Είναι πολύ φυσιολογικό να αναστατώνεστε όταν πιάνετε το παιδί να λέει ψέματα και ίσως φοβάστε ότι αυτή η συμπεριφορά λέει άσχημα πράγματα για εσάς. Θυμηθείτε όμως ότι είναι φυσιολογικό αναπτυξιακά για ένα πεντάχρονο να ψεύδεται ή να δημιουργεί ιστορίες πού και πού. Εξάλλου τα ίδια περνούν και άλλοι γονείς. Επομένως, μην αμφισβητείτε ακόμα την εμπιστοσύνη που έχετε απέναντι στο παιδί.
Ας υποθέσουμε ότι είδατε το νήπιο να ρίχνει το χυμό του αλλά αυτό υποστηρίζει ότι δεν το έκανε. Το πιο λογικό πράγμα είναι ότι δεν θέλει να μπλέξει και εύχεται να μην είχε δημιουργήσει πρόβλημα. Μην κάνετε focus στο ότι λέει ψέματα και αρνείται την ευθύνη. Συγκεντρωθείτε στο πώς θα λύσετε το πρόβλημα. Καθαρίστε μαζί το χυμό, αποφύγετε την ένταση και ρίξτε το βάρος σας στο πώς να επιλύει το πρόβλημα. Από την άλλη, αν παραδεχθεί ότι το έκανε, επιβραβεύστε το για την ειλικρίνειά του. Μόνο έτσι θα μάθει να λέει την αλήθεια.
Αν δημιουργεί ιστορίες που όμως δεν στενοχωρούν τους άλλους, ενθαρρύνετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού. Συνοδεύστε αυτήν την ιστορία με ζωγραφιές που θα κάνετε μαζί. Κάποια ψέματα βέβαια δεν είναι και τόσο αθώα. Αν το παιδί σας πει ότι δεν έχει δει τηλεόραση όλη μέρα και τώρα θέλει να παρακολουθήσει το αγαπημένο του πρόγραμμα ενώ ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια, είναι μάλλον κάτι που θα σας ενοχλήσει. Αυτό που πραγματικά κάνει είναι να τεστάρει τα όριά σας και να βλέπει μέχρι πού φτάνει η δύναμή του.
Αν του δείχνετε ότι υπάρχουν συνέπειες για αυτήν τη συμπεριφορά και θέτετε το καλό παράδειγμα, σιγά σιγά θα ξεπεράσει το να λέει ψέματα. Μιλήστε του για τη σημασία του να λες αλήθεια και πώς έτσι οι άλλοι δεν τον εμπιστεύονται.
Κλέλια Φατούρου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου