Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων 2023: «Ένας κόσμος στον οποίο τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε»

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων (IWD) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκες ήταν το 1958 στη Ρώμη. Κάθε χρόνο, η Κοινότητα των Κωφών σε παγκόσμιο επίπεδο, γιορτάζει την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, προς τιμήν του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της WFD, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις σε όλον τον κόσμο. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στα μέλη της Κοινότητας των Κωφών, που περιλαμβάνουν τις οικογένειες των κωφών ατόμων, επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, συναδέλφους, αλλά και οργανώσεις, κρατικούς- και μη- φορείς κι ενώσεις ατόμων με αναπηρία. 

Το φετινό θέμα είναι «Ένας κόσμος στον οποίο τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε» ("A World Where Deaf People Everywhere Can Sign Anywhere!")


Κάθε ημέρα της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών έχει και μία διακριτή θεματολογία. Για το 2023, η θεματολογία αναλυτικά είναι: 


Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 - Διακήρυξη των δικαιωμάτων των Κωφών παιδιών

Στην 21η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών στη Νότια Κορέα, τα μέλη ενέκριναν τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων των Κωφών παιδιών. Σήμερα καλούμε τις παγκόσμιες κοινότητες να επιδείξουν πώς εργάζονται για την επίτευξη αυτών των δικαιωμάτων. Μπορείτε να μοιράζεστε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διοργανώνετε σεμινάρια και εκδηλώσεις που τονίζουν αυτά τα δικαιώματα και τι πρέπει ακόμα να γίνει για να κατακτηθούν αυτά τα δικαιώματα για κάθε κωφό παιδί. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών καλεί όλα τα άτομα να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε αυτή τη Διακήρυξη και να υπογράψουν τα ονόματά τους σε αυτήν τη Διακήρυξη.


Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 Δημιουργία ικανότητας σε όλο τον κόσμο

Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια κωφοί εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΟΠΥ εγκαινίασε ένα έργο 60 χωρών με στόχο τη δημιουργία ικανοτήτων σε κοινότητες κωφών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στα 60+ κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν εθνικές ενώσεις Κωφών. Συνεργούμε με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών στην υποστήριξη των κοινοτήτων Κωφών σε αυτές τις χώρες φιλοξενώντας εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ζωές Κωφών ατόμων σε όλο τον κόσμο στις τοπικές κοινότητες, υποστηρίζοντας κοινότητες κωφών στον παγκόσμιο νότο και κάνοντας δωρεές στο έργο της WFD εδώ.


Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 - Συνειδητοποιώντας το «Τίποτα χωρίς εμάς»

Οι κοινότητες των Κωφών είναι ειδικές για τις ζωές των Κωφών ατόμων. Το άρθρο 4.3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να διαβουλεύονται με οργανώσεις Κωφών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα Κωφά άτομα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών πιστεύει ότι αυτή η αρχή ισχύει και για άλλα έργα και δραστηριότητες. Οι οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα Κωφά άτομα πρέπει να συμμετέχουν από την αρχή σε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αφορούν τους Κωφούς και τις νοηματικές γλώσσες. Την ημέρα αυτή, τονίστε τη συνεργασία σας με τις κοινότητες Κωφών!


Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 - Βάζοντας τα Κωφά άτομα στη θεματολογία

Οι κοινότητες Κωφών σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές και τα προγράμματα αντικατοπτρίζουν τη βιωμένη πραγματικότητα της ζωής των Κωφών. Σήμερα καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις, τα διεθνή ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα και τους φορείς χάραξης πολιτικής να επικεντρώσουν την εργασία τους στα Κωφά άτομα. Υπάρχει ακόμη σημαντική έλλειψη στοιχείων για τη ζωή των Κωφών και ακόμα λιγότερα για το δικαίωμα χρήσης των εθνικών νοηματικών γλωσσών. Σήμερα υπογραμμίζουμε την έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις ζωές των Κωφών και ζητάμε πιο συγκεντρωτική συλλογή δεδομένων και παρακολούθηση των Κωφών και των νοηματικών γλωσσών.


Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 - Κατάκτηση του Δικαιώματος της Νοηματικής Γλώσσας για Όλους

Η νομική αναγνώριση των εθνικών νοηματικών γλωσσών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα τα Κωφά άτομα. Το 60% των Κρατών Μελών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δεν έχουν ακόμη επιτύχει τη νομική αναγνώριση των εθνικών τους νοηματικών γλωσσών. Η νομική αναγνώριση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα των Κωφών και ανοίγει το δρόμο για κοινωνική αλλαγή. Σήμερα, ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή ιστοριών για το τι σημαίνει η νομική αναγνώριση των νοηματικών γλωσσών για εσάς και τις κοινότητές σας.


Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 - Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών: Ένας κόσμος όπου τα κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε

Σήμερα, μοιραζόμαστε το όραμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών για έναν κόσμο όπου τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε. Ένας κόσμος όπου οι Κωφοί αντιμετωπίζονται ως μέρος του φυσικού φάσματος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και οι εθνικές νοηματικές γλώσσες τιμούνται και χρησιμοποιούνται παντού ως μέρος των εθνικών κοινωνιών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών καλεί όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των παιδιών και των νέων τους γνωρίζουν τις εθνικές τους νοηματικές γλώσσες, ως ένα βήμα προς την οικοδόμηση κοινωνιών στις οποίες τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε.


Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 - Δημιουργία συμπεριληπτικών Κοινοτήτων Κωφών 

Ολοκληρώνουμε αυτή τη Διεθνή Εβδομάδα Κωφών Ατόμων επισημαίνοντας τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι κοινότητές μας αντιπροσωπεύουν το ευρύ φάσμα διαφορετικών ανθρώπινων εμπειριών που συναντάμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα Κωφά άτομα είναι παντού και εκπροσωπούνται σε κάθε εθνική, πολιτιστική, γλωσσική και εθνική ομάδα. Αυτή είναι η δύναμη των κοινοτήτων μας. Σήμερα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών καλεί τις κοινότητες Κωφών μας να αναγνωρίσουν και να λάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για να εξασφαλίσουν ότι οι κοινότητές μας συμπεριλαμβάνουν όλους τους Κωφούς.



Στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος στα πλαίσια της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών Ατόμων 2023 είχε προγραμματίσει τη διοργάνωση του Deafestival στη Λάρισα. Δυστυχώς αναβλήθηκε, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel.

Με πληροφορίες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου