Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Οργάνωση «Σώστε τα παιδιά»: Στη Μοζαμβίκη αποκεφαλίζουν και 11χρονους

Φρίκη προκαλεί η καταγγελία της οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά» ότι ακόμα 11χρονα παιδιά αποκεφαλίζονται στη Μοζαμβίκη καθώς η σύγκρουση μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων και κυβέρνησης συνεχίζει να εκτοπίζει χιλιάδες κατοίκους στη χώρα.

Σχεδόν 670.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Μοζαμβίκης λόγω της σύγκρουσης στο Κάμπο Ντελγκάδο – σχεδόν επταπλάσιος αριθμός πριν από ένα χρόνο. Τουλάχιστον 2.614 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη σύγκρουση συμπεριλαμβανομένων 1.312 άμαχων. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά τους τελευταίους 12 μήνες, με τις επιθέσεις να κλιμακώνονται στα χωριά.

Το πρακτορείο μίλησε σε εκτοπισμένες οικογένειες που ανέφεραν τρομακτικές σκηνές δολοφονίας και θλίψης και την απώλεια αγαπημένων. Παιδιά από την ηλικία των 11 ετών αποκεφαλίστηκαν στην επαρχία της Μοζαμβίκης, Κάμπο Ντελγκάδο, σύμφωνα με την οργάνωση.

Μία μητέρα, η Έλσα, 28 ετών (δεν αναφέρονται τα πραγματικά ονόματα για λόγους ασφαλείας), μίλησε για το μεγαλύτερο παιδί της, το 12χρονο Φιλίπε που αποκεφαλίστηκε κοντά στο σημείο όπου κρυβόταν με τα άλλα τρία της παιδιά.

«Εκείνο το βράδυ επιτέθηκαν στο χωριό μας και κάηκαν σπίτια. Όταν ξεκίνησαν όλα, ήμουν στο σπίτι με τα τέσσερα παιδιά μου. Προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε στο δάσος, αλλά πήραν το μεγαλύτερο γιο μου και τον αποκεφάλισαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γιατί θα μας σκότωναν και εμάς» είπε.

Η ίδια λέει ότι η καρδιά της έχει ραγίσει, επειδή δεν είχε την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον γιο της ή να του προσφέρει μία σωστή ταφή.

«Αφού δολοφονήθηκε ο 11χρονος γιος μου, καταλάβαμε ότι δεν ήταν πλέον ασφαλές να μείνουμε στο χωριό μου. Φύγαμε για το σπίτι του πατέρα μου σε άλλο χωριό, αλλά λίγες μέρες αργότερα άρχισαν και εκεί οι επιθέσεις. Εγώ, ο πατέρας μου και τα παιδιά μου, περάσαμε πέντε μέρες τρώγοντας πράσινες μπανάνες και πίνοντας νερό μπανάνας μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε εδώ» θυμάται.

Ο Τσάνς Μπριγκς, Διευθυντής της Save the Children στη Μοζαμβίκη, είπε πως οι «Οι αναφορές επιθέσεων σε παιδιά έπληξαν τον πυρήνα μας. Το προσωπικό μας έκλαψε όταν άκουσε τις ιστορίες της ταλαιπωρίας, που αφηγήθηκαν οι μητέρες, που βρέθηκαν σε camp. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει και οι εκτοπισμένες οικογένειες πρέπει να υποστηριχθούν καθώς αναρρώνουν από το τραύμα».

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την ασιτία ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης στην περιοχή, αναφέρει η οργάνωση.

«Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στον κορωνοϊό, η κρίση του Κάμπο Ντελγκάδο διογκώθηκε αλλά παραβλέφθηκε κραυγαλέα. Απαιτείται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αρκετοί δωρητές δεν έχουν δώσει προτεραιότητα για όσους έχουν χάσει τα πάντα, ακόμη και τα παιδιά τους» συνέχισε.

«Είναι κρίσιμο, όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν είναι ποτέ στόχοι. Πρέπει να σέβονται τους διεθνείς νόμους περί ανθρωπιστικών δικαιωμάτων και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των τυχαίων ζημιών στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των διακρίσεων και των δυσανάλογων επιθέσεων εναντίον παιδιών» αναφέρει σε δήλωσή του το Save the Children.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου