Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Φιλιππίνες: Τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών στα σχολεία

Οι αρχές των Φιλιππίνων μεταφέρουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε στα σχολεία, με τους ελέγχους των σακιδίων των μαθητών και των ερμαρίων τους, αλλά και τον τυχαίο έλεγχο καθηγητών, ανακοίνωσαν σήμερα.

Ο Ντουτέρτε έχει εξαπολύσει μια αιματηρή επιχείρηση κατά των ναρκωτικών από τον Ιούνιο του 2016 οπότε ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων. Έκτοτε περισσότεροι από 4.200 φερόμενοι χρήστες και διακινητές ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ χιλιάδες ακόμη από άγνωστους ένοπλους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι κάποιοι από τους φόνους ήταν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες.

Τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι έτοιμες να εντείνουν την εκστρατεία καταπολέμησης της χρήσης ναρκωτικών, προτείνοντας τη διεξαγωγή τυχαίων ελέγχων στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσηςπροκειμένου να δουν αν είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και στους μαθητές μετά την τετάρτη δημοτικού.

Τις κινήσεις αυτές έχει επικρίνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στη διεξαγωγή ελέγχων για ναρκωτικά σε 14 εκατομμύρια μαθητές του δημοτικού, από την τετάρτη έως την έκτη τάξη, τονίζοντας ότι είναι παράνομο.

«Το υπουργείο Παιδείας επεσήμανε ότι η πρόταση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των Φιλιππίνων (PDEA) να διενεργεί τεστ για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών σε όλους τους μαθητές άνω των 10 ετών ενδέχεται να απαιτεί την τροποποίηση της νομοθεσίας του 2002 περί ναρκωτικών, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο μόνο των μαθητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου