Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Εργαλείο: selfie-και eTwinning

Αξιοποιεί το σχολείο σας στο έπακρο τις ψηφιακές τεχνολογίες στον τομέα της διδασκαλίας και της μάθησης; Το SELFIE είναι ένα δωρεάν και ευέλικτο online εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση!

Τί είναι το SELFIE;

Το SELFIE (https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital_el ) είναι ένα εργαλείο καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης σε ένα σχολείο, όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση των μαθητών. Μπορεί να καταγράψει τί λειτουργεί ικανοποιητικά, πού χρειάζονται βελτιώσεις και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες.

Ποιος το έχει δημιουργήσει και γιατί;

Το SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies - Αναστοχασμός για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση της χρήσης καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών) είναι μία από τις 11 πρωτοβουλίες του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση<http://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/digital-education-action-plan_en>, το οποίο υιοθέτησε η Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2018. Το σχέδιο δράσης έχει ως σκοπό να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρώπη και να υποστηρίξει την καινοτόμο χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη μάθηση.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης υποστηρικτικό υλικό για τα σχολεία, για να τα βοηθήσει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να ενισχύσουν τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, αφού θα έχουν συμπληρώσει το SELFIE. Ακόμα, η Επιτροπή διερευνά πιθανές συνέργειες με υπάρχοντα δίκτυα εκπαιδευτικών και σχολείων, και ειδικότερα με το eTwinning<https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm>, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+<http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_el>, το οποίο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών παγκοσμίως.

Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Το SELFIE έχει τεθεί στη διάθεση - σε εθελοντική βάση - των περίπου 250.000 σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε σχολείο (δημοτικό, γυμνάσιο, γενικό ή επαγγελματικό λύκειο) μπορεί να εγγραφεί<https://schools-go-digital.jrc.ec.europa.eu/signup?lang=el> στην πλατφόρμα SELFIE και να δει που βρίσκεται στην χρήση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση, ακολουθώντας 7 απλά βήματα<https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital/how-selfie-works_el>. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο σήμερα στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα προστεθούν και άλλες γλώσσες στο άμεσο μέλλον. Από τις 25 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, 170000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και επικεφαλής σχολείων από όλη την Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο ενώ ο στόχος της Επιτροπής είναι η να φτάσουν το ένα εκατομμύριο έως τα τέλη του 2019.

Πώς λειτουργεί το SELFIE;

Το SELFIE συγκεντρώνει - σε ανώνυμη και εθελοντική βάση - τις απόψεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των επικεφαλής του σχολείου σχετικά με το πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία στο σχολείο τους μέσα από ερωτηματολόγια που είναι προσαρμοσμένα σε κάθε ομάδα. Για παράδειγμα, οι μαθητές απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τη μαθησιακή εμπειρία τους, οι εκπαιδευτικοί σε ερωτήσεις σχετικές με τις πρακτικές κατάρτισης και διδασκαλίας και οι επικεφαλής του σχολείου για τον σχεδιασμό και τη γενική στρατηγική ως προς τη χρήση των τεχνολογιών. Αυτό που κάνει το SELFIE ξεχωριστό είναι ότι πέρα από τις προκαθορισμένα ερωτήματα, κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει ή να προσθέσει δικά του ερωτήματα που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες του.

Κάθε σχολείο επιλέγει το χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας αναστοχασμού μέσω του SELFIE καθώς και ποιοι θα συμμετάσχουν από τη σχολική μονάδα (για παράδειγμα ποια τμήματα μαθητών). Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων απαιτούνται περίπου 30 λεπτά.

Τί προσφέρει το SELFIE;

Μόλις όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλουν τα ερωτηματολόγιά τους, το SELFIE δημιουργεί αυτόματα έναν έλεγχο προόδου, μια φωτογραφία «SELFIE», στον οποίο απεικονίζονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με διαδραστικό τρόπο που απεικονίζουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες ενός σχολείου όσον αφορά τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για διδασκαλία και μάθηση. Όσο περισσότερα άτομα από το σχολείο συμμετέχουν, τόσο πιο ακριβές θα είναι το SELFIE σχετικά με το σχολείο τους.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον έλεγχο προόδου είναι πλήρως ανωνυμοποιημένα και μόνο το σχολείο, που συμμετέχει στη διαδικασία, έχει πρόσβαση σε αυτά. Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα αυτά δεν κοινοποιούνται σε κανέναν άλλο (ούτε καν στους διαχειριστές του συστήματος), εκτός εάν το ίδιο το σχολείο επιλέξει να το κάνει. Τα πορίσματα θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να διαπιστώσουν σε ποιο επίπεδο βρίσκονται και από το σημείο αυτό, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για τη χρήση της τεχνολογίας και να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για το σχολείο τους. Το SELFIE μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο (για παράδειγμα την επόμενη σχολική χρονιά) για τη μέτρηση της προόδου και την προσαρμογή του σχεδίου δράσης.

Τί λένε τα σχολεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το εργαλείο;

Δείτε το ρεπορτάζ του euronews (στα ελληνικά) https://gr.euronews.com/2018/11/05/selfie-ergaleio-ensomatosis-neon-texnologion-sta-sxoleia και τι λέει ένας ιρλανδός διευθυντής (στα αγγλικά) εδώ https://vimeo.com/310098602

Πώς συνδέεται το SELFIE με το eTwinning;

Το eTwinning είναι μια δράση που προσπαθεί να ενσωματώσει τις ψηφιακές τεχνολογίες στην διδακτική πράξη και πιστεύουμε ότι το SELFIE πρέπει να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα σχολεία που υλοποιούν έργα eTwinning, για να καταγράψουν την κατάστασή τους, όσον αφορά την χρήση τους και να αξιοποιήσει πιθανές δράσεις για την βελτίωσή τους.

Προτείνουμε να κάνετε την εγγραφή σας και να δημιουργήσετε τη δική σας SELFIE για το σχολείο σας ώστε να ξέρετε που βρίσκεστε όσον αφορά στην χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για διδασκαλία και μάθηση. Εμείς θα σχεδιάζουμε δράσεις για την στήριξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών σε όλες τις δραστηριότητές σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Το eTwinning θα οργανώσει ένα webinar στις 18/1 στις 16:00 - 17:00 ώρα για να καταλάβουμε την χρήση του SELFIE.

Το webinar θα γίνει στην διεύθυνση http://www.etwinning.gr/various/webexreg.php?id=244

Θα μας μιλήσει εκ μέρους της Επιτροπής ο υπεύθυνος έργου Παναγιώτης Καμπύλης καθώς και οι συντονιστές του SELFIE στην Ελλάδα Αύγουστος Τσινάκος και Νίκος Τζιμόπουλος.

Θέλετε να εκπροσωπήσετε τα ελληνικά σχολεία στο συνέδριο του SELFIE;

Στις 4 - 5 Απριλίου θα γίνει στην Μαδρίτη το 1ο SELFIE Forum που θα φέρει σε επαφή 200 εκπαιδευτικούς, μαθητές και ειδικούς στο χώρο της εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Η ομάδα του SELFIE θα προσκαλέσει από την Ελλάδα έναν εκπρόσωπο από ένα σχολείο που θα έχει χρησιμοποιήσει το εργαλείο και έχει δημιουργήσει έναν πλήρη έλεγχο προόδου μέχρι την 15 Φεβρουαρίου 2019. Το σχολείο θα επιλεγεί με κλήρωση, στις 20/2/2019 από το σύνολο των σχολείων που θα έχουν δημιουργήσει το δικό τους έλεγχο προόδου μέσω του SELFIE μέχρι τότε.

Πηγή: Ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου