Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Tι ισχύει με τα τροφεία των μονάδων προσχολικής αγωγής

Τριβές έχουν σημειωθεί μεταξύ γονέων και ιδιοκτητών μονάδων προσχολικής αγωγής (ιδιωτικά νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί κλπ) σε σχέση με τα τροφεία, τα οποία αφορούν στους μήνες κατά τους οποίους έμειναν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, δηλαδή για το διάστημα μεταξύ 16ης Νοεμβρίου 2020 και 10 Ιανουαρίου 2021.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr, παρατηρήθηκαν φαινόμενα, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι ιδιοκτήτες -σύμφωνα με όσα αναφέρουν γονείς - αξίωσαν τα τροφεία που είχαν συμφωνηθεί για τους μήνες κατά τους οποίους ήταν κλειστές οι μονάδες τους.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, πως δεν έχει θεσπισθεί κάποια διάταξη η οποία να ρυθμίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά το κλείσιμο όλων δημοτικών σχολείων και των μονάδων προσχολικής αγωγής (δημόσιων και ιδιωτικών) στις 16 Νοεμβρίου.

Το θεσμικό πλαίσιο προέβλεψε την δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας στους εργαζομένους των σχολείων και των προσχολικών μονάδων ( ή εναλλακτικά την τηλεργασία), αλλά δεν ρύθμισε τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισχύει και σ΄αυτήν την περίπτωση το "καθεστώς" το οποίο ισχύει ούτως ή άλλως στην αγορά, σύμφωνα με το οποίο, η υποχρέωση αμοιβής για μία υπηρεσία προκύπτει μόνο εφόσον παρασχεθεί αυτή η υπηρεσία.

Αν δεν παρασχεθεί υπηρεσία, δεν υπάρχει υποχρέωση για την πληρωμή της. Με άλλα λόγια, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, για την περίοδο που έμειναν κλειστά τα σχολεία και οι προσχολικές εκπαιδευτικές μονάδες, οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα αναλογούντα τροφεία.

Από εκεί και πέρα, αν υπήρξε συμφωνία μεταξύ γονέων και ιδιοκτητών των ιδιωτικών μονάδων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση), τότε μόνο οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα τροφεία που έχουν συμφωνηθεί ή κάποια χαμηλότερα (εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο).

Όσον αφορά στους γονείς εκείνους οι οποίοι είχαν προκαταβάλλει τροφεία (πχ "έναντι" 2- 3 μηνών) και στη συνέχεια έκλεισαν οι προσχολικές μονάδες (μεταξύ Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021), μπορούν -εφόσον δεν επιλέξουν το "καθεστώς" της τηλεκπαίδευσης- να ζητήσουν να συμψηφιστούν τα καταβληθέντα τροφεία με τα τροφεία που αντιστοιχούν στους μήνες μετά την επαναλειτουργία των εν λόγω μονάδων.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου