Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

«Τα Toys Awards συμβάλλουν σε έναν υγιή συναγωνισμό στον κλάδο, για τη δημιουργία ακόμα καλύτερων προϊόντων»

Τα Toys Awards2022 διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά από την Boussias και έχουν σκοπό να αναδείξουν την αξία των παιχνιδιών, ως δημιουργίες αλλά και ως διαδικασίες, προβάλλοντας τη καινοτομία αυτού του χώρου και τη σπουδαία σημασία των παιγνιδιών για την ανάπτυξη των παιδιών. Θα αποτελέσουν ένα πεδίο συνάντησης για όλους τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους ειδικούς που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια και επιθυμούν να αναδείξουν παιγνίδια και υπηρεσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών. Περισσότερα σχετικά με τον θεσμό μοιράζονται οι Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής της φετινής διοργάνωσης, Δρ Ηλίας Βασιλείου, Γλωσσολόγος- Ειδικός Παιδαγωγός και Ράνια Θρασκιά, Παιδαγωγός – Οικογενειακή Σύμβουλος Msc.

MW: Πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια στη ζωή του παιδιού;

Ηλίας Βασιλείου: Το παιχνίδι σαν έννοια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης κάθε όντος στη φύση και για αυτό παρατηρείται αδιάκοπα ακόμα και στα νεαρά ζώα. Είναι ένας φυσικός μηχανισμός κοινωνικοποίησης, πολύτιμος για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και ταυτόχρονα ένας μηχανισμός «προπόνησης» των δεξιοτήτων, της σκέψης και της συμπεριφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ισχυρότερες παιδικές αναμνήσεις μας σχετίζονται με το παιχνίδι, ομαδικό και ατομικό καθώς αποτελούν δυνατά βιώματα που ακολουθούν το παιδί εφ’ όρου ζωής. Για αυτό είναι και απαραίτητη η πρόνοιά μας για το ποιοτικό και δημιουργικό παιχνίδι ως εργαλείο για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Ράνια Θρασκιά: Η αξία του παιχνιδιού είναι ανεκτίμητη. Μέσα από το παιχνίδι προάγεται η σωματική και η ψυχική υγεία του παιδιού, αλλά και η κοινωνική και συναισθηματική του ευημερία. Στη σύγχρονη πραγματικότητα το παιδικό παιχνίδι, όπως και πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, επηρεάζεται από τις συνεχείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα γύρω μας σε πολλαπλά επίπεδα. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν αναστοχασμό, και πολύ συχνά αναθεώρηση και αναπροσαρμογή των θεωριών και των πρακτικών, ώστε το παιχνίδι να αφουγκράζεται και να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των παιδιών. Το παιχνίδι είναι η παγκόσμια γλώσσα των παιδιών και γι’ αυτό η λαχτάρα και το ενδιαφέρον κάθε παιδιού για παιχνίδι παραμένουν αμείωτα.

Τι ρόλο έπαιζε το παιχνίδι, ατομικό ή ομαδικό, την περίοδο της πανδημίας;

Η.Β.: Το παιχνίδι μάλλον αναδείχθηκε ως υγιής μηχανισμός άμυνας για τα παιδιά κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο χρόνος που μας δόθηκε, έστω και άθελά μας με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να καλυφθεί με δημιουργικές δραστηριότητες και υπό αυτή την έννοια το παιχνίδι αποτελεί οπωσδήποτε μια από αυτές. Ίσως μαζί με το βιβλίο αποτελούσαν τις δύο πιο ποιοτικές ασχολίες που θα μπορούσαν να δραστηριοποιήσουν ένα παιδί κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, οι οποίες αν χρησιμοποιήθηκαν ορθά και με μέτρο μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά.

Κύριε Βασιλείου σαν σχεδιαστής παιχνιδιών, ποιες ανάγκες προσπαθείτε να καλύψετε;

Η.Β.: Στο δικό μου επιστημονικό και συγγραφικό πεδίο πρώτο μέλημα είναι η κάλυψη βασικών γνωστικών και ακαδημαϊκών αναγκών στην ανάπτυξη των παιδιών σχολικής ηλικίας. Όχι όμως σαν στείρα μετάδοση γνώσεων αλλά σαν διαδικασία παιχνιδιού, ανακάλυψης και υιοθέτησης δεξιοτήτων και συμπεριφορών που να ενισχύουν τα παιδιά στη μαθησιακή τους πορεία. Με τη διαδικασία του «Gamification» επιλέχθηκαν καίριες ακαδημαϊκές δεξιότητες να παρουσιάζονται με παιγνιώδη μορφή, διατηρώντας όμως την αξία και τη σπουδαιότητά τους για τη βελτίωση των μαθησιακών συμπεριφορών των παιδιών. Υπό αυτή την έννοια, σκοπός ήταν το παιχνίδι να συναντήσει το μάθημα και η φαντασία τη γνώση.

Πως θα είναι το παιχνίδι του μέλλοντος;

Η.Β.: Το παιχνίδι του μέλλοντος θα είναι πάντα κάτι που θα κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και στην ουσία αυτά θα αποφασίζουν για την εξέλιξή του. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο «σάκος» των παιχνιδιών συνεχώς θα μεγαλώνει με κούκλες, όπως υπήρχαν από την αρχαιότητα κιόλας, μέχρι ηλεκτρονικά και ψηφιακά περιβάλλοντα που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη στιγμή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το παιχνίδι δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την παιδική ηλικία ή μάλλον καλύτερα από καμία ηλικία.

Πώς θα περιγράφατε το ιδανικό παιδικό παιχνίδι; Ποια χαρακτηριστικά θέλετε να έχει;

Ρ.Θ.: Η φύση του παιχνιδιού αλλάζει και είναι μείζονος σημασίας να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι ελκύει τα σημερινά παιδιά στα σύγχρονα παιχνίδια και ποιες νέες ευκαιρίες για μάθηση και δυνατότητες για παιχνίδι αναδύονται από αυτά. Τα παιδιά είναι ικανά να βρίσκουν αντικείμενα και να επινοούν πολύ εύκολα διάφορα παιχνίδια. Βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός παιχνιδιού είναι να προσφέρουμε στα παιδιά αυτό που επιθυμούν και ανταποκρίνεται πλήρως σε κάθε ηλικία στις αναπτυξιακές, γνωστικές και κοινωνικές ανάγκες τους. Προτού διαλέξουμε ένα παιχνίδι, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε το αναπτυξιακό στάδιο, την προσωπικότητα και την συναισθηματική ανάπτυξη, και όχι μόνο την πραγματική ηλικία του παιδιού. Χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι οι γονείς πρέπει να συντροφεύουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να τα ενθαρρύνουν την όποια προσπάθειά τους. Οι γονείς καλούνται να εισέλθουν στον κόσμο των παιδιών, μέσω του παιχνιδιού, καθοδηγώντας τα προς την ορθή κατεύθυνση της γνώσης και της φαντασίας.

Είστε για δεύτερη χρονιά πρόεδρος. Ποια η εμπειρία σας από τα περσινά βραβεία;

Ρ.Θ.: Τα Toys Awards 2022 διοργανώνονται φέτος για 2η συνεχόμενη χρονιά και εγώ έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι για 2η χρονιά πρόεδρος. Αποτελούν έναν θεσμό που υπογραμμίζει τη σημασία του παιχνιδιού ως προς το μεγάλωμα και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των παιδιών. Η περσινή διοργάνωση, παρά την ιδιαιτερότητα της περιόδου και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Covid-19 εποχής, ανέδειξε και επιβράβευσε προϊόντα και υπηρεσίες, που στηρίζονται σε καινοτόμες ιδέες και προωθούν τη δημιουργικότητα στον χώρο του παιχνιδιού. Ανυπομονώ για ακόμη μία φορά να είμαι μέρος αυτής της ξεχωριστής διοργάνωσης, που «ανοίγει τον δρόμο» για τη διερεύνηση του μαγικού κόσμου του παιχνιδιού και την εξερεύνηση της παιδικής φαντασίας.

Τα Toys Awards μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη του κλάδου των παιχνιδιών;

Ρ.Θ.: Τα Toys Awards συνιστούν έναν θεσμό που έχει ως άξονα και κινητήριο δύναμη το παιδί και τις ξεχωριστές ανάγκες του σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και εύχομαι ολόψυχα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και καινοτόμων ιδεών για τις εταιρίες και τους οργανισμούς που ασχολούνται με το παιδικό παιχνίδι στη χώρα μας, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη δημιουργία και την εξέλιξη με σκοπό ολοένα και περισσότερα παιδικά χαμόγελα!

Η.Β.: Τα Toys Awards είναι ένας εξαιρετικά αξιόλογος θεσμός για ένα εξαιρετικά σπουδαίο προϊόν. Το παιχνίδι διαφέρει από οτιδήποτε άλλο με την έννοια ότι απευθύνεται σε ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει μια οικογένεια, τα παιδιά. Ένας θεσμός που αναδεικνύει τα καλύτερα και ποιοτικότερα παιχνίδια μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» και για τους γονείς να επιλέξουν το καταλληλότερο, δημιουργικότερο και ποιοτικότερο παιχνίδι για το δικό τους παιδί. Τα Toys Awards είναι ένας θεσμός που σίγουρα μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο και να συμβάλλει σε έναν υγιή συναγωνισμό στον κλάδο των παιχνιδιών για τη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερων προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό στο https://www.toysawards.gr/

Πηγή: marketingweek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου