Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Θεραπεία με Lego: πώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Μια από τις πιο επιτυχημένες δραστηριότητες της οικογένειάς μου το περασμένο καλοκαίρι ήταν μια ανταλλαγή παιδιών: έστειλα το μικρό μου γιο για να παίξει στο σπίτι ενός φίλου του, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του φίλου του ήρθε στο δικό μας σπίτι για να παίξει με το μεγάλο μου γιο. Και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά είχαν ειδικές ανάγκες, αλλά δεν ήταν δύσκολη η συνύπαρξή τους, αφού είχαν ένα κοινό ενδιαφέρον: τα τουβλάκια Lego. Μέσα σε μια ώρα στο σαλόνι είχαμε ένα κάστρο και δύο πολύ χαρούμενα παιδιά. 

Οι «επίσημες» και «ανεπίσημες» ομάδες Lego εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία με Lego θεωρείται πλέον μια από τις αποτελεσματικές μορφές παιγνιοθεραπείας. Πολλές εκπαιδευτικές και ιατρικές έρευνες στην Αγγλία και τις ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι ομάδες παιχνιδιού με Lego βοηθούν στην εμφάνιση και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως:

- λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία

- προσοχή συναρμογής (joint attention, ικανότητα να εστιάζει κανείς σε ένα άλλο άτομο καθώς και σε ένα αντικείμενο αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να μοιράζεται τον ενθουσιασμό για αυτό το αντικείμενο). 

- συγκέντρωση σε ένα έργο

- κοινή χρήση αντικειμένων και παιχνίδι κρατώντας την σειρά

- συνεργατική επίλυση προβλημάτων. 



Πώς λειτουργεί η θεραπεία με τα Lego:

Οι δημιουργίες με τα τουβλάκια Lego είναι μια πολυ-αισθητηριακή, ανοικτού τύπου εμπειρία. Τα έργα που κατασκευάζονται μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου πχ τύφλωση, κώφωση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό, ΔΕΠΥ. Ωστόσο, η μορφή των περισσότερων προγραμμάτων θεραπείας με Lego είναι η ίδια. 

1) Θέστε τους βασικούς κανόνες: οι συμμετέχοντες προτείνουν και συμφωνούν τελικά σε απλούς κανόνες που όλοι καταλαβαίνουν. Η ομάδα συμφωνεί σχετικά με ένα σχέδιο που δεν είναι ούτε τόσο πολύ εύκολο, ούτε πολύ δύσκολο. Οι κανόνες μπορούν να γράφονται σε ένα χαρτί και να υπενθυμμίζονται όταν χρειάζεται. 

2) Μοίρασμα ρόλων- αρμοδιοτήτων: Κάθε συμμετέχοντας αναλαμβάνει έναν ρόλο. Οι ρόλοι εναλλάσσονται μέσα στην ομάδα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: Μηχανικός (επιβλέπει τον σχεδιασμό και φροντίζει να ακολουθείται το αρχικό σχέδιο), χτίστης (τοποθετεί τα τουβλάκια), προμηθευτής (παρακολουθεί τον τύπο και το χρώμα των τούβλων που απαιτούνται και τα δίνει στον χτίστη), διευθυντής (εξασφαλίζει ότι όλα τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους). 

3) Τηρείτε τις αρχές της παιγνιοθεραπείας: Η θεραπεία με τα Lego έχει μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο όφελος όταν ενσωματώνει τις βασικές αρχές της παιγνιοθεραπείας, δηλαδή:

- Δημιουργούμε έναν ειδικό χώρο και χρόνο για τη δραστηριότητα.

- Χρησιμοποποιούμε τη μη λεκτική επικοινωνία όσο γίνεται περισσότερο. 

- Χρησιμοποιούμε δηλωτική γλώσσα αντί για εντολές και ερωτήσεις. 

- Συμμετέχουμε και αμφισβητούμε κάθε βήμα της δραστηριότητας 

- Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και το παιχνίδι προσποίησης. 

Αν αυτό φαίνεται πολύ φιλόδοξο, ξεκινήστε με μόνο ένα ή δύο στοιχεία της παιγνιοθεραπείας και σταδιακά επεκτείνετε το ρεπερτόριο. Το πιο σημαντιό πράγμα στα τουβλάκια Lego είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε από το μηδές ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να ακολουθείτε τις ιδέες στο βιβλιαράκι οδηγιών, μπορείτε να αυτοσχεδιάζετε για ολόκληρο το έργο ή να συνδυάζετε και τους δύο τρόπους. Στο σπίτι μας αρχίζουμε να κατασκευάζουμε κάτι όπως φαίνεται στο φυλλάδιο και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε και δικά μας στοιχεία, όπου μας πηγαίνει η έμπνευσή μας. 

4) Ο ρόλος των ενήλικων διαμεσολαβητών : τα συναισθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα κατά τη διάρκεια μιας κατασκευής με τα Lego τουβλάκια. Συνήθως υπάρχει ένα άτομο που επιμένει να κάνει τα πράγματα με τον «σωστό» τρόπο και ένα άλλο άτομο που θέλει να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους απλά και μόνο για να βλέπει πώς φαίνεται η κατασκευή σε κάθε περίπτωση. Ένας ενήλικας διαμεσολαβητής μπορεί να υποστηρίξει τις θετικές αλληλεπιδράσεις να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις, να παρακινεί τα άτομα όταν χρειάζεται για να ολοκληρώνουν το έργο τους. 

5) Πάρτε περισσότερες ιδέες: Η εταιρεία Lego προτείνει δωρεάν εφαρμογές για iPhone, iPad, Android, PC, Mac που επιτρέπουν στα παιδιά τη δημιουργία κατασκευών σε μια οθόνη. 


Η θεραπεία με Lego ξεκίνησε όταν οι θεραπευτές παρατήρησαν ότι σε ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια, τα παιδιά και οι ενήλικες κατευθύνονταν στα τουβλάκια Lego. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό τρόπο να αξιοποιεί κανείς τα ενδιαφέροντα και τις αναδευόμενες δεξιότητές του. Και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Απόδοση του άρθρου How Lego Therapy Can Help Children With Special Needs της Karen Wang.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου