Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αναπηρία στην Ευρώπη. Μια αναπηρία μπορεί να είναι μόνιμη, χρόνια, προσωρινή, ορατή ή αόρατη. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και τον αριθμό διαδικτυακών υπηρεσιών, η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο είναι πλέον απαραίτητη. Επιπλέον, υποστηρίζει την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες.
Παρόλο που η διαδικτυακή προσβασιμότητα έχει εξελιχθεί και βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να γίνουν, γράφουν σε άρθρο τους στο «The Conversation», δύο ειδικοί σε θέματα πληροφορικής.
Τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης αποτελούν βασικό στοιχείο της προσβάσιμης τεχνολογίας, ωστόσο δεν είναι όλοι οι ιστότοποι προσβάσιμοι. Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία σχεδιασμού, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και του τρόπου επίλυσής τους.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης και ενσωμάτωσης, γράφουν η Κρίστεν Σινοχάρα και ο Γκάρεθ Τίγκγουελ, καθηγητές πληροφορικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ των ΗΠΑ.
Η προσβάσιμη τεχνολογία μας ωφελεί όλες και όλους
Στην αρχή, οι σχεδιαστές διεπαφών χρήστη διαπίστωσαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουν προσβάσιμη τεχνολογία ήταν να μελετήσουν το πώς οι άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες χρησιμοποιούσαν τις οθόνες αφής. Για παράδειγμα, ορισμένοι τυφλοί χρήστες δυσκολεύονταν στο να εντοπίσουν μικρά εικονίδια καθώς και συγκεκριμένους αριθμούς στο πληκτρολόγιο της οθόνης.
Για να το λύσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την οθόνη αφής ως στοιχείο ελέγχου εισόδου και πλοήγησης, δηλαδή, σαν ένα χειριστήριο κονσόλας παιχνιδιών. Έτσι οι χρήστες, αντί να πρέπει να αγγίξουν ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης, μπορούσαν να πατήσουν οπουδήποτε για να απαντήσουν στις ηχητικές οδηγίες. Οι επιστήμονες απέκτησαν αυτές τις πληροφορίες με τη συμμετοχή τυφλών ατόμων στην αξιολόγηση και το σχεδιασμό των οθονών αφής. Η συμπερίληψη των χρηστών με αναπηρία στο σχεδιασμό έχει ως αποτέλεσμα πιο προσβάσιμη τεχνολογία.
Ένας τρόπος για να γίνουν οι εφαρμογές και οι ιστότοποι πιο προσβάσιμοι, είναι να σχεδιάζουν τις τεχνολογίες, άτομα με αναπηρίες. Ωστόσο η ίδια η διαδικασία σχεδιασμού δεν είναι πάντα προσβάσιμη, όπως και αρκετά εργαλεία.
Η προσβάσιμη τεχνολογία απαιτεί και τα κατάλληλα εργαλεία
Έχουν διεξαχθεί ελάχιστες έρευνες σχετικά με το πόσο προσβάσιμη είναι η διαδικασία σχεδιασμού διεπαφής χρήστη, μεταξύ άλλων και για τυφλά άτομα. «Η πρόσφατη έρευνά μας αξιολόγησε την προσβασιμότητα του λογισμικού πρωτοτυποποίησης, το οποίο επιτρέπει στους σχεδιαστές διεπαφών χρήστη να δημιουργήσουν προσωρινές μακέτες των σχεδίων και να τις παρουσιάσουν στους πελάτες ή να δώσουν την ευκαιρία σε άλλους χρήστες να τις δοκιμάσουν», γράφουν οι ερευνητές. Λογισμικά όπως τα Balsamiq, το Adobe XD και το UXPin, είναι καθοριστικά για τον τομέα αυτό.
Οι δυο ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα δημοφιλή λογισμικά πρωτοτυποποίησης δεν είναι συμβατά με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Ως εκ τούτου, το λογισμικό πρωτοτυποποίησης δεν είναι προσβάσιμο σε τυφλούς σχεδιαστές που χρησιμοποιούν προγράμματα ανάγνωσης οθόνης.
«Δοκιμάσαμε δύο κοινά προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, το VoiceOver στο MacOS και το Narrator στα Windows, με δημοφιλές λογισμικό πρωτοτυποποίησης και τεκμηριώσαμε πότε και πού παρείχαν πρόσβαση στα διάφορα κουμπιά και χαρακτηριστικά του λογισμικού», εξηγούν στο άρθρο τους οι δυο επιστήμονες. «Παρόλο που διαπιστώσαμε κάποια συμβατότητα σε ορισμένα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης τα οποία αναγνώριζαν ένα κουμπί και έδειχναν ότι μπορούσε να επιλεγεί, άλλες πτυχές ήταν λιγότερο σαφείς για τους χρήστες των προγραμμάτων ανάγνωσης οθόνης», αναφέρουν.
Για παράδειγμα, το λογισμικό προτυποποίησης μπορεί να μην έδινε πληροφορίες τις οποίες ο αναγνώστης οθόνης θα μπορούσε να μεταβιβάσει στον χρήστη, όπως το πώς να αλλάξει το μέγεθος της γραμματοσειράς του κειμένου.
Ένα καλύτερο μέλλον είναι προσβάσιμο για όλους τους ανθρώπους
Η προσβασιμότητα είναι ένα ζήτημα που αγγίζει τους πάντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παροχή πρόσβασης στην τεχνολογία είναι νομικά κατοχυρωμένη. Στο παρελθόν, οι οργανισμοί που απέτυχαν να παράσχουν επαρκή πρόσβαση, αντιμετώπισαν αγωγές.
Ωστόσο η προσβασιμότητα είναι και χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλής τεχνολογίας. Πολλές τεχνολογίες τις οποίες οι άνθρωποι θεωρούν σήμερα δεδομένες, προέκυψαν όταν οι σχεδιαστές ιστότοπων και εφαρμογών, σχεδίασαν και για χρήστες με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), μια διαδικασία που μετατρέπει σαρωμένες εικόνες χειρόγραφων ή έντυπων κειμένων σε κείμενο αναγνώσιμο από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η ενσωμάτωση της προσβασιμότητας στη διαδικασία σχεδιασμού είναι ζωτικής σημασίας. Και ενώ είναι χρήσιμο για τους σχεδιαστές να γνωρίζουν πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με αναπηρίες με τις τεχνολογίες, οι πιο σημαντικές γνώσεις μπορεί να προέρχονται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες. Όσες πληροφορίες και να συλλέξουν οι σχεδιαστές από τις έρευνες για τη συμπεριφορά των χρηστών, δεν θα είναι αρκετές συγκριτικά με αυτές που προκύπτουν από την κατασκευή ενός τεχνολογικού προϊόντος από ανθρώπους που το χρησιμοποιούν πραγματικά, καταλήγουν στο άρθρο τους οι δυο ερευνητές.
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου