Στις Βιβλιοθήκες «Άλσους Αιγάλεω» και «Αρχαίου Ελαιώνα» του ΠΑΔΑ εγκαταστάθηκαν και είναι άμεσα διαθέσιμες προς χρήση εννέα (9) θέσεις ανάγνωσης για ΦμεΑ με ειδικό υποστηρικτικό εξοπλισμό.
Πρόκειται για τρεις (3) όμοιες τριάδες θέσεων ανάγνωσης, εκ των οποίων δύο (2) τοποθετήθηκαν στη Βιβλιοθήκη «Άλσους Αιγάλεω» και μία (1) στη Βιβλιοθήκη «Αρχαίου Ελαιώνα», σε αναλογία με τους αντίστοιχους φοιτητικούς πληθυσμούς.
Η κάθε τριάδα περιλαμβάνει 1 θέση για άτομο με προβλήματα όρασης-χαμηλή όραση, 1 θέση για άτομο με τυφλότητα και 1 θέση για άτομο με κινητικές αναπηρίες-τετραπληγία. Η κάθε θέση περιλαμβάνει έπιπλο γραφείο και κάθισμα, επιτραπέζιο και επιδαπέδιο τεχνολογικό-υπολογιστικό εξοπλισμό. Ειδικότερα υπάρχει έπιπλο-γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος για προσαρμογή αμαξιδίου καθώς και ειδικά σχεδιασμένα πληκτρολόγια και συσκευές που αντικαθιστούν το ποντίκι του Η/Υ για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Επίσης έχει εγκατασταθεί λογισμικό που υποστηρίζει τις εξής τρεις βασικές λειτουργίες: (α) ομιλία – αφήγηση του περιεχομένου της οθόνης, για τυφλά άτομα, μέσω της τεχνολογίας Text-to-Speech Synthesis, (β) μεγέθυνση οθόνης και άλλες ρυθμίσεις οθόνης, για διευκόλυνση της χρήσης του Η/Υ από άτομα με χαμηλή όραση, και (γ) σύστημα Braille για τυφλά άτομα. Τέλος, έχουν εγκατασταθεί και 3 εκτυπωτές Braille.
Η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού έγινε από το ΠΑΔΑ στο πλαίσιο της Πράξης «ΠΡΟΣΒΑΣΗ», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω του μηχανισμού της απόσβεσης. Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών παρακολούθησε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2022 εκπαίδευση στη λειτουργία και χειρισμό του εξοπλισμού (hardware και λογισμικό) από την προμηθεύτρια εταιρία enLogic.
Για κάθε ενδιαφερόμενο μέλος του ΠΑΔΑ, η σχετική εκπαίδευση στη χρήση του εξοπλισμού διατίθενται και σε μορφή video, στην ιστοσελίδα της Πράξης «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» (https://prosvasi.uniwa.gr/prosvasi-stis-vivliothikes/ ).
Οι ενδιαφερόμενοι ΦμεΑ μπορούν να ζητούν τη χρήση του εξοπλισμού με ένα απλό e-mail τους στο prosvasi@uniwa.gr για κράτηση θέσης και για εξασφάλιση συνοδού, αν χρειάζεται.
Ημερίδα με θέμα: «Οι φωτεινές πλευρές της “Αναπηρίας”
Η «Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας» (3η Δεκεμβρίου του 2022), τιμήθηκε από το ΠΑΔΑ με την επιτυχή πραγματοποίηση της ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Οι φωτεινές πλευρές της ‘Αναπηρίας’: Σωματική Άσκηση, Αθλητισμός και (Ψυχική) Υγεία» που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Αρχαίου Ελαιώνα» και ήταν αφιερωμένη στον Αθλητισμό, τη Σωματική Άσκηση, τη σωστή Οδηγική Συμπεριφορά για πρόληψη αναπηριών και την Υγεία, σωματική και ψυχική – για αναπήρους/ες και μη, για όλους και όλες!
Η ημερίδα αυτή οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Πράξη «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας – Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΠΑΔΑ, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του προσωπικού και των φοιτητών/τριών του ΠΑΔΑ σε θέματα Φοιτητών/τριών με Αναπηρίες (ΦμεΑ).
Την ευθύνη του προγράμματος και της επιμέλειας των θεμάτων που παρουσιάστηκαν είχε το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Πράξης «ΠΡΟΣΒΑΣΗ», και κυρίως ο Δρ. Παντελής Νικολαϊδης, επιστήμονας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδίκευση σε ΑμεΑ και ο κ. Γεώργιος Μήτσιου, Φυσικοθεραπευτής και συνεργάτης του ΠΑΔΑ.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, η καθ. Έφη Παπαγεωργίου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, η καθ. Γραμματή Πάντζιου, Αντιπρύτανις Διοικητικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής της «ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ» και τέλος η κ. Βιργινία Στεφανοπούλου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας ΠΑΔΑ.
Ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική για το ΠΑΔΑ ήταν η παρουσία και ο χαιρετισμός του κ. Κωνσταντίνου Σιάχου, μέλους του ΔΣ της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ.
Με ομιλίες, παρεμβάσεις και συζήτηση συμμετείχαν τόσο οι προσκεκλημένοι μας, Παραλομπιονίκες Αθλητές, Ομοσπονδιακοί Προπονητές στο Ποδόσφαιρο, στην Ποδηλασία, στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση, όσο και επιστήμονες ψυχικής υγείας καθώς και μέλη του ΠΑΔΑ που ανήκουν στα Τμήματα του Αθλητισμού και της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.
Η θεματολογία που καλύφθηκε από τους/τις ομιλητές/ήτριες απευθύνονταν σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/ήτριες του ΠΑΔΑ καθώς και σε όλο το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Έμφαση δόθηκε στην ευαισθητοποίηση απέναντι στους ΑμεΑ, αλλά κυρίως στη μετάδοση της θετικής στάσης απέναντι στις δυσκολίες της ζωής με αναπηρία, και τη μετατροπή της σε ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, με την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων και δυνατοτήτων για το άτομο, τους οικείους του και την κοινωνία.
Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή του πολύ ζωντανού video του παλαίμαχου της αγωνιστικής οδήγησης Ιαβέρη, με αντικείμενο την σωστή οδηγική συμπεριφορά για την πρόληψη των ατυχημάτων και των αναπηριών.
Πηγή: Πανεπιστημιακοί Διάλογοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου