Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων μαθητών, που έχουν κερδίσει κάποια σημαντική θέση σε πανελλήνιους μαθητικούς - σχολικούς αγώνες. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε εξορθολογισμό του προηγούμενου συστήματος, το οποίο προκαλούσε συνεχείς διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων, ενώ είχε επικριθεί ότι άφηνε και «παράθυρα» για καταχρηστική εκμετάλλευση των αθλητικών σχολικών διαγωνισμών. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του Ιουνίου. Βεβαίως, διατηρείται ο όρος ότι οι μαθητές αυτοί για να εισαχθούν σε ΑΕΙ υποχρεούνται να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η τροπολογία
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, και την οποία παρουσιάζει η «Κ», ορίζονται οι εξής αλλαγές στην εισαγωγή σε σχολές, πλην των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - ΤΕΦΑΑ (π.χ. Ιατρικές, Νομικές κ.λπ.), των 18χρονων μαθητών λυκείου που διακρίθηκαν σε αθλητικούς, σχολικούς αγώνες:
– Οι διακριθέντες θα διεκδικούν αριθμό θέσεων καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. Ωστόσο, ο αριθμός των θέσεων για τους αθλητές θα είναι το 3% του γενικού, αντί του 4,5% που ήταν με το προηγούμενο σύστημα.
– Οι διακριθέντες αθλητές πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 100% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισακτέου της σχολής. Με το προηγούμενο σύστημα χρειαζόταν το 90%.
– Για 1η έως 3η νίκη σε πανελλήνιους μαθητικούς - σχολικούς αγώνες παρέχεται 20% προσαύξηση για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ παρέχεται προσαύξηση 8% για την 1η νίκη (από 10% που ήταν η προσαύξηση στο προηγούμενο σύστημα), 6% για τη 2η νίκη (από 8% στο προηγούμενο σύστημα) και 4% για την 3η νίκη (από 7% πριν). Προϋπόθεση είναι, όπως λέει η ρύθμιση, «ότι ισχύουν για τη διοργάνωση που επιτεύχθηκε η διάκριση, οι προϋποθέσεις που ισχύουν για τους Πανελλήνιους Αγώνες, κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα, λογιζομένων, για την εφαρμογή του παρόντος εδαφίου, των σχολείων ως σωματείων».
Αρα το νέο σύστημα υψώνει τον πήχυ για τους υποψηφίους που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους μαθητικούς - σχολικούς αγώνες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη διάταξη ο νομοθέτης συμμορφώνεται με την 686/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι διατάξεις του ν. 2725/1999, κατά το μέρος που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των υποψηφίων αθλητών προς εισαγωγή στα λοιπά, πλην ΤΕΦΑΑ, τμήματα και σχολές των ΑΕΙ προσκρούουν αφ’ ενός μεν στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), αφετέρου δε στις απορρέουσες από το Σύνταγμα (άρθρο 5) αρχές της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας και στο άρθρο 16 του Συντάγματος».
Η ρύθμιση εναρμονίζεται με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική την εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το ζήτημα έπειτα από προσφυγή υποψηφίου των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016-2017, ο οποίος δεν εισήχθη σε ιατρική σχολή, καθώς τη θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον. Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρέωσε το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο στην ιατρική σχολή τον δικαιωθέντα υποψήφιο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, «το δημόσιο συμφέρον υπερακοντίζεται καθώς περιορίζεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων φοιτητών που δεν είναι αθλητές».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου