Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

10 συβουλές για να μάθει ποδήλατο το παιδί με δυσπραξια


- Οι γρατζουνιές και οι μελανιές (τα χτυπήματα γενικά) μπορούν να μειωθούν αρκετά αν το παιδί φοράει μακρύ παντελόνι και μπλουζάκια που τα μανίκια φτάνουν λίγο πριν τον καρπό.

- Κάντε εξάσκηση τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές όταν το παιδί είναι πιο χαλαρό και ξεκούραστο.

- Χαμηλώστε την σέλα έτσι ώστε τα πόδια του παιδιού να φτάνουν άνετα στο πάτωμα. Έτσι τα παιδιά με πρόβλημα ισορροπίας νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. 

- Μπορεί να βοηθήσει η αφαίρεση των πενταλ στην αρχή. Αφήστε το παιδί να σπρώχνει το ποδήλατο με τα πόδια του (πατώντας δηλαδή στο έδαφος), αποκτώντας αυτοπεποίθηση και βελτιώνοντας την ισορροπία του. Ενθαρρύνετε στη συνέχεια το παιδί να σηκώσει τα πόδια του (να μην ακουμπούν στο πάτωμα) και να διανύσει έτσι μια πολύ μικρή απόσταση κρατώντας την ισορροπία του. 

- Είναι λίγο πιο εύκολο για τα παιδιά να ισορροπούν σε ποδήλατα με φαρδιά λάστιχα. 

- Αν βοηθάτε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο τρέχοντας μαζί του και κρατώντας του την σέλα, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε λίγο πιο πίσω του (και όχι δίπλα του). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να το αφήνετε (να σταματάτε να το κρατάτε) χωρίς να το καταλάβει. 

- Οι βοηθητικές ρόδες μπορούν να αφαιρεθούν σταδιακά. Διδάξτε στο παιδί σας να ακούει τον ήχο που κάνουν οι βοηθητικές ρόδες στο έδαφος. Όταν δεν θα μπορούν να ακούσουν αυτό το θόρυβο, θα σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τις βοηθητικές ρόδες πια. 

- Εναλλακτικά, αφαιρέστε μόνο τη μια βοηθητική ρόδα (και αφήστε το παιδί να κάνει ποδήλατο με μια βοηθητική) μέχρι να αισθανθεί ότι μπορεί να κάνει και χωρίς αυτές. 

- Αν μπορείτε, αγοράστε ειδικές βοηθητικές ρόδες για να βελτιώσετε την ισορροπία του παιδιού πάνω στο ποδήλατο. Οι βοηθητικές ρόδες σταδιακά μεταφέρονται πιο κοντά στη ρόδα του ποδηλάτου έτσι ώστε η βάση τους να μειώνεται. 

- Μερικές οικογένειες αναφέρουν ότι βοήθησε μια πιο εύκολη αρχή. Το παιδί βάζει τα πόδια του στα πεντάλ και ο ενήλικας στηρίζει το ποδήλατο. Το παιδί με αυτό τον τρόπο «νιώθει» τα πεντάλ να κινούνται κυκλικά. 

Εναλλακτικές λύσεις αντί για το παραδοσιακό ποδήλατο:
- παιδικό τρίκυκλο
- scooter
- διπλό ποδήλατο με δύο αναβάτες και δύο συστήματα πεντάλ. 

Απόδοση Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου