Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΟΧΙ στην παιδική εργασία- Οι Streetworkers της ΑΡΣΙΣ περιγράφουν την σκληρή πραγματικότητα

137 παιδιά στη Θεσσαλονίκη εργάζονται καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, για τους εκμεταλλευτές τους. Παιδιά- δούλοι που πασχίζουν να επιβιώσουν.

Η «ΑΡΣΙΣ» κάνει την καταγραφή των ανηλίκων που εργάζονται παράνομα και την δημοσιεύει, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας στις 12 Ιουνίου.

Τα μέλη της ομάδας Streetwork του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, Αναστασία Λαχτάρα και Σελατίν Μουσταφά Ογλού, μιλούν στο ΡΘ και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς για το έργο τους , περιγράφουν όσα αντικρίζουν καθημερινά στους δρόμους αλλά και πώς βοηθούν ουσιαστικά αυτά τα άτυχα παιδιά.

Η έρευνα αυτή είναι «ένα καλό βήμα για να αναγνωριστεί το φαινόμενο. Μπορεί τα παιδιά να είναι όντως θύματα για κάτι που δεν ξέρουμε» , τονίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Σελατίν Μουσταφά Ογλού.

Μάστιγα η παιδική εργασία

Την τελευταία διετία, 137 παιδιά στη Θεσσαλονίκη εργάζονται παράνομα ή ωθούνται στην επαιτεία, βάσει της καταγραφής της ΑΡΣΙΣ. Τα παιδιά αυτά κατάγονται από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία.

Σύμφωνα με την Αναστασία Λαχτάρα, μετά την έρευνα της ομάδας της ΑΡΣΙΣ για την παιδική εργασία, φαίνεται ότι οι ανήλικοι που εργάζονται στο δρόμο είναι: «θύματα συστηματικής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων».

Από βρέφη έως 5 χρονών τα παιδιά- επαίτες, συναντώνται σε Τσιμισκή και Εγνατία, ενώ στους τριγύρω δρόμους του κέντρου συναντούμε μεγαλύτερα παιδιά που πουλάνε μικροαντικείμενα ή παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.

Η καταγραφή της ΑΡΣΙΣ δεν περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα τα ασυνόδευτα ανήλικα , όπου και εκεί δυστυχώς συναντάται η παιδική εργασία, σύμφωνα με τον κ. Μουσταφά Ογλού.

Περιγράφοντας την σκληρή πραγματικότητα της παράνομης παιδικής εργασίας, ο κ. Μουσταφά Ογλού αναφέρει: «Τα παιδιά αυτά εργάζονται καθημερινά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μπορεί να εργάζονται και 15 ώρες την ημέρα».
Όπως σημειώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Μουσταφά Ογλού σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να είναι και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. «Είναι ένα μέσο ελέγχου των παιδιών», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσταφά Ογλού, δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε λεφτά στα ανήλικα αυτά παιδιά, παρά μόνο φαγητό, γιατί όπως τονίζει: «Επειδή κάποιοι βγάζουν λεφτά από αυτό, συντηρείται το φαινόμενο της παιδικής εργασίας».


Κοντά στα παιδιά με κάθε τρόπο

Εκτός από την καταγραφή των ανηλίκων που εργάζονται, γίνεται προσέγγιση των παιδιών από τα μέλη του προγράμματος της ΑΡΣΙΣ, τα οποία επίσης φροντίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την παιδική εργασία

Το πιο δύσκολο κομμάτι του έργου αυτού είναι η προσέγγιση των παιδιών από του streetworkers της Άρσις.

«Εμείς είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τα παιδιά και το οικογενειακό τους περιβάλλον», υπογραμμίζει ο κι. Μουσταφάογλου.

Σύμφωνα με την κ. Λαχτάρα: «Η προσέγγιση των παιδιών έχει να κάνει με το κατά πόσο συνεργάσιμος είναι ο συνοδός τους».

Ανάμεσα στις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει η ΑΡΣΙΣ, εκτός από τα βασικά- βοήθεια σε τρόφιμα και ένδυση των παιδιών, παρέχεται ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην σχολική εγγραφή και φοίτηση των παιδιών, σύμφωνα με την κ. Λαχτάρα.


Σύμφωνα με την streetworker της ΑΡΣΙΣ , η κινητή μονάδα είναι πάντα εκεί για τα παιδιά σε περίπτωση που δεν μπορούν τα ίδια να απευθυνθούν στα γραφεία της «Άρσις» για βοήθεια.

«Εμείς προσπαθούμε να διασυνδέσουμε τους ανθρώπους αυτούς με τους θεσμούς», τονίζει ο κ. Μουσταφάογλου, αναφορικά με το πώς θα μπορέσει να εξαφανιστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.


INFO: Οι πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν φαινόμενα παιδικής εκμετάλλευσης μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στο τηλέφωνο 2310 227311, Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00-20.00.

Μπορούν επίσης να καλούν στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας καθημερινά και σε 24ωρη βάση στο 1107 ή στο 112, τον ευρωπαϊκό Αριθμό Άμεσης Δράσης.


Ακούστε την εκπομπή εδώ.

ΒΙΚΥ ΔΕΤΣΙΚΑ 
Πηγή: thessnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου