Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου

Άλλη μία μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία, καθώς δείχνει ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου μέσα στην μήτρα της εγκύου.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας) ανέπτυξαν ηπατικό ιστό με τη βοήθεια πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το «κοκτέιλ» των περίπου 7.000 χημικών ουσιών που περιέχει το τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα βλαπτικό για τα βλαστικά εμβρυικά κύτταρα που αναπτύσσονται και γίνονται ηπατικά κύτταρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιηβιντ Χέι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τοξικολογίας "Archives of Toxicology", σύμφωνα με το BBC. Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής δρ Παναγιώτης Φίλης του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία.

Η μελέτη δείχνει ότι η νικοτίνη, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι άλλες ουσίες του τσιγάρου επιδρούν στην ηπατική ανάπτυξη του εμβρύου διαφορετικά στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, αλλά βλαβερά και στα δύο φύλα, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου