Πολλά ελληνικά Μουσεία φιλοξενούν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.
To Υπουργείο Παιδείας ανήρτησε συνδέσμους από Μουσεία και άλλους φορείς, προκειμένου οι μαθητές κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, να έρθουν σε επαφή και να αξιοποιήσουν διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα εξοικειωθούν με σπουδαία μνημεία, ανυπέρβλητα έργα τέχνης και αρχαιολογικούς χώρους.
Η τέχνη δημιουργεί κουλτούρες, χτίζει πολιτισμούς και παρέχει στα παιδιά τρόπους να αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες εμπειρίες, τους μαθαίνει να προσαρμόζονται και να σέβονται τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και πράξης.
Μουσείο Ακρόπολης
Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκθεσιακή δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» στο σπίτι τους, μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Εκεί μπορούν να διαλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο τους όσες φορές επιθυμούν και με πολλές απίθανες παραλλαγές. Πατήστε εδώ
Παίξε με τη Ζωφόρο
Η ψηφιακή ζωφόρος του Παρθενώνα έχει μια σειρά από ενδιαφέροντα ψηφιακά παιχνίδια για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Τα παιχνίδια «Γνωριμία με τις μορφές της πομπής», «Πορεία προς το βωμό» και «Παρατηρώντας τα άλογα» είναι παιχνίδια μνήμης και σκοπό έχουν να προσελκύσουν τα παιδιά σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση των λεπτομερειών της ζωφόρου. Στην ίδια κατηγορία παιχνιδιών, όπου τα παιδιά καλούνται να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, ανήκουν και τα δύο παζλ «Το κρυμμένο άρμα» και «Ένα δώρο για τη θεά Αθηνά».
Το παιχνίδι «Χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου» έχει σκοπό να ζωντανέψει τις ανάγλυφες παραστάσεις της ζωφόρου και να βοηθήσει τα παιδιά να φανταστούν τα χρώματά τους. Το παιχνίδι «Γίνε συντηρητής» προτείνει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ένα ομοίωμα του λέιζερ με το οποίο έχει γίνει ο καθαρισμός των λίθων. Στο «Συνθέτω τη δυτική ζωφόρο» τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τη σωστή θέση των 16 λίθων της δυτικής ζωφόρου που εικονίζουν την προετοιμασία της πομπής των Παναθηναίων. Στα παιχνίδια «Ολύμπια αινίγματα: βρες τους θεούς» και «Αγώνες που έμειναν … στα αγγεία» τα παιδιά πρέπει επίσης να αντιστοιχίσουν το κείμενο με την εικόνα. Όλα αυτά τα παιχνίδια θα τα βρείτε εδώ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η εκπαιδευτική προσφορά του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης φέρνει στο σήμερα τα αρχαία αντικείμενα μέσα από σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις. Θα βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και για ΑμεΑ, καθώς και ιδέες για δράσεις στο σπίτι, στο σχολείο, στο μουσείο. Πατήστε εδώ
Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Στην σελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης θα βρείτε μια σειρά από ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά παιχνίδια που θα φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες. Για ένα παιχνίδι παζλ, ανασύνθεσης γνωστών ζωγραφικών έργων, κάνε κλικ εδώ για ένα συναρπαστικό παιχνίδι μνήμης και ταχύτητας, κάνε κλικ εδώ, ένα παιχνίδι γνωριμίας με την πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας, κάνε κλικ εδώ και τέλος για ψυχαγωγικά παιχνίδια σχετικά με την συντήρηση έργων τέχνης, κάνε κλικ εδώ!
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα βρείτε τα ψηφιακά παιχνίδια “Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές” , “Γαλανόλευκη η θωριά σου” και “Σήμερα γάμος γίνεται”.
Πηγή: infokids
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου