Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Showdown: Το πινγκ-πονγκ για τυφλούς.

Το σωματείο Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε από τις 2 έως τις 3 Ιουλίου την εκπαίδευση στο συμπεριληπτικό άθλημα του Showdown με την συμμετοχή ειδικών από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία στο πλαίσιο του έργου SHOWDOWN που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 2 Ιουλίου, η εκπαίδευση εστιάστηκε στο συμπεριληπτικό άθλημα του Showdown και έλαβε χώρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών. Την επόμενη ημέρα, στις 3 Ιουλίου, η εκπαίδευση συνεχίστηκε με μια συνεδρία πρώτων βοηθειών για άτομα με αναπηρίες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτή η εκδήλωση ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την προώθηση της συμπερίληψης και της ασφάλειας στον αθλητισμό για άτομα με αναπηρίες.

Το έργο SHOWDOWN στοχεύει στη διευκόλυνση και την προώθηση της συμμετοχής ατόμων με προβλήματα όρασης σε δραστηριότητες φυσικής άσκησης που θα βελτιώσουν την υγεία τους και θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις στις κοινότητές τους. Για να το πετύχει αυτό, το έργο θα επικεντρωθεί στο παιχνίδι Showdown, το οποίο είναι ένα συμπεριληπτικό άθλημα που καλωσορίζει άτομα όλων των φύλων, ηλικιών και ικανοτήτων.

Η συμμετοχή στον αθλητισμό έχει συνδεθεί με οφέλη για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Τα άτομα με αναπηρίες συχνά αποκλείονται ή αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή στον αθλητισμό λόγω διαφόρων εμποδίων, όπως η έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης και ανταγωνισμού, η ανεπαρκής ευαισθητοποίηση για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και οι απρόσιτες εγκαταστάσεις. Το κύριο αποτέλεσμα του έργου SHOWDOWN είναι ένας οδηγός για το πώς να οργανώσετε ασφαλείς και συμπεριληπτικές δραστηριότητες Showdown που θα περιλαμβάνουν άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης. Η δημιουργία του οδηγού θα ξεκινήσει με τον εντοπισμό των αναγκών των ατόμων με προβλήματα όρασης όσον αφορά τη συμμετοχή στον αθλητισμό, τη συλλογή βέλτιστων πρακτικών και την εκπαίδευση των οργανισμών-εταίρων για το πώς να οργανώσουν ασφαλείς και συμπεριληπτικές δραστηριότητες Showdown σε ομάδες με μεικτές ικανότητες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ή πρωτόκολλα για την οργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων στις χώρες των εταίρων. Ως αποτέλεσμα, το έργο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα αποτελέσματα του έργου θα διανεμηθούν σε περισσότερους από 300 εκπροσώπους ομάδων στόχου και σχετικούς ενδιαφερόμενους μέσω της οργάνωσης περισσότερων από 10 εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στις χώρες των εταίρων και σε περισσότερους από 10.000 μέσω ψηφιακών καναλιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου