Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Θεσσαλονίκη: Αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων και υποβαθμίσεις σχολείων καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

Την υποβάθμιση πολλών σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν σύλλογοι εκπαιδευτικών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αυτόν τον λόγο την περασμένη Παρασκευή έξω από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί ζήτησαν επίσημη πληροφόρηση για σχολεία που βρίσκονται κυρίως σε χωριά του νομού Θεσσαλονίκης (Κριθιά, Αγ. Βασίλειος, Ξυλούπολη, Μ. Μοναστήρι, Κρυονέρι κ.ά.) τα οποία βρίσκονται όπως λένε σε διαδικασία υποβάθμισης, αλλά και για σχολεία όπου όπως τονίζουν γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων κυρίως στην Α' Δημοτικού και νηπιαγωγείων με βάση το όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα.

«Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά όχι μόνο δεν μας δόθηκαν αλλά (για πρώτη φορά στα χρονικά της Δ/νσης Δυτ. Θεσσαλονίκης) αμφισβητήθηκε και η αναγκαιότητα ενημέρωσης και συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά σωματεία για την εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων, αφού μοναδικός οδηγός για τη Δ/νση φαίνεται να είναι η υλοποίηση των εντολών του Υπουργείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Με βάση ορισμένα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε περιπτώσεις υποβιβασμού σχολείων όπως αυτή του δημοτικού σχολείου Κρυονερίου που έχει 29 παιδιά ως διθέσιου ή εκείνου της απομακρυσμένης Ξυλούπολης με 12 παιδιά ως μονοθέσιου, άλλων δε με 38, 39 ή και 41 ακόμη παιδιά ως τριθέσιων ή εκείνου του Μ. Μοναστηρίου με 47 παιδιά ως τετραθέσιου.

«Θεωρούμε ότι κάποιες τέτοιες σκέψεις και προτάσεις αντιβαίνουν κάθε παιδαγωγικό κανόνα και αγνοούν τις κοινωνικές ανάγκες, καθώς όπως για άλλη μια φορά σημειώσαμε η σύγχρονη, ποιοτική και αναβαθμισμένη εκπαίδευση στα χωριά αποτελεί βασικό παράγοντα ώστε να περιοριστεί η ερήμωση τους αλλά και να αποτελέσει συντελεστή επανάκαμψης του πληθυσμού τους, γεγονός που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη οι προτάσεις της ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης αλλά επιδεινώνουν την ήδη ζοφερή κατάσταση», σημειώνουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, ζητώντας κατάργηση των συγκεκριμένων σχεδίων του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου