Tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) συνεχίζει να αποκαλύπτει πώς φωτογραφίες παιδιών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο πριν από χρόνια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης που τροφοδοτούν γεννήτριες εικόνων – ακόμη και όταν οι πλατφόρμες απαγορεύουν την απόσπαση περιεχομένου και οι οικογένειες χρησιμοποιούν αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου.
Τον περασμένο μήνα, η ερευνήτρια της HRW, Hye Jung Han, βρήκε 170 φωτογραφίες παιδιών από τη Βραζιλία που ήταν συνδεδεμένες στο LAION-5B, ένα δημοφιλές σύνολο δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από snapshots του Common Crawl. Τώρα, δημοσίευσε μια δεύτερη έκθεση, επισημαίνοντας 190 φωτογραφίες παιδιών από όλες τις πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των ιθαγενών που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε βλάβες.
Οι φωτογραφίες αυτές συνδέονται στο σύνολο δεδομένων «χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των παιδιών ή των οικογενειών τους», καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία ρεαλιστικών απομιμήσεων πραγματικών αυστραλιανών παιδιών από γεννήτριες εικόνων ΤΝ, αναφέρει η έκθεση της Han. Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό, οι διευθύνσεις URL στο σύνολο των δεδομένων αποκαλύπτουν μερικές φορές πληροφορίες αναγνώρισης για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους και των τοποθεσιών όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, καθιστώντας εύκολο τον εντοπισμό παιδιών των οποίων οι εικόνες δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να εντοπιστούν στο διαδίκτυο.
Αυτό θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά τους, δήλωσε η Han, και ορισμένοι γονείς που πιστεύουν ότι έχουν προστατεύσει την ιδιωτικότητα των παιδιών τους στο διαδίκτυο μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν.
Από έναν μόνο σύνδεσμο σε μια φωτογραφία που έδειχνε «δύο αγόρια, ηλικίας 3 και 4 ετών, να χαμογελούν καθώς κρατούν πινέλα μπροστά από μια πολύχρωμη τοιχογραφία», η Han μπόρεσε να εντοπίσει «τα πλήρη ονόματα και τις ηλικίες και των δύο παιδιών, καθώς και το όνομα του νηπιαγωγείου στο οποίο φοιτούν στο Περθ, στη Δυτική Αυστραλία». Και ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι «πληροφορίες για αυτά τα παιδιά δεν φαίνεται να υπάρχουν πουθενά αλλού στο Διαδίκτυο» – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι οικογένειες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές στη θωράκιση της ταυτότητας αυτών των αγοριών.
Αυστηρότερες ρυθμίσεις απορρήτου χρησιμοποιήθηκαν σε μια άλλη εικόνα που βρήκε η Han. Η φωτογραφία έδειχνε «ένα κοντινό πλάνο δύο αγοριών που κάνουν αστείες γκριμάτσες, αποτυπωμένο από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube με εφήβους που γιορτάζουν» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τις τελικές εξετάσεις τους, ανέφερε η Han. Όποιος δημοσίευσε αυτό το βίντεο στο YouTube προσάρμοσε τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να είναι «μη καταχωρημένο» (unlisted) και να μην εμφανίζεται στις αναζητήσεις. Υποτίθεται ότι μόνο κάποιος που θα είχε το URL (link) θα είχε πρόσβαση στο βίντεο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Common Crawl να αρχειοθετήσει την εικόνα, ούτε οι πολιτικές του YouTube που απαγορεύουν το λεγόμενο AI scraping ή τη συλλογή πληροφοριών ταυτοποίησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο εκπρόσωπος του YouTube, Jack Malon, δήλωσε στο Ars Technica ότι το YouTube «έχει ξεκαθαρίσει ότι η μη εξουσιοδοτημένη απόσπαση περιεχομένου του YouTube αποτελεί παραβίαση των Όρων Παροχής Υπηρεσιών μας και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα κατά αυτού του είδους της κατάχρησης». Αλλά η Han ανησυχεί ότι ακόμη και αν το YouTube συμμετείχε στις προσπάθειες να αφαιρέσει τις εικόνες παιδιών από το σύνολο δεδομένων, η ζημιά έχει ήδη γίνει, αφού τα εργαλεία ΤΝ έχουν ήδη εκπαιδευτεί πάνω σε αυτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά χρειάζονται τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν και να σταματήσουν την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης πριν αυτή συμβεί, αναφέρει η έκθεση της Han.
Η έκθεση της Han έρχεται ένα μήνα πριν από την Αυστραλία που αναμένεται να δημοσιεύσει ένα μεταρρυθμισμένο σχέδιο του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ένα σχέδιο του πρώτου νόμου της Αυστραλίας για την προστασία των δεδομένων των παιδιών, γνωστού ως Children’s Online Privacy Code, αλλά η Han δήλωσε στο Ars Technica ότι ακόμη και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μακροχρόνιες συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι «πραγματικά σίγουροι για το πόσα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Αύγουστο».
«Τα παιδιά στην Αυστραλία περιμένουν να δουν αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέτρα προστασίας τους», δήλωσε η Han, τονίζοντας στην έκθεσή της ότι «τα παιδιά δεν θα πρέπει να ζουν με τον φόβο ότι οι φωτογραφίες τους μπορεί να κλαπούν και να χρησιμοποιηθούν ως όπλο εναντίον τους».
Πηγή: Ars Technica via olafaq
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου