Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Αερόβια άσκηση, νοητική απόδοση και εγκεφαλική δραστηριότητα σε εφήβους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

H διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή για την οποία συνιστώνται διάφορες συμπεριφορικές θεραπείες, όπως άσκηση, ως μέρος μιας διεπιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης. Η άσκηση βελτιώνει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με ΔΕΠΥ, ωστόσο περιορισμένα είναι τα δεδομένα σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτή την επίδραση.

Σχετική έρευνα εξέτασε τις εγκεφαλικές αποκρίσεις που προκαλούνταν κατά τη διάρκεια άσκησης ποδηλάτισης μέτριας έντασης για 25 λεπτά, καθώς και σε συνθήκες ηρεμίας, σε 38 εφήβους, 15 με ΔΕΠΥ και 23 με φυσιολογική ανάπτυξη.

Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με ΔΕΠΥ είχαν βραδύτερη ταχύτητα απόκρισης σε όλες τις δοκιμασίες και χαμηλότερη ακρίβεια απόκρισης στη μνήμη εργασίας κατά τη διάρκεια της άσκησης σε σύγκριση με την ομάδα φυσιολογικής ανάπτυξης. Στη δοκιμασία αναστολής, οι έφηβοι με ΔΕΠΥ είχαν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της άσκησης σε σύγκριση με τη συνθήκη ηρεμίας, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε στην ομάδα με φυσιολογική ανάπτυξη. Συμπερασματικά, η γνωστική απόδοση των εφήβων με ΔΕΠΥ σε σύνθετες δοκιμασίες φαίνεται να είναι δυσχερής και η άσκηση ενδεχομένως να ρυθμίζει νευρωνικά κυκλώματα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι είναι υποδραστήριες σε αυτόν τον πληθυσμό.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου