Ο Σπόρος ΑΜΚΕ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία “Η Υπομονή” και η Ελληνική Εταιρία Οικοτουρισμού από τη Μεσσηνία είναι τρεις από τις 30 οργανώσεις που θα χρηματοδοτηθούν στον 5ο κύκλο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” της Κοινωνίας των Πολιτών.
Τον νέο κύκλο του προγράμματος συντονίζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και οι 30 δράσεις που έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση αφορούν την περίοδο 2022-2023, μέσα σε αυτές και οι 3 μεσσηνιακές οργανώσεις.
Πιο αναλυτικά, ο Σπόρος σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ “ΔιαφοροΖΩ” θα υλοποιήσει τη δράση “Δημιουργία προσβάσιμων διαδρομών για όλες τις μορφές αναπηρίας μέσω διαδικτύου και τρισδιάστατων αντικειμένων πολιτισμού (3D εκτύπωση) στην Καλαμάτα”. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν θεματικές διαδρομές που θα είναι προσβάσιμες από ΑμεΑ, ενώ παράλληλα θα τυπωθούν σε 3D εκτυπωτή μοντέλα σχετικά με τον πολιτισμό ώστε να μπορούν άτομα με τυφλότητα να αγγίξουν αντικείμενα πολιτισμού και να τα “δουν” με τον δικό τους τρόπο (αφή).
Οι Βασίλης Πουλόπουλος και Ηλίας Καλφακάκος, συνιδρυτές του Σπόρου, περιγράφουν με ανακοίνωσή τους ότι έχουν ήδη φανταστεί την επόμενη μέρα της υλοποίησης του προγράμματος· στην οποία θέλουν να ενεργοποιήσουν πολλούς παραγωγικούς φορείς της πόλης, ώστε το πρόγραμμα να λάβει σημαντικές διαστάσεις. Και συγκεκριμένα “να τονιστεί πως η πρόσβαση είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους χωρίς διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν επαφές με όσους θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε το συγκεκριμένο έργο να αποτελέσει μία σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη της Καλαμάτας”.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η δράση του Σπόρου όπως και αυτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία “Η Υπομονή” εντάσσονται στη θεματική ενότητα “Κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία”, με χρηματοδότη από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η δράση της Υπομονής αφορά την εκμάθηση συντήρησης τροφίμων μέσα από την κονσερβοποίηση και την αποξήρανση, με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμεΑ. Η δράση της Ελληνικής Εταιρίας Οικοτουρισμού αφορά την αποκατάσταση των ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης και ανάδειξή τους ως οικοτουριστική δραστηριότητα, σε συνεργασία με την οργάνωση ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης. Εντάσσεται στη θεματική ενότητα “Προστασία δασικών και άλλων χερσαίων οικοσυστημάτων” και χρηματοδοτείται από το Costas M. Lemos Foundation.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι 30 δράσεις που έχουν επιλεγεί από σύνολο 217 αιτήσεων θα χρηματοδοτηθούν με ποσό έως 5.000 ευρώ έκαστη και θα υλοποιηθούν από 45 οργανώσεις και λοιπούς φορείς, εκ των οποίων οι 15 συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς. Οι δράσεις έχουν διάρκεια έως 6 μήνες και εμπίπτουν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Παράλληλα, οι επιλεγείσες οργανώσεις, θα συμμετέχουν δωρεάν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building), οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του Social Dynamo, μίας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, που στοχεύει στην ενδυνάμωση οργανώσεων και ομάδων της Κοινωνίας των Πολιτών, με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση.
Πηγή: eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου