Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Σχολείο κατσαδιάζει μητέρα για το κολατσιό που έδωσε στην κόρη της και οι μαμάδες του internet διχάζονται

Με την παιδική παχυσαρκία να απειλεί την υγεία εκατομμυρίων παιδιών και τα στοιχεία ερευνών που διεξάγονται να δείχνουν πως το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, πολλά σχολεία δυτικών χωρών αποκλείουν βλαπτικές τροφές από τα σχολικά γεύματα και τα κυλικεία ενώ ακόμη και οι δάσκαλοι επιτηρούν το πώς τρέφονται οι μαθητές. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που διαμαρτύρονται πως αυτοί οι νέο κανονισμοί κάποιες φορές ξεπερνούν τα όρια.

Χαρακτηριστική αυτής της διένεξης περί «ορίων» είναι η περίπτωση μιας μητέρας στην Αυστραλία η βρήκε στην τσάντα της κόρης της που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ένα σημείωμα με επιπλήξεις και συμβουλές για μια από τις τροφές που είχε δώσει στη μικρή για να φάει στο σχολείο.

Η γυναίκα ωστόσο έμεινε έκπληκτη καθώς η επίπληξη δεν αφορούσε κάποιο junk food ή κάποιο άλλο πολύ ανθυγιεινό σνακ αλλά τις γνωστές σταφίδες «σουλτανίνα» τις οποίες ξεκάθαρα η μητέρα θεώρησε πως αφού αποτελεί αποξηραμένο φρούτο είναι και αποδεκτό βάσει των κανόνων περί υγιεινής διατροφής.

Το σχολείο όμως είχε άλλη άποψη όπως φαίνεται και από το σημείωμα που βρήκε στην τσάντα της κόρη της:

«Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποκτήσουν θετικές διατροφικές συνήθειες. Η διατροφική μας πολιτική προβλέπει πως θα πρέπει να παρέχετε υγιεινά και θρεπτικά σνακ στο παιδί σας τα οποία θα καταναλώνει στο νηπιαγωγείο. Τα αποδεκτά τρόφιμα είναι: φρέσκα, αποξηραμένα ή συσκευασμένα φρούτα/λαχανικά, dip για λαχανικών, τυριά, κράκερς/μπισκότα, γιαούρτι, ψωμί από φρούτα, muffins και σάντουιτς από υγιεινά προϊόντα. Οι σουλτανίνες που δώσατε στο παιδί σας σήμερα είναι μη αποδεκτές εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης ζάχαρης».

H μητέρα, όπως αναφέρει το Kidspot ανέβασε στο Facebook το σημείωμα από το σχολείο, με το σχόλιο:

«Πρέπει να μου κάνουν πλάκα έτσι; Φυσικά και έχουν υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης αφού είναι φρούτα». 

Η ανάρτησή της όμως που κοινοποιήθηκε από το Oh So Busy Mum συγκέντρωσε θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις και σχόλια- περισσότερα από 700- αφού κάποιοι συμφώνησαν μαζί της και άλλοι τάχθηκαν υπέρ της θέσης που διατυπώθηκε από το σχολείο.

«Tα αποξηραμένα φρούτα είναι αφυδατωμένα και κατά συνέπεια όλη η ζάχαρη συγκεντρώνεται. Γι αυτό έστειλαν αυτό το σημείωμα. Οι σουλτανίνες δεν είναι καλές» έγραψε μια μητέρα.

Μια άλλη όμως διαφώνησε: «Νομίζω πως υπάρχουν και χειρότερες τροφές που δίνουν οι μητέρες ως για να φάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ενώ υπάρχουν και πολλά παιδιά που δεν έχουν καν κολατσιό μαζί τους».

Μια τρίτη όμως έγραψε: «Άρα δεν πρέπει να περιλαμβάνονται φρούτα στο σχολικό γεύμα; Πλάκα μας κάνουν».

Και κάποιες άλλες αντέδρασαν με την ίδια την παρέμβαση που έγινε από το σχολείο: «Δεν νομίζω πως κανένα νηπιαγωγείο ή σχολείο έχει το δικαίωμα να στέλνει σημειώματα σαν αυτά στο σπίτι. Κάποια παιδιά μπορεί να τρώνε συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της μέρες και να τρώνε υγιεινά στο σπίτι. Αυτοί οι άνθρωποι ξεπέρασαν τα όρια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα».

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται τέτοιες διαδικτυακές συζητήσεις για αυτό το θέμα. Μόλις τον Φεβρουάριο μια μητέρα έτυχε ανάλογης αντιμετώπισης επειδή στο κολατσιό της κόρης περιέλαβε και ένα κομματάκι σοκολάτα.

Πηγή: HuffingtonPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου