Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Κίνδυνος αυτισμού για τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού διατρέχουν τα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Επιστημονική ομάδα του συστήματος Υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης, είτε πρόκειται για τον τύπου 1, είτε για τον τύπου 2 ή αυτόν που εκδηλώνεται στην κύηση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 419.425 παιδιά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 28ης και 44ης εβδομάδας κυοφορίας, την περίοδο 1995-2012.

Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος διαταραχών του αυτισμού ήταν ιδιαίτερα αυξημένος για τα παιδιά που είχαν εκτεθεί ενδομητρίως σε προϋπάρχων διαβήτη τύπου 1, 2 και κύησης (που είχε διαγνωστεί την 26η εβδομάδα κυοφορίας), συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί στον μητρικό διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συνεκτιμήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου που απορρέουν από την μεριά του πατέρα, καθώς και η έκθεση σε μετα-γεννητικούς και παράγοντες που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου