Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

25 χρόνια μετά το Great Lego Spill, ακόμα ξεβράζονται κομμάτια LEGO στις ακτές της Αγγλίας

Lego Lost At Sea
Πολλές φορές φιλοξενούμε στο ΚΕΑ τα αγαπημένα μας LEGO, είτε παρουσιάζοντας ιδέες κατασκευών, είτε τρόπους με τους οποίους τα ενσωματώνουμε  στη διαδικασία μάθησης και είχαμε χαρεί, όταν μάθαμε ότι τα νέα τουβλάκια θα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μπουκάλια, σε μία προσπάθεια να καταργηθεί εντελώς η χρήση πλαστικού στην παραγωγή τους. Σήμερα, μοιραζόμαστε το άρθρο της Elizabeth Gamillo στο Smisthonian Magazine, για το γεγονός ότι 25 χρόνια μετά το ατύχημα ενός φορτηγού πλοίου που μετέφερε συσκευασίες LEGO (γνωστό ως Great Lego Spill), ακόμα ξεβράζονται κομμάτια LEGO στις ακτές της Αγγλίας,



Κατά μήκος των παραλιών της Κορνουάλης, της νοτιοδυτικής χερσονήσου της Αγγλίας, ντόπιοι και τουρίστες δεν βρίσκουν μόνο κοχύλια στην ακτή. Πολύχρωμα χταπόδια και άλλα LEGO με θέμα τον ωκεανό, πλάσματα με περιστρεφόμενα πλοκάμια, εξοπλισμό κατάδυσης, φάλαινες και άλλα πλαστικά κομμάτια ξεβράζονται στην ακτή τα τελευταία 25 χρόνια - μια ζοφερή υπενθύμιση των μόνιμων επιπτώσεων της ρύπανσης από το πλαστικό.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1997 περίπου πέντε εκατομμύρια Lego χάθηκαν στη θάλασσα όταν ένα γιγαντιαίο (rogue) κύμα ανέτρεψε το τεράστιο φορτηγό πλοίοTokio Express. Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλά από τα κουτιά Lego είχαν θέμα τα θαλάσσια πλάσματα. Το γεγονός, γνωστό ως Great Lego Spill, είναι η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή όλων των εποχών που σχετίζεται με τα παιχνίδια, και οι κυνηγοί θησαυρών στην άμμο εξακολουθούν να ανακαλύπτουν ακόμα και σήμερα τους πλαστικούς θησαυρούς εκείνου του ναυαγίου, αναφέρει η Mindy Weisbergerγια το Live Science.

Ο Arnold συνέλεξε συνολικά 240 βατραχοπέδιλα Lego
κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καθαρισμού παραλίας το 2017.
φωτογραφία Rob Arnold


Τα κομμάτια Lego στοTokio Express ήταν μεταξύ 62 εμπορευματοκιβωτίων που έπεσαν από το πλοίο. ΤοTokio Express κατευθυνόταν προς τη Νέα Υόρκη αφού φόρτωσε το φορτίο του στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όταν ένα απρόβλεπτο κύμα 8,5 μέτρων έπεσε πάνω του 32 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, αναφέρει η Jackie Butler για το Cornwall Live. Άλλα αντικείμενα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα περιλαμβάνουν 10.000 αναπτήρες μιας χρήσης, υπερκόλλα και άλλα επικίνδυνα χημικά.

Από τότε, οι συλλέκτες αναζητούν «σπάνια» κομμάτια όπως χταπόδια και πράσινους δράκους. Η Τρέισι Ουίλιαμς —μία ντόπια, περιβαλλοντική ακτιβίστρια της Κορνουάλης— καταγράφει χρόνια το ναυάγιο των Lego στις σελίδες κοινωνικών μέσων «Lego Lost at Sea» μέσω Facebook, Instagram και Twitter. Σχετικά πρόσφατα, δημοσίευσε το Adrift: The Curious Tale of Lego Lost at Sea, ένα βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς το περιστατικό των Lego.

Αν και τα κομμάτια μπορεί να προκαλούν έκπληξη, τα μικροσκοπικά τούβλα υπογραμμίζουν την επίδραση της ρύπανσης πλαστικού στους ωκεανούς. Από τα 4.756.940 κομμάτια Lego επί του σκάφους, περίπου τα 3.178.807 ήταν αρκετά ελαφριά για να επιπλέουν και είναι αυτό που συναντάμε συνήθως σε 40 παραλίες στην Κορνουάλη, όπως ανέφερε ο Mario Cacciottolo για το BBC το 2014.Για παράδειγμα, μικρά πλαστικά λουλούδια και βατραχοπέδιλα μικροσκοπικών legoδυτών κατά μήκος των ακτών.

«Αυτό που βρίσκουμε τώρα είναι τα κομμάτια που βυθίστηκαν καθώς και τα κομμάτια που επέπλεαν», λέει ο Williams στο Live Science.«Μας παρέχει μια εικόνα για το τι συμβαίνει με το πλαστικό στον ωκεανό, πόσο μακριά παρασύρεται – τόσο στην επιφάνεια του ωκεανού όσο και κατά μήκος του βυθού της θάλασσας - και τι συμβαίνει σε αυτό καθώς διαλύεται».

Το 2017, ο Rob Arnold, ένας κάτοικος της Κορνουάλης, και άλλοι 12 εθελοντές συνέλεξαν περίπου έξι εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικών από μια παραλία κοντά στο σπίτι του, ανέφερε τότε ο Nick Lucchesi της Inverse. Οι εθελοντές βρήκαν πολλά κομμάτια Lego ανάμεσα σε άλλα πλαστικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων240 βατραχοπέδιλων δυτών Lego, σε παραλίες δύο δεκαετίες μετά την ανατροπή του φορτηγού πλοίου.

Το πλαστικό μπορεί να πάρει αιώνες για να αποσυντεθεί στον ωκεανό και καθώς φθείρεται, απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων, αναφέρει το Live Science. Οι μελλοντικές γενιές πιθανότατα θα συνεχίσουν να βιώνουν τον απόηχο της Great Lego Spill.Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Pollution το 2020 διαπίστωσε ότι μετά την ανάλυση της δομής των Lego με φθορισμό ακτίνων Χ, θα χρειαζόταν περίπου 1.300 χρόνια για να αποσυντεθούν πλήρως τα ναυαγισμένα Lego του 1997.

Σύμφωνα με την IUCN, τουλάχιστον 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο και αποτελούντο 80 τοις εκατό όλων των θαλάσσιων υπολειμμάτων που βρίσκονται σε ιζήματα βαθέων υδάτων και παρασύρονται στα επιφανειακά ύδατα.



Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου