Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Special Trip: Ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες για… ξεχωριστούς ανθρώπους

Θέλει να δώσει σε άτομα με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να χαρούν το ταξίδι, καλύπτοντας τις ξεχωριστές επιθυμίες τους και προσαρμόζοντας σε αυτές την ταξιδιωτική εμπειρία. Πιστεύει άλλωστε πως μια αναπηρία ή ένα παθολογικό πρόβλημα δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Το ταξιδιωτικό γραφείο Special Trip δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 στη Θεσσαλονίκη με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να παράσχει εξατομικευμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που μπορεί να ζουν με μια αναπηρία (από κινητικά προβλήματα μέχρι προβλήματα όρασης και ακοής) ή να αντιμετωπίζουν παθολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μια δυσανεξία, που τροποποιεί τη διατροφή τους.

Η δημιουργός του, Μαρία Μπότσογλου, έχοντας περάσει τόσο από την εκπαίδευση για την ειδική αγωγή όσο και από τον τουριστικό κλάδο, διαπίστωσε από τη μία την επιθυμία των ατόμων με αναπηρία να ταξιδεύουν και από την άλλη ένα έλλειμμα στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους. Μάλιστα, εργαζόμενη για κάποιον καιρό σε ταξιδιωτικό οργανισμό είχε δει ότι, ενώ υπήρχε ζήτηση στο εν λόγω πεδίο, δεν υπήρχε ευελιξία προσαρμογής για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Το να προτείνεις άλλωστε ένα μέρος που έχει όλα τα εχέγγυα της προσβασιμότητας, να φροντίσεις για την ασφαλή μετάβαση με ειδικά βαν, να εξασφαλίσεις πως το κατάλυμα θα μπορεί να καλύψει τις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ενός τουρίστα ή θα μπορεί να υποδεχθεί τα δικά του τρόφιμα και να τα εντάξει στο μενού ή να σχεδιάσεις μια δραστηριότητα προσαρμοσμένη σε ξεχωριστές ανάγκες, δεν είναι μια απλή υπόθεση.

«Όλες οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρουμε σχεδιάζονται για τα άτομα αυτά, αφού ακούσουμε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους και υπό το φως των μοναδικών χαρακτηριστικών κάθε τόπου. Προτείνουμε και σχεδιάζουμε δράσεις προσφέροντας ειδικό εξοπλισμό, όπου χρειάζεται και ειδικά εκπαιδευμένους συνεργάτες. Είτε οι ταξιδιώτες μας θέλουν μια ολιγοήμερη απόδραση εντός Ελλάδας είτε εκτός, εμείς είμαστε κοντά τους σε κάθε βήμα» λέει στη Voria η Μαρία Μπότσογλου, που έχει εμβαθύνει στα χαρακτηριστικά των αναπηριών και στις ανάγκες που αυτές δημιουργούν. Το Special Trip συνεργάζεται με εταιρείες που διαθέτουν εξοπλισμό, με ειδικούς εκπαιδευτές, ενώ έχει συνεργασίες με τοπικούς συλλόγους και φορείς για τον σχεδιασμό δράσεων.

Σε αυτή τη φάση το Special Trip, που έγινε και το νεότερο μέλος του Thessaloniki Convention Bureau, έχει ξεκινήσει ενημερώσεις σε συνεργάτες, συλλόγους και εκπαιδευτικούς φορείς, ώστε να τους παρουσιάσει τη φιλοσοφία και τις δράσεις του, ολοκληρώνει την πλατφόρμα κρατήσεων και ετοιμάζεται για τα πρώτα του ταξίδια.

«Οι άνθρωποι αυτοί ταξιδεύουν. Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι είναι κλεισμένοι σε ένα σπίτι. Μάλιστα, ταξιδεύουν εκτός σεζόν, δίνοντας στα καταλύματα τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου», εξηγεί η Μαρία Μπότσογλου.

Η έρευνα και η ιδέα για το ταξιδιωτικό γραφείο

Η επαφή της Μαρίας Μπότσογλου με τα άτομα με αναπηρίες ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια Έπειτα από σχετική εκπαίδευση στη μουσική και την εδική αγωγή, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα που είχαν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες μέσω της μουσικής. Παράλληλα, σπούδασε στο τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα με κατεύθυνση τις αερομεταφορές, συνεχίζοντας με εργασία σε ταξιδιωτικούς οργανισμούς και ξενοδοχεία. Βλέποντας το ενδιαφέρον από άτομα με θέματα υγείας να ταξιδέψουν, άρχισε να κάνει έρευνα για την καταγραφή των αναγκών των εν λόγω ταξιδιωτών και παράλληλα για την καταγραφή των ξενοδοχείων και των πολιτιστικών φορέων με προσβασιμότητα. Κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα του ταξιδιωτικού γραφείου.

«Το μότο μας είναι ξεχωριστές εμπειρίες για ξεχωριστούς ανθρώπους» λέει, σημειώνοντας πως μέσω του Special Trip θέλει να βλέπει τα άτομα αυτά να αισθάνονται στο ταξίδι τους χαρά και ασφάλεια.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου