Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

"Θα είναι το παιδί μου αλλεργικό;"

Τα ποσοστά των αλλεργιών στην παιδική ηλικία δείχνουν πιο αυξημένα από ποτέ. Αλλά και η ενημέρωση των γονιών γύρω από τις αλλεργίες είναι πιο εντατική, αν και πολλά είναι τα ερωτηματικά που μένουν αναπάντητα είτε γιατί οι γονείς θεωρούν "αφελείς" κάποιες απορίες που έχουν, είτε γιατί η εξέλιξη μιας αλλεργίας δεν είναι πάντα προβλέψιμη. 

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών, που οι ίδιοι είναι αλλεργικοί, είναι αν και τα παιδιά τους θα έχουν προδιάθεση για να αναπτύξουν αλλεργίες. Τελικά, βέβαια, όπως θα διαβάσετε και στη συνέχεια, ένα μεγάλο ποσοστό της ευθύνης για την έξαρση των αλλεργιών σήμερα δεν το έχουμε εμείς αλλά η ζωή στις πόλεις και οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας. 

Κληρονομεί το παιδί τις αλλεργίες των γονιών;
Με τα ποσοστά αλλεργιών στην παιδική ηλικία να ανεβαίνουν κατακόρυφα, οι γονείς που οι ίδιοι είναι αλλεργικοί είναι φυσικό να ανησυχούν κατά πόσο κληροδοτούν στο παιδί τους τα γονίδια της αλλεργίας, αν το παιδί θα είναι αλλεργικό στους ίδιους παράγοντες που είναι και οι ίδιοι κι αν η μορφή της αλλεργίας του θα είναι σαν κι αυτή των γονιών του. 

Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αυτό που οι γονείς μπορούν να κληροδοτήσουν στο παιδί είναι η τάση να "απαντά" το ανοσοποιητικό του σύστημα με αλλεργικό μηχανισμό σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Γονίδια που καθορίζουν την ατοπία (όπως π.χ. τα εκζέματα ή η δερματίτιδα), την ευαισθητοποίηση του οργανισμού σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο (π.χ τη γύρη της ελιάς και όχι κάποιου άλλου δέντρου) και την ευαισθησία του οργάνου που πάσχει (π.χ. ανώτερο αναπνευστικό, κατώτερο αναπνευστικό, δέρμα) σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όλα μαζί καθορίζουν το αν ένα παιδί θα αναπτύξει αλλεργίες και ποιας μορφής. 

Σε γενικές, όμως, γραμμές, από επιδημιολογικές μελέτες, αναφέρεται ότι η πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί αλλεργία αν ο ένας γονιός είναι αλλεργικός φτάνει στο 20 -40%, αν είναι και οι δύο αλλεργικοί στο 40-60%και το ποσοστό πλησιάζει το 75% εάν οι γονείς πάσχουν από την ίδια μορφή αλλεργίας.

Όταν το παιδί έχει προδιάθεση για αλλεργία
Οι πρώτες ενδείξεις μιας αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν από τις πρώτες μέρες ζωής του βρέφους μέχρι και στα τέλη της εφηβείας. 

Στα βρέφη συνήθως μας προειδοποιούν για αλλεργίες τα εκζέματα ή οι δερματίτιδες που μπορεί να εμφανίσει το μωρό από πολύ νωρίς. Επιπλέον, οι πολύ συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι μια παράμετρος που μπορεί να δείχνει ότι το παιδί έχει ευαισθησία που μπορεί να σχετίζεται με το αλλεργικό άσθμα. 

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και δοκιμάζει καινούριες τροφές "δοκιμάζεται" και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αν υπάρχει προδιάθεση για αλλεργία –ειδικά αν έχει εμφανιστεί ατοπική δερματίτιδα στη βρεφική ηλικία- υπάρχουν πολλές πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει αλλεργία σε κάποια τροφή. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εισαγωγή νέων τροφών στο διαιτολόγιό του, με τη διαδικασία που θα μας υποδείξει ο παιδίατρος.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος, όπως βήχα μετά από έντονο παιχνίδι ή άσκηση και βήχα που δεν υποχωρεί όταν είναι κρυωμένα. 

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος που θα εκτιμήσει την πιθανότητα αλλεργίας είναι ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί, ο οποίος θα πρέπει να είναι ενημερωμένος αν υπάρχει αλλεργικό ιστορικό στην οικογένεια. Αυτός θα μας συστήσει την κατάλληλη αγωγή και αν χρειάζεται θα μας παραπέμψει στον ειδικό αλλεργιολόγο. 

Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου