«Η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα», είναι το βασικό νόημα του πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών ΗΦΑΙΣΤΟΣ, που έχει που έχει ως βασικό στόχο την παροχή κρίσιμων δεξιοτήτων, εξειδικευμένων γνώσεων και απαραίτητων εργαλείων σε εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα όρια των Δήμων – πιλότων. Επιδιώκεται η συστηματική ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, ώστε να μετατραπούν σε καταλύτες για την υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων στις κοινότητές τους.
Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος αποσκοπούν ξεκάθαρα στην προσέγγιση, την εκπαίδευση και τον μετασχηματισμό των στάσεων και των συμπεριφορών των μελών της κοινότητας σχετικά με θέματα αναπηρίας. Βασικός στόχος είναι η προαγωγή μιας πιο ισότιμης και αποδεκτής κοινωνικής πραγματικότητας, όπου η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση θα αποτελούν τα βασικά θεμέλια.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ).
Υλοποιείται σε πέντε (5) Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μεγαρέων, Σαλαμίνας και Αθηναίων.
Συνεργαζόμενοι Φορείς είναι, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιακών, η ΑΜΚΕ Με άλλα Μάτια και το Animasyros Education.
Η ενακτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαϊου 2024, στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΤΑΑ.
Παίρνοντας το λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Αναστάσιος Μαυρίδης, είπε ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά που νιώθει, ξεκινώντας τα καθήκοντά του στην Εταιρία με μία τόσο σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση. «Προέρχομαι από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Είμαι πρώην Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης και είχα έρθει και εγώ αντιμέτωπος, στο Δήμο μου, με το πρόβλημα της προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες στις τοπικές κοινωνίες. Ένα πρόβλημα που προσπάθησα να το λύσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα μέσα που διέθετα τότε», υπογράμμισε.
Ο κ. Μαυρίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτση για την οικονομική στήριξη που παρέχει στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας, χαιρέτισε την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, περιγράφοντάς το ως ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί ισότιμες ευκαιρίες για όλους και όλες.
Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Θανάσης Τσιβίλης, δήλωσε ότι η πρόταση συνεργασίας με την ΕΕΤΑΑ έγινε δεκτή αμέσως από την Επιτροπή. “Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πλήρως προσβάσιμη παντού, όμως μπορούμε να υιοθετήσουμε ως χώρα, μια προσβάσιμη νοοτροπία. Μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, να αισθάνονται ελεύθερα, να νιώθουν ότι έχουν και αυτά το δικαίωμα να προσβαίνουν όπου θέλουν. Ότι η αναπηρία τους δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο σε αυτό», ανέφερε.
Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννης Σ. Λάτσης Εύα Λιανού, αναφερόμενη στο ρόλο του Ιδρύματος, επισήμανε ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι και η οικονομική στήριξη κοινωνικών πρωτοβουλιών, Αυτό περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει μια υποδειγματική πρακτική για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής σε τοπικό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Παραολυμπιακών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΕΕΤΑΑ ως καινοτόμα για τη χώρα.” Μια πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην πρόοδο και θα βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Μέσα από τα μέλη μας, την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας, θα συμβάλλουμε για να γίνουν όλα όσα χρειάζονται. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που μας αφορά και θα το κάνουμε.
Ο ιδρυτής της ΑΜΚΕ Με άλλα Μάτια, Βαγγέλης Αυγουλάς, τόνισε ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται αποφάσεις από τους αρμόδιους για ανθρώπους ΑΜΕΑ, αφού έχει ζητηθεί η γνώμη τους. «Συμμετέχουμε στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που μας αφορά, γιατί επιτέλους ζητήθηκε η γνώμη μας. Επιτέλους υλοποιείται κάτι για μας, όχι χωρίς εμάς», είπε.
Ο δημιουργός του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλης Καραμητσάνης, αναφέρθηκε στο Animasyros και στις δράσεις με τις οποίες καταπιάνεται.Διευκρίνησε ότι μέσα από τις δράσεις αυτές και την εμπειρία των εκπαιδευτών του, θα τονιστεί το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ίσες ευκαιρίες σε κάθε δραστηριότητα της ζωής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Δήμαρχοι που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα. Χρήστος Βρεττάκος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παναγιώτης Μαργέτης, Μεγαρέων, Γιώργος Παναγόπουλος, Σαλαμίνας, Έλενα Ματζαβίνου, Εντεταλμένη Σύμβουλος, του Δήμου Αθηναίων.
Πηγή: moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου