Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

5 έξυπνες καλοκαιρινές ρουτίνες για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Οι συνήθειες της σχολικής χρονιάς συχνά ξεχνιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι καλό. Τα παιδιά (και οι γονείς) χρειάζονται ένα διάλειμμα από τις πιέσεις του σχολείου. Αλλά για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, η πλήρης εγκατάλειψη της ρουτίνας μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις και να κάνει πιο δύσκολη την επιστροφή στο σχολείο το φθινόπωρο.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ τα πηγαίνουν καλύτερα όταν υπάρχει δομή και ρουτίνες στην καθημερινή τους ζωή. Οι ρουτίνες τα βοηθούν λειτουργούν και ενισχύουν σημαντικές εκτελεστικές τους λειτουργίες όπως την οργάνωση και τον προγραμματισμό. Είναι σημαντικό επομένως να συνεχίσουν να υφίστανται ακόμα και όταν το παιδί σας απολαμβάνει ένα διάλειμμα από το σχολείο.

Δείτε πέντε βασικές ρουτίνες που είναι καλό να ακολουθήσετε το καλοκαίρι.

1. Προσωπική υγιεινή.

Η προσωπική υγιεινή μπορεί να είναι μια πρόκληση για μερικά παιδιά με ΔΕΠΥ. Και οι χαλαρές μέρες του καλοκαιριού (ο ύπνος μέχρι αργά, το μην χρειάζεται να ντυθούν για το σχολείο) μπορεί να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Τα παιδιά μπορεί να ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να κάνουν ντους και να βάζουν αποσμητικό.

Βοηθήστε το παιδί σας να θυμάται να την προσωπική του υγιεινή διατηρώντας σαφείς ρουτίνες. Μπορεί να έχετε μια ρουτίνα ότι τα δόντια βουρτσίζονται πάντα το πρωί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνετε μετά. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να θυμηθεί, δοκιμάστε να ορίσετε μια υπενθύμιση στο tablet ή το τηλέφωνό σας. Ή γράψτε το σε ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι και τοποθετήστε το σε σημείο που θα το δει σίγουρα.


2. Ύπνος

Οι σωστές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές όλο το χρόνο. Το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα μπορεί να είναι διαφορετικό με το παιδί να κοιμάται και να ξυπνάει αργότερα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή ώρα ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να υπάρχει μια σταθερή ρουτίνα προετοιμασίας για τον ύπνο (πχ ντουζ, βούρτσισμα δοντιών) αλλά και μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πότε κλείνουν όλες οι οθόνες. Είναι πολύ βοηθητικό να συνεργαστείτε με το παιδί σας για να δημιουργήσετε την καλοκαιρινή έκδοση αυτής της ρουτίνας, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή της.


3. Σωματική άσκηση.

Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ είναι υπερκινητικά. Το να παραμείνουν δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας τα βοηθά να καταναλώνουν ενέργεια. Ενσωματώστε τη σωματική δραστηριότητα στην καλοκαιρινή ρουτίνα του παιδιού σας. Ίσως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί σε τακτική βάση, όπως για παράδειγμα μια βόλτα μετά το δείπνο. Το ενεργητικό παιχνίδι, όπως τα αθλήματα, θα βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα.

4. Χρόνος μπροστά σε οθόνες.

Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη. Αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο θέτοντας σαφή όρια για το πόσο χρόνο επιτρέπεται να αφιερώνει το παιδί σας σε τέτοιου είδους συσκευές. Μπορεί να είναι περισσότερος από τον χρόνο που του επιτρέπατε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Απλώς βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν λογικά όρια και ότι το παιδί σας τα κατανοεί.

Επίσης, να θυμάστε ότι η ενασχόληση με οθόνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο των παιδιών. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος από την στιγμή που κλείνουν οι οθόνες μέχρι να πάει το παιδί σας για ύπνο!

5. Σχολικές δεξιότητες.

Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να μαθαίνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Χωρίς εξάσκηση, μπορεί να ξεχάσουν βασικά πράγματα που έχουν κατακτήσει στην ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά, ακόμη και στις δεξιότητες οργάνωσης.

Αλλά η εξάσκηση των δεξιοτήτων δεν χρειάζεται να μοιάζει με σχολική εργασία. Μπορεί να γίνει με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να διαβάσει ένα βιβλίο και να βρει έναν διασκεδαστικό τρόπο να συνοψίσει κάθε κεφάλαιο (πχ με ένα τραγούδι, μια γραπτή περίληψη, μια παράσταση, ένα ποίημα ή ένα σκίτσο).

Απόδοση του άρθρου 5 smart summer routines for kids with ADHD

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου