Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ένας πάγκος με κρύα λεμονάδα …

Συχνά στις αμερικάνικες ταινίες υπάρχει η εικόνα μικρών παιδιών (συνήθως ηλικίας δημοτικού) να στήνουν έναν πάγκο στην αυλή τους και να πουλάνε στους περαστικούς παγωμένη λεμονάδα. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα οφέλη μπορεί να έχει μια τέτοια δραστηριότητα για τα παιδιά;

Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό «παιχνίδι» τα παιδιά όχι μόνο περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά παράλληλα αποκτούν νέες γνώσεις στα μαθηματικά και τη γλώσσα, καλλιεργούν την οικολογική και κοινωνική τους συνείδηση, εκφράζονται καλλιτεχνικά, αποκτούν δεξιότητες οργάνωσης και κοινωνικές δεξιότητες, εξοικειώνονται με τη χρήση του υπολογιστή και της φωτογραφικής μηχανής και βελτιώνουν τη λεπτή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό. 

Πώς; Ας δούμε τα βήματα ένα ένα…

· Καθίστε με τα παιδιά και σκεφτείτε πώς ακριβώς και για ποιο λόγο θα κάνετε αυτόν τον πάγκο. Πού θα στηθεί; Τι θα χρειαστεί; Ποιοι μπορεί να είναι οι πελάτες; Ποιες δουλειές πρέπει να γίνουν; Ποιος θα αναλάβει κάθε δουλειά; Δημιουργήστε λίστες και οργανώστε τις κινήσεις σας. Δείξτε στα παιδιά πώς προγραμματίζουμε και οργανώνουμε τις εργασίες μας , όσο μικρές και μεγάλες αν είναι. 

· Βοηθήστε τα παιδιά να διαλέξουν τραπέζι, τραπεζομάντηλο και να σκεφτούν πώς μπορούν να κάνουν όμορφο τον πάγκο τους. Ζητήστε τους να φτιάξουν/ζωγραφίσουν επιγραφές, να δημιουργήσουν φυλλάδια, τιμοκατάλογο ή ετικέτες στον υπολογιστή ή στο χέρι και να τα εκτυπώσουν ή να τα βγάλουν φωτοτυπίες. Αναζητήστε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από πάγκους άλλων παιδιών και πάρτε ιδέες. 

· Επιλέξτε τον τρόπο σερβιρίσματος της λεμονάδας, δίνοντας έμφαση σε οικολογικά μέσα. Σκεφτείτε μαζί πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια και κάντε ένα πάγκο φιλικό στο περιβάλλον. 

· Ψάξτε σε οδηγούς μαγειρικής ή στο διαδίκτυο συνταγές για την παρασκευή λεμονάδας και ζητήστε από τα παιδιά να τις διαβάσουν, να τις συγκρίνουν, να επιλέξουν όποια τους φαίνεται καλύτερη και να κρατήσουν σημειώσεις για τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής της. 

· Δείτε τα υλικά, υπολογίστε πόση λεμονάδα θέλετε να κάνετε και προσαρμόστε τις ποσότητες των υλικών που χρειάζονται. Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε ό,τι χρειάζεστε και αφήστε τα παιδιά να ολοκληρώσουν μόνα τους τη διαδικασία της πληρωμής τους.

· Αρχίστε την προετοιμασία της λεμονάδας αφήνοντας τα παιδιά να κόψουν, να στύψουν, να ανακατέψουν και να βάλουν τον χυμό σε κανάτες ή ποτήρια, αναπτύσσοντας τη λεπτή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό τους συντονισμό. 

· Κάντε πρόβα με τα παιδιά τις εκφράσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν για να προσελκύουν «πελάτες», τον τρόπο που χαιρετάμε και αποχαιρετάμε, τις φράσεις που χρησιμοποιούνται κατά την συναλλαγή κοκ. 

· Στήστε τον πάγκο σας και βγάλτε πολλές φωτογραφίες για να θυμάστε αυτή την περιπέτεια. 

· Κάντε ψιλά, ετοιμάστε το ταμείο σας και συμφωνήστε την τιμή πώλησης. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς όχι μόνο τα χρήματα, αλλά και τον ρόλο τους στη ζωή μας είναι μέσα από τέτοιου είδους παιχνίδια – δραστηριότητες!

· Στο τέλος της μέρας, υπολογίστε τα έξοδά σας, τα έσοδά σας, βρείτε το κέρδος σας και αρχίστε να ψάχνετε στο διαδίκτυο ομάδες που μπορείτε να ενισχύσετε. Διαβάστε για τη δράση τους και επιλέξτε ποια θα υποστηρίξετε αυτή τη φορά. 

Γιατί πάντα υπάρχει και η επόμενη…

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου