Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Παιδιά, τα αόρατα θύματα της πανδημίας -Η στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη ημέρα

Τα παιδιά που υποφέρουν από βία και παραμέληση είναι τα αόρατα θύματα της πανδημίας COVID-19, αναφέρει ευρωπαϊκή ΜΚΟ.

Η Eurochild ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας κατά των παιδιών, καθώς οι γονείς βιώνουν αυξημένο άγχος λόγω της απώλειας εισοδημάτων και την αβεβαιότητα στον εργασιακό τομέα.

Η Jana Hainsworth, γενική γραμματέας της Eurochild, λέει ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη αισθάνεται συχνά λυπημένο ή δυσαρεστημένο.

«Αυτό είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό και αυτό το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των παιδιών με αναπηρίες και των παιδιών που αναγνωρίζονται ως LGBTQI», είπε.

Σε παιδιά που υποφέρουν από σοβαρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, ένα στα δέκα αντιμετωπίζει υπερβολικό άγχος ή κατάθλιψη, πρόσθεσε.

Πριν από την πανδημία, 18 εκατομμύρια παιδιά αντιμετώπιζαν κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ξεκίνησε μια στρατηγική για τα δικαιώματα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για τη λεγόμενη εγγύηση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στα παιδιά.

Η επίτροπος που είναι υπεύθυνος για την πολιτική, Dubravka Šuica, δήλωσε στο Euronews ότι στόχος είναι να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν πολιτικές με επίκεντρο τα παιδιά και να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα συστήματα προστασίας.

«Αυτή η στρατηγική είναι πολύ επίκαιρη επειδή μιλάμε για την πανδημία, την κοινωνικοοικονομική κρίση, για το COVID-19. Θέλουμε λοιπόν όλα τα παιδιά της Ευρώπης να έχουν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών, τη διατροφή, τη στέγαση, τον αθλητισμό και πολιτιστικές δραστηριότητες», δήλωσε η Šuica.

Η επιτροπή επιθυμεί τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 5% των κοινωνικών πόρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και να χρησιμοποιούν χρήματα από ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης για να επενδύσουν σε κοινωνικές υποδομές για παιδιά.

Θέλουν επίσης οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης.

«Μερικές φορές νομίζετε ότι αυτό είναι μόνο ένα σύνθημα - τα παιδιά είναι το μέλλον - αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικό, είναι μια πραγματική εργασία για τα παιδιά, εργαζόμαστε για την επόμενη γενιά και βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη γενιά», εξήγησε η Šuica.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου