Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Η ιστορία της Gas, της σκυλίτσας που εκπαιδεύτηκε για να γίνει «τα μάτια» ενός ανθρώπου

Εδώ και έναν χρόνο, στη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής της, η κατάλευκη σκυλίτσα Gas εκπαιδεύεται για μια σπουδαία αποστολή.

Έχοντας εγκλιματιστεί και συνηθίσει την ανάδοχη οικογένειά της, η Gas ανακαλύπτει σταδιακά τον κόσμο, γνωρίζοντας ανθρώπους, άλλα ζώα, ήχους και διαφορετικές τοποθεσίες, ώστε μια μέρα να γίνει εκείνη ο οδηγός του ιδιοκτήτη της.

Γιατί η Gas έχει μια αποστολή – να γίνει σκύλος-οδηγός για άτομα που είναι τυφλά ή έχουν προβλήματα όρασης, πολύτιμος φίλος και συνοδοιπόρος στην καθημερινότητά τους.

Το όνομα της Gas έχει τη δική του ιστορία, αφού προέρχεται από την Coral Gas, που την υιοθέτησε από τις πρώτες μέρες της ζωής της.

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητάς της με το μήνυμα «Παρέα, ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος», η εταιρεία συνδράμει στο έργο της Liberty, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εκπαιδεύει σκύλους-οδηγούς και τους παρέχει χωρίς κόστος σε άτομα με διαφορετικούς βαθμούς οπτικής αναπηρίας.

Ήταν η ομάδα της Liberty που ανέλαβε να βρει στην Gas το πρώτο της σπίτι, επιλέγοντας μέσα από μια προσεκτική διαδικασία αξιολόγησης μια ανάδοχη οικογένεια που την αγκάλιασε και τη φρόντισε ώστε να ξεκινήσει την εκπαίδευσή της.

Περνώντας χρόνο με τους ανθρώπους της πρώτης της οικογένειας ώστε να τους συνηθίσει και να νιώσει άνετα μαζί τους, η Gas μπήκε σταδιακά στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής της, εξοικειώθηκε με το κολάρο και το λουρί της, με τις σύντομες βόλτες εκτός σπιτιού αλλά και με την υπακοή σε βασικές εντολές. Μάλιστα, πρόσφατα η Gas «έδωσε το παρών» σε πολιτιστική εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής μαζί με τη συμμαθήτριά της, Αθηνά, η οποία βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης.

Η εξυπνάδα και η προθυμία της σε συνδυασμό με τη φροντίδα της οικογένειάς της και την αφοσίωση των εκπαιδευτών της, συνετέλεσαν ώστε η Gas να έχει ήδη φτάσει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο της ειδικής της εκπαίδευσης, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά στο πρώτο έτος της ζωής των σκύλων οδηγών.

Ολοκληρώνοντας το πολύ σημαντικό στάδιο της κοινωνικοποίησης, η Gas εξοικειώθηκε με άλλους ανθρώπους και ζώα, με αισθητηριακά ερεθίσματα αλλά και με εξωτερικούς χώρους και μέσα μεταφοράς και σύντομα θα μπορεί να ελίσσεται με άνεση στους απαιτητικούς δρόμους της πόλης, οδηγώντας με ασφάλεια έναν άνθρωπο και αποφεύγοντας με επιτυχία τα εμπόδια .

Το ιδανικό «τεστ» για την Gas ήταν η πρόσφατη εξόρμησή της στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, όπου έδειξε ότι έχει μάθει να συμπεριφέρεται άριστα σε εξωτερικούς χώρους και να διαχειρίζεται τους περισπασμούς,

Τέλος, η σκυλίτσα που υιοθέτησε η Coral Gas πήρε το πιο σημαντικό εφόδιο για την αποστολή της -αγάπη, φροντίδα και τρυφερότητα μέσα από καθημερινά παιχνίδια με τους αναδόχους και τους εκπαιδευτές της.

«Η Gas κάθε μέρα αποδεικνύει την αφοσίωσή της στον στόχο της και η Coral Gas είναι δίπλα της, ώστε να καλύπτουμε τις βασικές της ανάγκες. Η Gas σύντομα θα αναλάβει δράση και εμείς θα νιώσουμε περήφανοι που βοηθήσαμε ένα άνθρωπο που χρειάζεται αυτήν την ουσιαστική παρέα », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Coral Gas, Παναγιώτης Χαριτόπουλος, ενώ ο Γιάννης Κονδράρος, ιδρυτής της Liberty, ανέφερε «Είμαστε τρομερά ευγνώμονες που δουλεύουμε με τη Gas και πιστεύουμε όλοι πως θα γίνει μια πάρα πολύ καλή οδηγός και σύντροφος για το μελλοντικό της χειριστή. Ευχαριστούμε πολύ την Coral Gas για την ευκαιρία που μας έδωσε να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης».

Πλέον, η μόλις 15 μηνών Gas, είναι έτοιμη για τα επόμενα στάδια του σημαντικού ταξιδιού της.

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου