Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Back to school: πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας χαρούμενο

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο σηματοδοτεί την αίσθηση μιας καινούριας αρχής για όλη την οικογένεια.

Πρόκειται για μία συνθήκη που προκαλεί πολλά και σύνθετα συναισθήματα τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους: ενθουσιασμό, άγχος, ανία, νοσταλγία. Πώς επηρεάζεται άραγε ο σκύλος σας απ’ αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητά του; Οι αγαπημένοι του μικροί φίλοι, με τους οποίους πέρασε ένα ξένοιαστο και χαρούμενο καλοκαίρι, τώρα φεύγουν απ’ το σπίτι, και όταν γυρνούν το μεσημέρι δεν έχουν τόσο χρόνο για εκείνο, καθώς πρέπει να διαβάσουν τα μαθήματά τους και να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Είναι φυσιολογικό αυτή η νέα καθημερινότητα να στενοχωρεί και να αγχώνει τον σκυλάκο σας.

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να παραφερθεί, να εκδηλώσει ένταση, ή να κάνει αταξίες όταν συνειδητοποιήσει ποια θα είναι η νέα του καθημερινότητα. Μην είστε αυστηρός/ή μαζί του – ή με τον εαυτό σας – αν συμβεί αυτό. Δεν κάνετε τίποτα λάθος. Απλώς ο πιστός σας σύντροφος περνάει μια δύσκολη μετάβαση, την οποία μπορείτε να διευκολύνετε δοκιμάζοντας τα παρακάτω tips:

Δοκιμάστε και συνηθίστε μια νέα πρωινή ρουτίνα

Είναι ιδανικό να εισάγετε την καινούρια σας ρουτίνα στη ζωή του σκύλου σας κάποιες μέρες πριν να ανοίξουν τα σχολεία, έτσι ώστε να έχει χρόνο να τη συνηθίσει. Αν αλλάξετε τις ώρες του ταΐσματος και της βόλτας του, ξεκινήστε αυτό το πρόγραμμα νωρίς, για να αποφύγετε να του έρθει ξαφνική η αλλαγή στην πρωινή ρουτίνα του.

Συνηθίστε να αφήνετε τον σκύλο σας στο σπίτι

Ξεκινήστε να αφήνετε σταδιακά τον σκύλο σας μόνο στο σπίτι, ειδικά στην περίπτωση που έχει εκδηλώσει άγχος αποχωρισμού στο παρελθόν, ή αν δεν έχει μείνει αρκετά μόνος του μέσα στο καλοκαίρι. Χρησιμοποιήστε μια κάμερα για να δείτε πώς θα αντιδράσει τις πρώτες φορές. Αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, και ξέρετε πως ο σκύλος σας θα μένει πολλές ώρες μόνος, τότε μπορείτε να προσλάβετε κάποιον/α για να τον βγάζει βόλτα μέσα στην ημέρα, ή να τον γράψετε σε κάποιο κέντρο ημερήσιας φροντίδας για σκύλους.

Παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του σκύλου σας

Μετά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, παρατηρήστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας για να καταλάβετε πώς νιώθει. Κάποιες ενδείξεις άγχους όπως το γάβγισμα, η καταστροφική συμπεριφορά, και η τουαλέτα τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος, είναι πιο προφανείς. Άλλες, όπως η υπνηλία, το τρέμουλο, ή μια αλλαγή στην όρεξη, χρειάζονται περισσότερη παρατηρητικότητα.

Αν καταλάβετε ότι ο σκύλος σας δεν είναι πολύ καλά, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας, καθώς το στρες είναι στενά συνδεδεμένο με διάφορες ασθένειες. Αν είναι υγιής αλλά η αρνητική συμπεριφορά επιμένει, ζητήστε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή ή ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για τον σκύλο σας

Φτιάξτε μια γωνίτσα στο αγαπημένο του μέρος του σπιτιού με το κρεβάτι, τις κουβέρτες του και τα παιχνίδια του. Μπορείτε ακόμα και να παίξετε μουσική κατάλληλη για σκύλους – μπορείτε να βρείτε λίστες αναπαραγωγής στο Spotify και στο Youtube). Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας σε αυτή τη διαδικασία.


Αν ο σκύλος σας είναι πολύ δεμένος με τα παιδιά σας και του λείπουν όταν πηγαίνουν στο σχολείο, μπορείτε να του αφήσετε κάποιο ρούχο ή παιχνίδι που θα φέρει τη μυρωδιά τους.

Μείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού και της επανένωσης

Το να αφήνετε το σκύλο σας μόνο του στο σπίτι είναι δύσκολο για όλους. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν να μην κάνετε τον αποχαιρετισμό και την επανένωση μεγάλο θέμα, γιατί έτσι ο σκύλος σας θα μεγαλοποιήσει και την απουσία σας. Αντί γι’ αυτό, πρέπει να δείχνετε πως τίποτα ιδιαίτερο δεν συμβαίνει. Προσπαθήστε να χαιρετήσετε ήρεμα τον σκύλο σας, και μετά δώστε του μια λιχουδιά όταν γυρνάτε στο σπίτι.

Αφήστε του παιχνίδια και φαγητό

Εξοπλιστείτε με παιχνίδια που θα κρατήσουν τον σκύλο σας απασχολημένο όσο λείπετε, και αφήστε του ένα διαδραστικό Kong toy που θα γεμίσετε με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Δώστε του το παιχνίδι λίγο πριν φύγετε από το σπίτι έτσι ώστε να μην το συνδυάσει άμεσα με την αποχώρησή σας.

Βρείτε χρόνο για τον σκύλο σας

Γνωρίζουμε ότι η καθημερινότητα όλων δυσκολεύει αφού αρχίζει το σχολείο. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σας όποτε αυτό είναι δυνατό. Διαφορετικά μέλη της οικογένειας μπορούν να μοιράζονται μεταξύ τους τις δουλειές και το χρόνο που περνούν με τον σκύλο π.χ. τις βόλτες και τα παιχνίδια.

Ευχόμαστε καλή αρχή σε εσάς, στα παιδάκια σας, και στον αγαπημένο σας χνουδωτό σύντροφο.

Στέλλα Πανοπούλου
Πηγή: topetmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου