Μία ομάδα μαθητών από ένα απομονωμένο ορεινό χωριό στο Περού, περπατά σχεδόν κάθε μέρα 15 χιλιόμετρα μέσα στα βουνά, για να καταφέρει να φτάσει σε έναν λόφο όπου υπάρχει ραδιοφωνικό σήμα και να κάνει μάθημα που μεταδίδεται μέσω ραδιοφώνου.
Σχεδόν κάθε μέρα από τότε που μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο Περού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι μικροί μαθητές που ζουν στο απομονωμένο χωριό Καντάτι Ουρούρι, στην περιοχή Πούνο, περπατούν σχεδόν 15 χιλιόμετρα μέσα στα βουνά, για να φτάσουν σε έναν λόφο όπου υπάρχει ραδιοφωνικό σήμα ώστε να μπορέσουν να ακούσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Παιδιά και γονείς, ξεκινούν το ταξίδι τους κουβαλώντας βιβλία και φορητά ραδιόφωνα, σε μία ορεινή διαδρομή, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
«Πρέπει να περπατήσουμε για δύο ή τρεις ώρες, γιατί τα παιδιά δεν περπατούν όπως οι ενήλικες, έτσι δεν φτάνουμε σε συγκεκριμένη ώρα» αναφέρει ο Φρανσίσκο Αρουκίπα, ένας ντόπιος κάτοικος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγουμε από το σπίτι στις 7:30 ή 8 για να φτάσουμε στον λόφο».
Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση του Περού έκλεισε τα σχολεία και οι μαθητές συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.
Όμως σε κάποια χωριά όπως το Καντάτι Ούρου, αυτό δεν είναι εφικτό. Στο χωριό αυτό δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε σήμα κινητής τηλεφωνίας. Μόλις και μετά βίας υπάρχει ραδιοφωνικό σήμα.
«Το πρόβλημά μας, ως μαθητές, είναι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, ούτε μέσω του ραδιοφώνου ή του διαδικτύου» αναφέρει η Τζένιφερ Αρουκίπα, μαθήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Περού, μέχρι την Κυριακή 24 Μαΐου, έχει καταγράψει 119.959 κρούσματα κοροναϊού με 3.456 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Πηγή: https://sptnkne.ws/C4Hq
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου