Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Απόφαση-σταθμός: Πρώτη δικαίωση γονιών που είδαν το παιδί τους να εκδιώκεται από ιδιωτικό σχολείο

Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή ώστε μαθητής να συνεχίσει τη φοίτηση στο γυμνάσιο του ιδιωτικού σχολείου στο οποίο πήγαινε δημοτικό παρά την αντίθετη πρόθεση του διευθυντή.

Στη δικαιοσύνη έφτασαν γονείς παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έτσι ώστε να κρατήσουν το γιο τους στο (ιδιωτικό) σχολείο στο οποίο ήδη φοιτούσε. Και αυτό γιατί το σχολείο χαρακτήριζε ανέφικτη την παρουσία του παιδιού στις γυμνασιακές τάξεις γεγονός που οι γονείς αμφισβήτησαν, επιτυχημένα, στην πράξη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τον Νοέμβριο του 2022, όταν η προηγούμενη σχολική σεζόν βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, οι γονείς του μαθητή (των οποίων τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7) συμπλήρωσαν την αίτηση για την εγγραφή του υιού τους στην επόμενη τάξη. Η πρώτη άρνηση του σχολείου (Σύγχρονη Παιδεία στο Βύρωνα) ήταν γι' αυτούς ένα σοκ, αφού έγινε ξεκάθαρη αναφορά στην αδυναμία του παιδιού να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Οι λόγοι της απόρριψης του παιδιού στάλθηκαν στους γονείς και γραπτά, τον Δεκέμβριο του 2022. Προς τιμήν τους όμως, οι γονείς επέμεναν καθώς γνώριζαν ότι η καλύτερη επιλογή για τον γιο τους ήταν να συνεχίσει σ' ένα οικείο σχολικό περιβάλλον στο οποίο είχε αναπτύξει αξιοζήλευτη κοινωνικότητα αλλά και ξεχωριστές δεξιότητες.

Αφού πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς απάντηση, το σχολείο σε επιστολή που έλαβε από τους γονείς, όπου εξηγούσαν γιατί είναι σημαντικό για το παιδί τους να παραμείνει στο ίδιο σχολικό πλαίσιο, ήρθε ένα πρώτο θετικό σημάδι. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του παιδιού έφτασε ενημέρωση σχετικά με τα δίδακτρα της επόμενης σχολικής σεζόν, επομένως οι γονείς υπέθεσαν ότι η άρνηση του σχολείου είχε πια καμφθεί. Ομως τον Ιούνιο το σχολείο επανήλθε και ενημέρωσε ότι εμμένει στην άρνησή του.

Η παρέμβαση της Συνηγόρου του Παιδιού

Εγινε άμεσα από την πλευρά τους ενημέρωση της Συνηγόρου του Παιδιού. Η Συνήγορος, αφού μελέτησε την υπόθεση, απέστειλε στο σχολείο επιστολή (αριθμός πρωτοκόλλου 337845/33408/2003) της οποίας το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι το παιδί μπορεί να συνεχίσει τη φοίτησή του στο γυμνάσιο αφού αυτό ήταν το βέλτιστο συμφέρον του (σσ έννοια που παραπέμπει στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού).

Έτσι και αλλιώς με το Ν. 4074/2012 ορίζεται ρητώς ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξαλειφθούν οι διακρίσεις στη βάση της αναπηρίας από οποιαδήποτε πρόσωπο, οργανισμό ή ιδιωτική επιχείρηση.

Το σχολείο επέμεινε στην άρνησή του στη Συνήγορο στα τέλη του Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τη δυνατότητα μαθησιακής υποστήριξης του παιδιού. Επικαλέστηκε στη Συνήγορο μάλιστα τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση του ΚΕΔΑΣΥ, που δεν είχε ζητήσει από τους γονείς ποτέ μέχρι τότε, όπως καταγγέλλουν.

Δεν υπήρχε άλλη λύση πια από την προσφυγή στη δικαιοσύνη η οποία, έστω και στο παραπέντε, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία το παιδί μπορεί να φοιτήσει στο σχολείο του, στο αγαπημένο του σχολείο.

Ειδικότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία το "σχολείο οφείλει να αποδεχθεί προσωρινά την αίτηση εγγραφής του τέκνου των αιτούντων μέχρι τη συζήτησης της αίτησης στην ορισθείσα δικάσιμο".

Οι γονείς, δύο ημέρες αργότερα, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από τη Σύγχρονη Παιδεία με την οποία τους παρακαλεί να προσκομίσουν στο σχολείο σειρά δικαιολογητικών, στοιχεία που αφορούν τους εκπαιδευτικούς «ειδικούς βοηθούς» (τους οποίους σημειωτέον πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους).

Το σχολείο παράλληλα, τονίζει ρητά ότι μέχρι την τακτοποίηση των παραπάνω ο μαθητής δεν μπορεί να γίνει δεκτός στο σχολείο! Πώς θα συλλέξουν οι γονείς όλα αυτά τα έγγραφα μέσα στο ΣΚ για να πάει κανονικά το παιδί τους στο σχολείο τη Δευτέρα ουδείς το γνωρίζει.

Το NEWS 24/7, ως όφειλε, έδωσε το λόγο στον διευθυντή του σχολείου Χαράλαμπο Κυραϊλίδη ο οποίος μάς είπε ότι το μαθητή θα τον δεχθούν όπως αποφάσισε, προσωρινά, το δικαστήριο και θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, μέχρι να πραγματοποιηθεί η δικάσιμος.

Υποστήριξε ότι το παιδί πρέπει να πάει σε ειδικό σχολείο και ότι η εκπαιδευτική διαδικασία στο γυμνάσιο είναι τελείως διαφορετική. Είναι σημαντικό ότι τόνισε πως αν το δικαστήριο λάβει άλλη απόφαση τον Δεκέμβριο, ο μαθητής θα πρέπει να αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Ο εκπαιδευτικός του παιδιού πάντως, σε παιδαγωγική έκθεση, τον Απρίλιο του 2023 γράφει ότι "ο μαθητής είναι συνεπής, ευδιάθετος, πλήρως προσαρμοσμένος στο περιβάλλον της τάξης, αγαπητός από τους συμμαθητές του και με μία υποστηρικτική διεπιστημονική ομάδα δίπλα του".

Το τελικό συμπέρασμα ανήκει, όπως πάντα, στον αναγνώστη. Το σημαντικό είναι ότι η οικογένεια δικαιώθηκε στο δικαστήριο παρά τα εμπόδια και το παιδί θα συνεχίσει,προσώρας, στο ίδιο περιβάλλον τη φοίτησή του.

Νίκος Γιαννόπουλος
Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου