Είναι γεγονός ότι ο ορισμός των hard και soft skills μας παραπέμπει στην επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ενήλικα. Στην πραγματικότητα όμως η καλλιέργεια τους αφορά όλες τις ηλικίες και είναι βασικός συντελεστής για την επιτυχία στη ζωή ενός παιδιού.
Hard και soft skills
"Hard skills είναι τα αντικειμενικά προσόντα που αποκτούμε στην πορεία της ζωής μας" εξηγεί η σύμβουλος εκπαίδευσης Νανά Τσουμάκη. "Τα παιδιά, μέσα από το σχολείο και τις εξωσχολικές τους δραστηρίοτητες αποκτούν τα προσόντα (hard skills) που πιστοποιούνται μέσα από βαθμούς, πανελλήνιες, και πτυχία που παίρνουν στη διάρκεια της σχολικής τους ζωής. Οι ήπιες δεξιότητες (soft skill) από την άλλη καλλιεργούνται σταδιακά και ξεκινούν από την προσχολική ηλικία, ώστε σταδιακά να αναπτυχθούν επαρκώς για την επιτυχημένη μετάβαση από το σχολείο στην κοινωνία και στην εργασία".
Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη περίοδος σαν γονείς να καλλιεργήσουμε τα soft skills των παιδιών μας.
Μαθητές διά βίου
Τα σημερινά παιδιά θέλουμε να είναι μαθητές Δια Βίου Μάθησης, δηλαδή θέλουμε να αγαπούν τη γνώση και να βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν καινούριες δεξιότητες σε όλη τους την ζωή και αφού τελειώσουν το σχολείο. Για να το πετύχουμε αυτό δεν πρέπει να καλλιεργούμε την ιδέα ότι το σχολείο πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δουλειά (δηλαδή στις διακοπές δεν εργαζόμαστε) και άρα δεν ασχολούμαστε με την μάθηση συνειδητά και το καλοκαίρι. Η "αυτομόρφωση” είναι μονόδρομος για κάθε παιδί/ έφηβο που φιλοδοξεί να γίνει ενεργός πολίτης, εξηγεί η ειδικός.
Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τα soft skills στα παιδιά
Το καλοκαίρι δίνει την ευκαιρία τα παιδιά να εξοικειωθούν με την εξωσχολική ανάγνωση. Μπορούν να γραφούν σε βιβλιοθήκες, να δανείζονται βιβλία, να ανταλλάσσουν βιβλία με τους φίλους τους. Η παιδική λογοτεχνία εκτός από την εξοικείωση με τη γραπτή γλώσσα, σταθεροποιεί και ευρύνει την εμπειρία του παιδιού με τη γύρω πραγματικότητα, εκφράζει ηθικές και κοινωνικές αξίες που αποσκοπούν στη διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων.
Η δραματοποίηση, τα παιχνίδια ρόλων, η εικαστική έκφραση, η αναζήτηση ιδεών και πληροφοριών με αφορμή το θέμα του βιβλίου αποτελούν επιπλέον δραστηριότητες, οι οποίες αρέσουν στα παιδιά και συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προσωπική τους ανάπτυξη.
Οι καλοκαιρινές διακοπές δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μείνουν περισσότερες ώρες με την οικογένειά τους χωρίς πίεση. "Βρείτε αφορμές και συζητήστε με τα παιδιά σας. Ακούστε τις απόψεις τους για θέματα κοινωνικά και έξω από τον μικρόκοσμό του σχολείου. Ρωτήστε την γνώμη τους για θέματα που σας απασχολούν, κάντε φιλοσοφικές συζητήσεις, καλλιεργήστε το διάλογο και όχι το "κήρυγμα” που ίσως κάνετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα" συμπληρώνει η Νανά Τσουμάκη.
Τα παιδιά μπορούν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να ενταχθούν σε αθλητικές δραστηριότητες, σε ομάδες απασχόλησης (από τους τοπικούς συλλόγους), να εμπλακούν σε καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, να ασχοληθούν με τη φύση και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που το χειμώνα δεν έχουν το χρόνο να το κάνουν.
Βοηθήστε τα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην κοινωνικοποίησή τους, στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους, στην ανάδειξη των ταλέντων τους, στην ωρίμανση, στην αυτοεκτίμηση και στην γενικότερη ψυχοσωματική εξέλιξή τους.
Η περίοδος του καλοκαιριού βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, την αυτοαντίληψη και αυτοεκτίμηση τους, να γίνουν υπεύθυνοι και να καλλιεργήσουν την αποτελεσματική λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.
Πηγή: capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου