Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την braille.


Ποια σούπερ σταρ έβαλε braille στο νέο της άλμπουμ; Πώς μπορεί η braille να βοηθήσει εγκληματίες να μπουν στον ίσιο δρόμο; Ποια είναι η τελευταία τάση της μόδας στα τατουάζ σε braille;

Μάλλον γνωρίζετε ήδη τα βασικά στοιχεία για την braille. Πρόκειται για ένα απτικό σύστημα γραφής και ανάγνωσης, για ένα ισχυρό εργαλείο εγγραμματισμού για τα παιδιά με τύφλωση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα για την braille που θα σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι:

1) Η Rihanna είναι fan της braille. Τo εξώφυλλο από το άλμπουμ της “Anti” (2016) έχει ένα ποίημα γραμμένο σε braille από την ποιήτρια Chloe Mitchell. «Είναι η πρώτη φορά που ένα άλμπουμ έχει ενσωματώσει γραφή braille» λέει η Rihanna. Επιπλέον, το εξώφυλλο στο single album της “FourFiveSeconds” (με τον Kanye West και τον Paul McCartney) έχει γραμμένο τον τίτλο του τραγουδιού σε braille.

2) Και ο ράπερ Kendrick Lamar είναι επίσης fan. Το αναγνωρισμένο άλμπουμ «To Pimp a Butterfly” του 2015 περιλαμβάνει έντυπο με ένα σύντομο σημείωμα γραμμένο σε braille. Στο ίδιο CD, ο τίτλος του άλμπουμ είναι γραμμένος μόνο σε braille.

3) Υπάρχει κύβος του Rubik σε braille. Αν ο κλασικός κύβος του Rubik για βλέποντες (με τα χρώματα) δεν είναι αρκετά δύσκολος για εσάς, υπάρχει επίσης μια έκδοση σε braille, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής!

4) Τα δάχτυλα ορισμένων αναγνωστών braille φαίνεται να πετούν. Ενώ ένας βλέποντας αναγνώστης μπορεί να διαβάζει 300 λέξεις το λεπτό, οι γρήγοροι αναγνώστες braille μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο με ταχύτητα 400 λέξεις το λεπτό. Το μυστικό για να διαβάζει κανείς τόσο γρήγορα braille είναι το απαλό άγγιγμα και η χρήση και των δύο χεριών κατά την ανάγνωση (το ένα χέρι διαβάζει, ενώ το άλλο είναι έτοιμο να αρχίσει στην επόμενη σειρά).

5) Η braille βοηθά κακοποιούς να μπουν στον ίδιο δρόμο. Το American Printing House for the Blind τρέχει ένα πρόγραμμα (National Prison Braille Network, NPBN) που διδάσκει τους κρατούμενους να μετατρέπουν γραπτά κείμενα σε Braille. Το πρόγραμμα δίνει στους κρατούμενους πολύτιμες επαγγελματικές δεξιότητες και τους βοηθά να μείνουν μακριά από φασαρίες μετά την αποφυλάκισή τους. Το ποσοστό υποτροπής για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν λιγότερο από 3%, πολύ χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 76%.

6) Η braille μπορεί να γίνει πεντανόστιμη. Μπορείς να δείξεις την υποστήριξή σου στην braille με έναν πολύ νόστιμο τρόπο: ψήνοντας κεκάκια braille για τους φίλους σου (μπορείς να χρησιμοποιήσεις M&M’s κουφετάκια για τα γράμματα στην braille).

7) Τουβλάκια LEGO. Μια Βραζιλιάνικη Ένωση επινόησε τουβλάκια σαν τα LEGO που μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά που είναι τυφλά να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν ενώ χτίζουν ενδιαφέρουσες κατασκευές. Τα Braille Bricks (Τα τουβλάκια Braille), που δημιουργήθηκαν από την Dorina Nowill Foundation for the Blind στο Sao Paulo, είναι παρόμοια με τα τουβλάκια LEGO , αλλά κάθε τουβλάκι έχει ένα προεξέχοντα χαρακτήρα braille στην κορυφή του, το οποίο επιτρέπει στα τουβλάκια να συνδέονται μεταξύ τους. Η Ένωση προσπαθεί να πείσει την βιομηχανία παιχνιδιών να παράγουν αυτά τα τουβλάκια.

8) Σύμφωνα με την Braille Authority of North America δεν θα πρέπει να γράφετε την λέξη Braille με κεφαλαίο Β. Όταν αναφέρεστε στον κώδικα, πρέπει να χρησιμοποιείται το πεζό b. Όταν αναφερόμαστε στο όνομα του Louis Braille, τότε χρησιμοποιούμε B.

9) Υπάρχει ένα τραγούδι ραπ για την braille. Ονομάζεται “The Braille Rap Song” και βοηθά τα παιδιά να μάθουν braille. Οι 26 στίχοι χρησιμοποιούν ευκολομνημόνευτες ομοιοκαταληξίες rhymes για να εξηγήσουν τον συνδυασμό τελειών που σχηματίζει κάθε γράμμα. Πχ “A dot two four five is J/ Hey ! Hey! What do you say?”. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Lynn Horton και Tammy Whitten από το Σχολείο Helen Keller School στην Tallageda της Alabama.

10) Η braille είναι η τελευταία λέξη της μόδας στα τατουάζ. Μερικά τατουάζ στην braille είναι απλά όπως πχ (“love”) ενώ άλλα είναι πολύπλοκα (για παράδειγμα οι στίχοι ενός ολόκληρου τραγουδιού). Οι περισσότεροι κάνουν επίπεδα/ δυσδιάστατα τατουάζ braille με μελάνι, ενώ άλλοι βάζουν μικρές χειρουργικές χάντρες κάτω από το δέρμα τους για να σχηματίσουν τις τελείες braille. Αν δεν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε τόσο πολύ υπάρχουν και τα προσωρινά τατουάζ σε braille.

Απόδοση του άρθρου 10 (more) things you probably don't know about braille

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου