουσίας.

Σκεφτείτε, ότι κάθε γενιά βλέπει και παρατηρεί την προηγούμενη με σχετικό σκεπτικισμό και αμφισβήτηση. Ειδικότερα, στην περίπτωση των Gen X και Baby Boomers, οι οποίοι μεγάλωσαν με αρκετά συντηρητικούς τρόπους, περιοριστικές ιδέες και είχαν ως μόνη επιλογή την υπακοή σε κανόνες, η ειλικρίνεια, η τόλμη, η γενναιότητα και η ανεξαρτησία της Gen Alpha, ίσως, φαντάζουν ως «ασέβεια».

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η Gen Alpha είναι πιο πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με την εξουσία και να μην την αποδεχτεί. Άλλωστε, το συνεχές «Ναι, κυρία/κύριε» ή το «Θα το κάνω» μπορεί να είναι εν μέρει επικίνδυνο για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του ανθρώπου που θα εισέλθει στην κοινωνία και την αγορά εργασίας και δεν θα είναι ικανός να πει «Όχι» ή «Δεν δέχομαι αυτό που μου λες και θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο», να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να σταθεί με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε κάθε αδικία προς το πρόσωπό του. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται για ασέβεια, αλλά για μια απόλυτα υγιή προσέγγιση της ζωής και του εαυτού.

Η γενιά της τεχνολογίας

Συν τοις άλλοις, η Gen Alpha είναι η γενιά που εκτέθηκε στην τεχνολογία από πολύ νωρίς. Ουσιαστικά, τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν μέσα στην τεχνολογία. Το γεγονός αυτό, πέρα από αρνητικές, έχει και πολλές θετικές πτυχές που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Η τεράστια γκάμα των πληροφοριών προσφέρει και πιο ευρεία προοπτική για τη σκέψη, άρα και πιο δυναμική φωνή, αυτοπεποίθηση και αίσθηση ανεξαρτησίας. Αυτές είναι δεξιότητες που επιβάλλεται να αναπτυχθούν σε κάθε παιδί και όχι να θεωρούνται ως έλλειψη σεβασμού προς τις παραδοσιακές αξίες, όταν αυτό φυσικά είναι ειλικρινές και συμβαίνει υπό όρους χωρίς να προσβάλλει.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αδράξουν αυτή την υπέροχη κοινωνική ευκαιρία και να ενθαρρύνουν τα Gen Alpha Kids να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα. Πάντα υπάρχει ένα όριο και μια λεπτή γραμμή σε όλα… ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και την αλαζονεία, τη δύναμη και την σκληρότητα κ.ο.κ. Βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν πιο ικανοί και διεκδικητικοί ενήλικες από εσάς και τις προηγούμενες γενιές. Στηρίξτε τα για να καταφέρουν να κατανοήσουν τον κόσμο που μεγαλώνουν και να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους και καλούς ανθρώπους που σέβονται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους και μετά τους γύρω τους.

Νάντια Σουφλη
Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου