Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Michiaki Takahashi: Αφιερωμένο στον γιατρό που ανακάλυψε το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά το Doodle της Google

Το doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Δρ. Μιτσιάκι Τακαχάσι (Michiaki Takahashi), τον ιολόγο από την Ιαπωνία που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς. Με αφορμή τα 94 χρόνια από τη γέννηση του και με την εικονογράφηση του επίσης Ιάπωνα καλλιτέχνη Τατσούρο Κιούτσι, η Google μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το έργο του Τακαχάσι που βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.


Ο Μιτσιάκι Τακαχάσι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα το 1959. Μετά από μελέτη για τους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, ο Δρ. Τακαχάσι δέχτηκε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει την πείρα του και την ενέργειά του προς την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

Ο Δρ. Τακαχάσι επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό. Μετά από μόλις πέντε χρόνια ανάπτυξης, το εμβόλιο του ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο Δρ. Τακαχάσι είχε, πλέον, αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρή έρευνα με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμοβλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Το εμβόλιο του Δρ. Τακαχάσι χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 1994, διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα – μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου