Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο μπαίνει στο κτήριο του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου - Από Νέα Παραλία πάει Ξηροκρήνη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς 38 μαθητών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Παραλία στη συμβολή της Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Καραϊσκάκη. Λίγες ημέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς ενημερώθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης ότι το σχολείο θα πρέπει να μετεγκατασταθεί, καθώς σύμφωνα με τεχνική έκθεση που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου υπάρχει ζήτημα ασφάλειας και κρίθηκε ακατάλληλο κατά τον έλεγχο της αντισεισμικότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Γιώτα Ζαφειρούδη, σε συνάντηση που είχαν με την αντιδήμαρχο Παιδείας Έφη Θεοδωράκη, τους ενημέρωσε πως πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Ο Σύλλογος Γονέων έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών προκειμένου να εμποδίσει την υλοποίηση αυτής της απόφασης που ορίζει ότι από τη νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο, τα 38 παιδιά θα πρέπει να μεταφερθούν σε μια μεγάλη απόσταση, στο 66 ο Δημοτικό Σχολείο, που βρίσκεται στην περιοχή της Ξηροκρήνης, πίσω από τις Δωδεκαόροφες.

«Την απόσταση που πρέπει να καλύπτεται καθημερινά δύο φορές από παιδιά ΑΜΕΑ μέσα στο σχολικό λεωφορείο δεν τη σκέφτηκε όμως κανείς», επισήμανε η κ. Ζαφειρούδη. Σύμφωνα με την ίδια τα 38 παιδιά, ηλικίας από 4-14 ετών, θα πρέπει να πηγαίνουν στην Ξηροκρήνη, από τις περιοχές της Πυλαίας, Μίκρας, Καλαμαριάς, Τούμπας και κέντρου της πόλης. «Το κράτος θεωρεί ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. Εμείς ως γονείς το θεωρούμε τεράστιο λάθος και το απορρίπτουμε απερίφραστα. Μας λένε μάλιστα, ότι θα συνηθίσουν την απόσταση, αλλά αυτό δεν ισχύει για παιδιά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες», τόνισε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, ενώ το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο για σχολική χρήση, ο δήμος τούς ενημέρωσε ότι το καλοκαίρι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία θερινού σχολείου - ΚΔΑΠ Απασχόλησης παιδιών ΑΜΕΑ. «Μάλλον κατά τους θερινούς μήνες οι κίνδυνοι εκμηδενίζονται και επανεμφανίζονται μόνο κατά τους χειμερινούς», ανέφερε.

Για το θέμα εκπρόσωποι των γονέων είχαν χθες συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση. Στις 18 του μήνα έχει προγραμματιστεί να συναντήσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ενώ επιδιώκουν να ενημερώσουν και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενοι γονείς να βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη είχε δοθεί υπόσχεση μετεγκατάστασης του σχολείο μας στο πρώην Δημοτικό Σχολείο επί της συμβολής Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδη, όπου εδώ και χρόνια είναι η έδρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά. Και τώρα θα πρέπει 38 παιδιά ΑΜΕΑ να κάνουν καθημερινά ένα ταξίδι πολύωρο για να φτάσουν στο σχολείο τους», σημείωσε.

Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έχουν προτείνει η μετεγκατάσταση να γίνει σε άλλους χώρους. Όπως αναφέρει η κ. Ζαφειρούδη, ο Σύλλογος πρότεινε τη «προσωρινή μετεγκατάσταση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο κτήριο που στεγάζει χρόνια την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης και απόδοσή του σε παιδιά». Οι γονείς ζητούν τη δέσμευση για άμεση ανέγερση νέου, σύγχρονου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο ίδιο οικόπεδο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Είναι η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή,όχι για χάρη των γονέων, αλλά προς όφελος των παιδιών μας», τόνισε η κ. Ζαφειρούδη.

Πηγή: voria voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου