Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Παιδικές χαρές στο Ηράκλειο: Ένα περιβάλλον που αποκλείει τα παιδιά με αναπηρία

Οι παιδικές χαρές στο Ηράκλειο, αντί να είναι χώροι ψυχαγωγίας και χαράς για όλα τα παιδιά, φαίνεται ότι αποκλείουν τα παιδιά με αναπηρία λόγω των ακατάλληλων υποδομών και της έλλειψης βασικών ευκολιών. Το ρεπορτάζ του Cretapost καταγράφει την κατάσταση σε τέσσερις παιδικές χαρές της πόλης, όπου η πρόσβαση και η ασφάλεια για τα παιδιά με αναπηρία είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οδός Σκουλά

Η παιδική χαρά στην οδό Σκουλά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρου που δεν είναι προσβάσιμος για όλα τα παιδιά. Μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της καλύπτεται από χαλίκι, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τα παιδιά σε αμαξίδιο, τα παιδιά με προβλήματα όρασης και εκείνα που δυσκολεύονται στο περπάτημα. Επιπλέον, τα όργανα γυμναστικής για άτομα άνω των 13 ετών, που βρίσκονται σε ένα άλλο τμήμα της παιδικής χαράς, αποκλείουν τα μικρότερα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιμετρικά της παιδικής χαράς δεν υπάρχει ούτε μία θέση στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Οδός Μυρτιάς

Η παιδική χαρά στην οδό Μυρτιάς είναι κλειστή, παρά το αναρτημένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί. Στις 10.30 το πρωί, βρήκαμε τον χώρο κλειστό, αφήνοντας τα παιδιά και τους γονείς να περιμένουν απ’ έξω. Η έλλειψη σκίαστρων, το απότομο σταμάτημα του κρασπέδου και τα απεριποίητα φυτά που απλώνονται μέσα στα παιχνίδια δημιουργούν έναν επικίνδυνο χώρο. Ούτε εδώ υπάρχει θέση στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Οδός Επιμενίδου

Η παιδική χαρά στην οδό Επιμενίδου, απέναντι από την Καθολική Εκκλησία, έχει εντελώς ακατάλληλο δάπεδο καλυμμένο με χαλίκι, που καθιστά αδύνατη τη χρήση της από παιδιά σε αμαξίδιο. Όπως και στις άλλες παιδικές χαρές, δεν υπάρχει ούτε μία θέση στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Παιδική Χαρά Βίγλας

Η παιδική χαρά Βίγλας είναι κατά το ήμισυ καλυμμένη με χαλίκι, ενώ η άλλη μισή έχει ομαλό δάπεδο. Ωστόσο, το χαλίκι μεταφέρεται στο ομαλό δάπεδο, καθιστώντας τον χώρο μη προσβάσιμο και επικίνδυνο για τα παιδιά με αναπηρία. Παρά την ύπαρξη μίας κούνιας φωλιάς, που είναι κατάλληλη για παιδιά με αναπηρία, θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες. Επιπλέον, η είσοδος της παιδικής χαράς είναι συχνά κλεισμένη από αυτοκίνητα, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο δύσκολη.

Οι παιδικές χαρές στο Ηράκλειο χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για να γίνουν προσβάσιμες και ασφαλείς για όλα τα παιδιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και να βελτιώσει τις υποδομές, προκειμένου να δημιουργήσει πραγματικά φιλικούς και συμπεριλιπτικούς χώρους παιχνιδιού.

Παιδική χαρά Αγίας Σκέπης Παλαιού Φαλήρου: Ένα παράδειγμα υποδομής για παιδιά με αναπηρία – Χώρος συμπερίληψης και ασφάλειας για όλα τα παιδιά

Ενώ πολλές παιδικές χαρές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας παραμένουν απροσπέλαστες για τα παιδιά με αναπηρία, η παιδική χαρά στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου –στο ίδιο μήκος κύματος και η παιδική χαρά για ΑμεΑ που λειτουργεί στον σύλλογο “Αμυμώνη” στο Ελληνικό – αποτελεί πρότυπο συμπερίληψης και ασφάλειας. Σχεδιασμένη με προσοχή στις ανάγκες των παιδιών με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες, προσφέρει έναν χώρο όπου μπορούν να παίξουν, να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά.

Στην παιδική χαρά της Αγίας Σκέπης, τα παιδιά με κινητικά προβλήματα και άλλες ανάγκες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλήθος δραστηριοτήτων σε ένα περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτά. Εκτός από τα παραδοσιακά παιχνίδια, ο χώρος περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ για αμαξίδια, ποδηλατόδρομο, και γήπεδο μπότσε, προσφέροντας έτσι μια ποικιλία από αθλήματα που μπορούν να ασκήσουν με τους συνοδούς τους.

Επίσης, οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με τουαλέτες για άτομα με αναπηρία, όργανα παιδικής χαράς προσαρμοσμένα για χρήση από παιδιά με διαφορετικές ικανότητες, και ένα εσωτερικό ποδηλατόδρομο που επιτρέπει την ασφαλή ποδηλασία. Ένα κιόσκι προσφέρει επιπλέον άνεση στους επισκέπτες, κάνοντάς το χώρο ιδανικό για οικογενειακές επισκέψεις και ομαδικές δραστηριότητες.


Η παιδική χαρά στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου είναι ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται οι δημόσιοι χώροι παιχνιδιού. Επενδύοντας σε υποδομές που προάγουν την ισότητα και την πρόσβαση για όλα τα παιδιά, δημιουργούν μια κοινωνία πιο δίκαιη και συμπεριληπτική, όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να απολαύσει το παιχνίδι και τη χαρά χωρίς περιορισμούς.

Οι παιδικές χαρές για παιδιά τυπικής ανάπτυξης σπάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά με αναπηρία. Αντίθετα, οι παιδικές χαρές με ειδικές προδιαγραφές για παιδιά με αναπηρία είναι προσβάσιμες και ασφαλείς για όλα τα παιδιά, προάγοντας έτσι τη συμπερίληψη και την κοινωνική ισότητα. Η υιοθέτηση τέτοιων προτύπων στο Ηράκλειο, στον μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης, θα εξασφάλιζε ότι κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει το παιχνίδι και την κοινωνική αλληλεπίδραση χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: cretapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου