Credit: Neuroscience News |
Πέρα από τις κλασικές γλωσσικές περιοχές στο αριστερό ημισφαίριο, αναδεικνύονται νέες που σχετίζονται με τη γλώσσα: η παρεγκεφαλίδα, οι δομές κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό, ακόμη και η συσχετισμένη με συναισθήματα δεξιά αμυγδαλή. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση και τις θεραπείες για την αποκατάσταση της γλώσσας μετά τον εγκεφαλικό τραυματισμό.
Βασικά στοιχεία της έρευνας:
- Η μετα-ανάλυση συνέθεσε περισσότερα από 400 νευροεπιστημονικά πειράματα που αφορούσαν περισσότερα από 7000 άτομα.
- Εκτός από τις γνωστές γλωσσικές περιοχές, οι δομές στην παρεγκεφαλίδα και κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό παίζουν ουσιαστικό ρόλο στις γλωσσικές διαδικασίες.
- Τα φωνητικά μοτίβα, καθοριστικά για το συναισθηματικό νόημα, ενεργοποιούν τη σωστή αμυγδαλή, η οποία συνδέει το συναίσθημα και τη μνήμη.
Η γλώσσα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανθρώπινη επικοινωνία και απαραίτητο για τη ζωή στην κοινωνία μας.
«Παρά τη μεγάλη νευροεπιστημονική έρευνα για την αναπαράσταση της γλώσσας, λίγα είναι γνωστά για την οργάνωση της γλώσσας στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται από μεμονωμένες μελέτες με μικρό αριθμό ατόμων και δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε μελέτες παρακολούθησης», λέει η Δρ Sabrina Turker από το Ινστιτούτο Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες στη Λειψία. Αυτή η μετα-ανάλυση στοχεύει να συμβάλει στο να αλλάξει αυτό.
Βασισμένη σε περισσότερα από 400 νευροεπιστημονικά πειράματα που χρησιμοποιούν λειτουργική απεικόνιση και περιλαμβάνουν περισσότερα από 7000 άτομα, η ανάλυση παρέχει σε βάθος πληροφορίες για το πώς ο εγκέφαλος οργανώνει τη γλώσσα.
Μια ποσοτική, βασισμένη σε συντεταγμένες, μετα-ανάλυση χρησιμοποιήθηκε για την ενσωμάτωση των πολλών ευρημάτων από διαφορετικές μελέτες με τον πληρέστερο και αντικειμενικότερο δυνατό τρόπο. Αυτό καθιστά δυνατό να δούμε πού ενεργοποιείται ο εγκέφαλος όταν συμβαίνουν συγκεκριμένες γλωσσικές διαδικασίες. Αυτή η προσέγγιση παρέχει πληροφορίες για τις θεμελιώδεις αρχές του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος οργανώνει τη γλωσσική επεξεργασία.
Οι ερευνήτριες όχι μόνο μελέτησαν τη γλώσσα ως διαδικασία γενικά, αλλά εξέτασαν επίσης ρητά δευτερεύουσες διαδικασίες: την έννοια της γλώσσας στο επίπεδο των λέξεων και των προτάσεων (σημασιολογία), τη φωνητική δομή της γλώσσας (φωνολογία), τη γραμματική και τη διάταξη των γλωσσικών στοιχείων (σύνταξη) και, τέλος, τη φωνητική δομή της γλώσσας σε επίπεδο πρότασης, συμπεριλαμβανομένης της μελωδίας, του τονισμού και του ρυθμού (προσωδία).
Εκτός από τις κλασικές γλωσσικές περιοχές στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι δομές στις περιοχές του εγκεφάλου κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό και την παρεγκεφαλίδα παίζουν βασικό ρόλο στις γλωσσικές διαδικασίες.
«Αυτές οι περιοχές έχουν μάλλον παραμεληθεί στις προηγούμενες νευροεπιστημονικές έρευνες για τη γλώσσα», λέει η Gesa Hartwigsen, Καθηγήτρια Γνωστικής και Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
«Συγκεκριμένα, η αριστερή και η δεξιά παρεγκεφαλίδα εμπλέκονται σε διαδικασίες που σχετίζονται με την έννοια της γλώσσας και την επεξεργασία των ήχων. Ομοίως, φωνητικά μοτίβα που ξεπερνούν μεμονωμένες λέξεις και επίσης μεταφέρουν συναισθηματικό νόημα συνδέονται με την ενεργοποίηση στη δεξιά αμυγδαλή, μια ζευγαρωμένη κεντρική περιοχή του εγκεφάλου».
Επισημαίνει ότι αυτό το κομμάτι επηρεάζει το συναίσθημα και τη μνήμη.
Η καθηγήτρια Gesa Hartwigsen προσθέτει: «Τα ευρήματά μας μπορεί να χρησιμεύσουν σε μελλοντικές μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση της γλώσσας μετά από εγκεφαλική βλάβη, για παράδειγμα που προκαλείται από εγκεφαλικό. Και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των μοντέλων επεξεργασίας της γλώσσας».
Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να βρείτε στην αρχική της δημοσίευση (open access) “Cortical, Subcortical, and Cerebellar Contributions to Language Processing: A Meta-Analytic Review of 403 Neuroimaging Experiments” by Gesa Hartwigsen et al. Psychological Bulletin
Απόδοση του άρθρου: New Brain Structures in Language Processing Identified
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου