Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς για το Among Us και το Roblox.

Στις μέρες μας τα διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν τον κύριο τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών τα οποία από την ηλικία των 6 ή 7 ετών ξεκινούν να παίζουν παιχνίδια με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παιχνίδια που όχι μόνο δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους αλλά κρύβουν και πολλούς κινδύνους.

Δύο πολύ γνωστά και δημοφιλή παιχνίδια για τα παιδιά είναι το Among Us και το Roblox. Για το Among Us η κατάλληλη ηλικία που συστήνει η εταιρία για να παίξει ένα παιδί είναι άνω των 9 ετών. Για το Roblox είναι άνω των 12 ετών. Ωστόσο, τα ηλικιακά όρια δεν φαίνεται να τηρούνται καθώς υπάρχουν παιδιά τα οποία από 6 ετών παίζουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Είναι καλό όμως να ακολουθούμε τα ηλικιακά όρια που προτείνουν οι ίδιες οι εταιρίες. Επίσης να μην επιτρέπουμε στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Ο λόγος; Τόσο το περιεχόμενο αυτών των παιχνιδιών όσο και οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν, δεν θα μπορούν να είναι διαχειρίσιμοι από ένα παιδί μικρότερης ηλικίας. Ας δούμε τι παιχνίδια είναι αυτά και ποιος ο σκοπός τους.

Τι είναι το Among Us;

Στο Among Us παίζουν κάθε φορά 10 παίκτες οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε ένα διαστημόπλοιο. Οι 9 από αυτούς έχουν τον ρόλο του πληρώματος και 1 παίκτης έχει τον ρόλο του «απατεώνα». Στόχος του παιχνιδιού είναι τα μέλη του πληρώματος να ολοκληρώσουν τις αποστολές που τους τίθενται ενώ ο απατεώνας πρέπει να αποφύγει να τον εντοπίσουν και να σκοτώσει τα μέλη του πληρώματος. Το συγκεκριμένο έχει την μορφή κινουμένων σχεδίων… Παρόλα αυτά δεν παύει να περιέχει βίες σκηνές όπως πυροβολισμούς ή μαχαιρώματα.

Τι είναι το Roblox;

Το Roblox είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας παιχνιδιών για πολλούς παίκτες. Οι χρήστες δημιουργούν τα δικά τους παιχνίδια αλλά μπορούν να παίζουν και παιχνίδια που δημιουργούνται από άλλους χρήστες. Οι παίκτες μπορούν επίσης να αγοράσουν, να πουλήσουν και να δημιουργήσουν εικονικά αντικείμενα. Το Roblox χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού για να χειριστούν το περιβάλλον του παιχνιδιού το οποίο κατασκευάζεται με εικονικά τουβλάκια τύπου Lego.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας;

Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι τα παιχνίδια προσφέρουν στα παιδιά μια αίσθηση διαφυγής από την πραγματικότητα του κόσμου. Επίσης η κοινωνική πτυχή ορισμένων παιχνιδιών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται μέρος μιας κοινότητας. Ωστόσο, χωρίς τη σωστή καθοδήγηση σχετικά με τα παιχνίδια που πρέπει να παίξουν ή πότε να παίξουν, τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε ορισμένους κινδύνους όπως:

*Επαφή με αγνώστους

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι διαδικτυακά όποτε οποιοσδήποτε παίκτης ο οποίος δεν έχει τόσο αγνές προθέσεις μπορεί να έρθει σε επαφή με το παιδί μέσω των chat rooms (δωμάτια ιδιωτικών συνομιλιών) που διαθέτουν αυτά τα παιχνίδια και να το προσεγγίσει με δόλιους σκοπούς.

*Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια ενδέχεται να περιέχουν βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο για τα παιδιά. Ειδικότερα στο Roblox οι παίκτες ενδέχεται να εκτεθούν σε είδωλα που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν σεξουαλικές ή ταπεινωτικές πράξεις κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

*Cyber bullying

Στα παιχνίδια αυτά μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει περισσότερα από ένα προφίλ. Πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο να εκφοβίζουν, τα απειλούν ή να χλευάζουν άλλα παιδιά.
*Εθισμός

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών των παιχνιδιών μπορούν να γίνουν άκρως εθιστικά για τα παιδιά. Φτάνουν στο σημείο να παίζουν 2 έως 6 ώρες συνεχόμενα με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις, αϋπνία, επιθετικότητα, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης κ.α.

*Αγορές

Αρκετές φορές γίνονται προτάσεις αγορών από τις ίδιες τις εφαρμογές. Αν έχετε συνδέσει τις κάρτες σας με το κινητό σας υπάρχει ο κίνδυνος άσκοπων και αλόγιστων χρεώσεων.


Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά
  • Τηρούμε αυστηρά τα όρια ηλικίας της κάθε εφαρμογής
  • Θέτουμε από την αρχή κανόνες για το πόσο χρόνο θα δαπανούν τα παιδιά στα διαδικτυακά παιχνίδια
  • Συζητάμε με τα παιδιά για τους κινδύνους
  • Εφαρμόζουμε όλα τα φίλτρα ελέγχου που υπάρχουν στις Ρυθμίσεις των συγκεκριμένων εφαρμογών
  • Απενεργοποιούμε από το κινητό την δυνατότητα on-line αγορών χωρίς την έγκρισή μας
  • Παροτρύνουμε το παιδί να παίζει μόνο με τους φίλους του και όχι με αγνώστους
  • Παρατηρούμε την οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού

Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από τα on-line παιχνίδια. Κι εμείς με την σειρά μας να μάθουμε στα παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους. Να τηρούν τα όρια και τους κανόνες που θέτουμε εξ αρχής σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνουν σε αυτές τις διαδικτυακές δραστηριότητες.

Παπαδοπούλου Χριστίνα: Εκπαιδευτικός / MSc Νεες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Πηγή: k-mag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου