Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

5 λόγοι για να συνεχίσετε να διαβάζετε μεγαλόφωνα στα παιδιά σας ακόμα και μετά το τέλος του Νηπιαγωγείου.

Από τις ιστορίες πριν τον ύπνο μέχρι την ώρα της ιστορίας στην παρεούλα ή στο χαλί της τάξης, η μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Η μεγαλόφωνη ανάγνωση μπορεί να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των νέων για ιστορίες και μπορεί να τους βοηθήσει να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Πάνω από το 80% των παιδιών ηλικίας 6-14 ετών δήλωσαν ότι αγαπούν ή τους αρέσει να τους διαβάζουν δυνατά, σύμφωνα με έρευνα του Scholastic.

Πανελλήνιες 2024: Υποβολή μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών – αλλογενών στα ΑΕΙ

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι, οι αλλοδαποί-αλλογενείς, που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων που επιθυμούν να εισαχθούν, από τις 13:00 της Τρίτης 2 Ιουλίου μέχρι και τις 23:59 της Τρίτης 9 Ιουλίου 2024.

Πώς διαβάζει η γενιά Z; Απρόσμενα στοιχεία για τους πρώτους ψηφιακούς ιθαγενείς και τη σχέση τους με τα βιβλία

Προτιμούν το βιβλίο στο χαρτί αλλά είναι φανατικοί μιας νέας αναγνωστικής (και συγγραφικής) τάσης που αναδύεται. Απρόσμενα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση της γενιάς Ζ με το διάβασμα προκύπτουν από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Νοσοκομεία Παίδων: Διακόπτουν αιφνιδίως τις θεραπείες σε εφήβους με ΙΦΝΕ όταν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια

Μια σοβαρή καταγγελία για τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία κάνει ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος.

Τα μέλη του Συλλόγου λαμβάνουν -όπως λένε- συνεχείς αναφορές το τελευταίο διάστημα για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ηλικιακά όρια παρακολούθησης εφήβων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Σχολεία: Ποια βιβλία αντικαθίστανται από τη νέα σχολική χρονιά

Στην αντικατάσταση επτά συνολικά βιβλίων σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, προχωρά από τη νέα σχολική χρονιά (2024/2025) το υπουργείο Παιδείας.

Τα βιβλία είναι τα εξής:

ΕΣΑμεΑ: Μεγάλη ταλαιπωρία και πολλαπλούς κινδύνους αντιμετωπίζουν νησιώτες και επισκέπτες με αναπηρία

Μεγάλη ταλαιπωρία και πολλαπλούς κινδύνους αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες νησιώτες και επισκέπτες με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Και δεν είναι μόνο η έλλειψη προβασιμότητας στα πλοία, αλλά και η μη εκπαίδευση των πληρωμάτων αναφορικά με τη σωστή μεταχείριση και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ επί των πλοίων.

Δήμος Αθηναίων: Προτεραιότητα η Προσβασιμότητα για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε μια σειρά πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, ώστε η Αθήνα να γίνει προσβάσιμη προς όλες και όλους (ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, εγκύους, ηλικιωμένους, οικογένειες με καροτσάκια).

Διαβάζει, διαβάζει η μαμά!

Διαβάζει, διαβάζει η μαμά!
με την Αναγνωστική Ομάδα MΟRE/ Mommy readers
Ο Σύλλογος "Φίλοι του Βιβλίου" διαβάζει σε βιβλιοθήκες, σχολεία, πάρκα, πλατείες, καφέ- κι όπου αλλού βρεθεί- με την υποστήριξη της νεοσύστατης αναγνωστικής ομάδας MΟRE/ Mommy readers που θα αποτελείται από μαμάδες που διαβάζουν μεγαλόφωνα στα παιδιά σε διάφορες γλώσσες.
Εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή στην ομάδα με σχόλιο ή μήνυμα στη σελίδα του συλλόγου "Φίλοι του Βιβλίου".

Πηγή: Facebook

Αύξηση 57% της βρεφικής θνησιμότητας στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα

Αξιοσημείωτη αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας καταγράφηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, διακόπτοντας μία θετική πορεία που είχε ξεκινήσει το 1956.

Τα παραπάνω επισημαίνουν ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Πάτρας, σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Cureus.

ΗΠΑ: Στην Οκλαχόμα θα διδάσκεται η Βίβλος στα δημόσια σχολεία - Στη Λουιζιάνα θα τοποθετηθούν οι Δέκα Εντολές σε όλες τις τάξεις

Η αρμόδια υπηρεσία για την Παιδεία στην Οκλαχόμα ζήτησε την Πέμπτη (27/6) από όλα τα δημόσια σχολεία σε αυτή την πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ να διαθέτουν μια Βίβλο σε κάθε τάξη και να διδάσκουν από αυτή, μια απόφαση που θα τροφοδοτήσει περισσότερο τον πολιτισμικό πόλεμο που διχάζει τη χώρα.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Καλό μήνα!


Μεγάλες προσδοκίες… Τι καλύτερα να μην περιμένουμε απ’ τα παιδιά μας

Κάποια πράγματα που αναμένουμε από τα παιδιά μας είναι μάλλον πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Κατά την ανατροφή των παιδιών μας δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε κάποιες… υψηλές προσδοκίες που όμως τελικά δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο με ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό δεν είναι απίθανο να απογοητεύει και τις δυο πλευρές, μιας και αυτό που αναμένουμε, δεν εκπληρώνεται ποτέ.

Κύπρος: Νοσηλευτές πήραν κιθάρα και τραγουδώντας δίδαξαν πρώτες βοήθειες σε νήπια

Η γνώση πρώτων βοηθειών, ακόμη και από μικρά παιδιά, είναι πολύ σημαντική καθώς πολλές φορές είναι σωτήρια. Ακόμη και η άμεση κλήση βοήθειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της κατάστασης του ασθενή. Ως εκ τούτου μικροί και μεγάλοι καλό είναι να μάθουμε έστω τα απαραίτητα.

Η Ελλάδα στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ παγκοσμίως-Περισσότερες από 250 προσβάσιμες παραλίες

Σημείο αναφοράς στον Προσβάσιμο Τουρισμό γίνεται η Ελλάδα καθώς πρωτοπορεί στην αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα σε παγκόσμιο επίπεδο προσελκύοντας αυξημένα μερίδια τουριστών από αυτή την κατηγορία επισκεπτών.

Ο Κάφκα… ζωντανεύει με τη βοήθεια του ΑΙ στο Παιδικό και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τι σχέση μπορεί να έχει ο αινιγματικός και γνωστός για τις δυστοπικές ιστορίες του, όπως η «Δίκη» και η «Μεταμόρφωση», Φραντς Κάφκα με τα παιδιά; Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης και την εταιρεία πληροφορικής Digital Innovations επιχειρούν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης να ρίξουν φως σε μια όχι ιδιαίτερα γνωστή πτυχή της προσωπικότητας του χαρισματικού Τσέχου συγγραφέα. Ο εβραϊκής καταγωγής Κάφκα ζωντανεύει ψηφιακά και μας συστήνει μια υποφωτισμένη πλευρά του, ευαίσθητη και συμπονετική, βασισμένη σε μια ιδιαίτερη ιστορία. Μια ιστορία που προέρχεται από τα απομνημονεύματα της τελευταίας συντρόφου του Κάφκα, Dora Dymant και του βιογράφου του, Reiner Stach, στο βιβλίο του: Kafka, The years of insight και αφορά στη συνάντηση του συγγραφέα σε ένα πάρκο με ένα λυπημένο κοριτσάκι που κλαίει, καθώς μόλις έχει χάσει την κούκλα του.

Διακήρυξη της Βαρκελώνης: Για την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία και τα ανοιχτά ερευνητικά δεδομένα

Στις 16 Απριλίου 2024, 40 οργανισμοί υπέγραψαν την Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις πληροφορίες ανοιχτής έρευνας με στόχο τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας. Η διακήρυξη καλεί τα ερευνητικά ιδρύματα να ενωθούν γύρω από κοινές αρχές για ανοικτές ερευνητικές πληροφορίες και τη δέσμευση για την ανάπτυξη υποδομής ανοικτών ερευνητικών δεδομένων.