Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ανυπόμονο παιδί; Δείτε γιατί μερικά παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν τη σειρά τους.

Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να περιμένουν να έρθει η σειρά τους όταν υπάρχει κάτι που πραγματικά θέλουν πολύ να δουν ή να πουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τον αυτό- έλεγχο. Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, συνήθως είναι σε θέση να περιμένουν και να συγκρατούν τον εαυτό τους.

Δείτε γιατί μερικά παιδιά δυσκολεύονται πολύ να είναι υπομονετικά και να περιμένουν τη σειρά τους.

Τι σημαίνει όμως ότι ένα παιδί είναι πολύ ανυπόμονο;

Τα παιδιά που είναι πολύ ανυπόμονα μπορεί:

- Να πετάγονται στην τάξη απαντώντας στις ερωτήσεις που θέτει ο/η εκπαιδευτικός αντί να σηκώνουν χέρι και να περιμένουν να πάρουν τον λόγο.

- Τρέχουν και σπρώχνουν τα άλλα παιδιά για να μπουν στην αρχή της σειράς όταν πρόκειται να κάνουν κάτι διασκεδαστικό.

- Διακόπτουν τους άλλους όταν μιλάνε για να πουν εκείνα τις απόψεις και τις σκέψεις τους.

- Αρπάζουν τα παιχνίδια από τα άλλα παιδιά ή επιμένουν να παίξουν εκείνα πρώτα.

- Προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να τελειώνουν γρήγορα.

Τα παιδιά που δεν μπορούν να περιμένουν την σειρά τους, μπορεί να εκνευρίζονται και με τον εαυτό τους. Ξέρουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται αλλά πρέπει να πολεμούν την έντονη επιθυμία τους να κάνουν τα πράγματα τώρα.

Τι προκαλεί αυτή τη διαρκή ανυπομονησία;

Τα περισσότερα παιδιά είναι ανυπόμονα κάποιες στιγμές. Αν ωστόσο είναι ανυπόμονα συνέχεια, τότε μπορεί να υπάρχει άλλη αιτία. Μια συχνή αιτία είναι η παρορμητικότητα. Τα παρορμητικά παιδιά δεν συμπεριφέρονται έτσι για να κερδίσουν την προσοχή μας. Δυσκολεύονται πολύ να χαμηλώσουν τους ρυθμούς τους για να σκεφτούν πριν αρχίσουν να κάνουν κάτι. Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα είναι συχνά παρορμητικά και ανυπόμονα.

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να περιμένουν την σειρά τους αν δυσκολεύονται να καταλάβουν και να ακολουθήσουν τους κοινωνικούς κανόνες. Πχ το να μιλάνε με την σειρά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Δείτε προσεκτικά πότε εκδηλώνεται η ανυπομονησία του παιδιού. Φαίνεται να συμβαίνει την ίδια στιγμή της μέρας ή σε συγκεκριμένες καταστάσεις ; Ίσως καταφέρετε να βρείτε το μοτίβο σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Σημειώστε τις παρατηρήσεις σας. Οι σημειώσεις αυτές διευκολύνουν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους να μοιράζονται μεταξύ τους τι βλέπουν και να βρίσκουν στρατηγικές προκειμένου να τα βοηθήσουν στο σπίτι και στο σχολείο. Είναι επίσης καλή ιδέα οι γονείς και οι φροντιστές να μοιράζονται με τους παιδιάτρους τις ανησυχίες σχετικά με την συμπεριφορά των παιδιών τους.

Οι ιδιαίτερες επιβραβεύσεις μπορεί να δώσουν στα παιδιά κίνητρο για να είναι πιο υπομονετικά. Προσπαθήστε να «πιάνετε» το παιδί να συμπεριφέρεται υπομονετικά και επαινείτε το για αυτό («Σε ευχαριστώ πολύ που περίμενες τόσο ήρεμα την σειρά σου»)

Απόδοση του άρθρου Impatient child? Why some kids can’t wait their turn

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου