Μια διαδικαστική λεπτομέρεια έχει προκαλέσει προβληματισμό σε γονείς και δασκάλους από τη δεύτερη κιόλας μέρα πιλοτικής εφαρμογής του φιλόδοξου όσο και χρήσιμου προγράμματος διανομής σχολικών γευμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Ενώ αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή οι γονείς 10.000 παιδιών, καθώς οι προϋποθέσεις του υπουργείου Παιδείας όριζαν ότι το γεύμα θα μπορούν τα παιδιά να το πάρουν σπίτι τους -θα έτρωγαν στο σχολείο τα εγγεγραμμένα στο ολοήμερο-, τώρα κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη, αφού ορίστηκε η κατανάλωση του γεύματος στο σχολείο σε ώρα πέραν του ωραρίου (13.15-13.45).
Γονείς και δάσκαλοι μπερδεύτηκαν, άρχισαν οι γκρίνιες, οι ανακοινώσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, οι διαμαρτυρίες, με ορατό κίνδυνο να μείνουν πολλά παιδιά έξω από τη σίτιση.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετέχουν οι μαθητές τεσσάρων σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης.
Τα ερωτήματα που θέτουν έμπειροι -και ένθερμοι υποστηρικτές του προγράμματος- δάσκαλοι έχουν να κάνουν ακριβώς με την υποχρέωση να καταναλώνεται το γεύμα στο σχολείο.
Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» δάσκαλος σε σχολείο εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, «δεν καταλαβαίνουμε γιατί άλλαξε η πρώτη απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής του. Σε εμάς, από τα 200 παιδιά δεν μένουν σχολείο ούτε τα 30 και από τα 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή τα 40 προέρχονται από το ολοήμερο».
Μάλιστα, σε κάποια σχολεία οι δάσκαλοι έδωσαν –και πολύ καλά έκαναν– τα γεύματα στα παιδιά που έφευγαν αφού ούτως ή άλλως θα έμεναν αδιάθετα.
Ο πρόεδρος του 6ου συλλόγου δασκάλων νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κατσαρός, λέει στην εφημερίδα μας ότι το πρόγραμμα «δεν περπατάει γιατί δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές να μετατρέπονται οι αίθουσες διδασκαλίας σε αίθουσες σίτισης. Βάζουν χρονικό όριο μισής ώρας και τους ρωτώ: στο σχολείο που υπηρετώ -7ο Νεάπολης- είχαν γίνει δηλώσεις για 199 παιδιά. Εχουμε τέσσερις βρύσες. Μπορείτε να φανταστείτε αν μπορούν τόσα παιδιά να πλύνουν μόνο τα χέρια τους σε τόσο σύντομο διάστημα; Είμαστε υπέρ του κοινωνικού κράτους και δεν αντιδρούμε στο ζήτημα του ωραρίου, όπως κακώς λένε, αλλά υπάρχουν ζητήματα υγιεινής και προγραμματισμού».
«Η βούληση των υπουργείων είναι να καταναλώνονται τα γεύματα στο σχολείο. Παιδαγωγικά το θεωρώ καλύτερο», απαντά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γεωργίου.
Και διευκρινίζει: «Η κατάσταση ποικίλλει από σχολείο σε σχολείο. Στα μεγάλα σχολεία δεν έχουμε αίθουσες σίτισης και θα χρησιμοποιηθούν και αίθουσες, εκεί πρέπει να χρησιμοποιούνται τραπεζομάντιλα μιας χρήσης. Θα πρέπει να περιμένουμε τις νέες δηλώσεις των γονιών για παραμονή των παιδιών πέραν του προγράμματος. Ικανό δείγμα θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδας».
«Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί», λέει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ανανιάδης, τονίζοντας πως «όλα τα προβλήματα θα τα δούμε στην πράξη και θα τα λύσουμε, όπως εξετάζουμε να ορίσουμε και την ώρα του φαγητού ως διδακτική στο πρόγραμμα των δασκάλων. Είμαστε ήδη έτοιμοι να επεκτείνουμε μάλιστα το πρόγραμμα πέρα από τα τέσσερα σχολεία που λειτουργούν πειραματικά».
Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου