Ανοιχτή «πληγή» της ελληνικής εκπαίδευσης παραμένει η σχολική διαρροή. Μπορεί το ποσοστό να βαίνει μειούμενο -προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 6,5% το 2016 από 18,2% το 2000- ωστόσο οι ανισότητες «ζουν και βασιλεύουν». Είναι ενδεικτικό ότι τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης καταγράφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση -11,02%- την οποία επιλέγουν κυρίως παιδιά από οικονομικά ασθενείς οικογένειες, αλλά και σε περιοχές όπου ζουν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. «Πρωταθλήτρια» είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ σε απόλυτους αριθμούς τα περισσότερα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι στην Αττική, με τη Δυτική Αττική να έχει τα υψηλότερα ποσοστά.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο για τα θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της Μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Τα βασικά σημεία της μελέτης είναι τα εξής:
• Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της σχολικής διαρροής στην Ελλάδα για το έτος 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 6,5% από 7,9% το 2015, 13,7% το 2010 και 18,2% το 2000. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική απόκλιση στα ποσοστά διαρροής μεταξύ τύπων σχολείου και βαθμίδων. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στα επαγγελματικά λύκεια (11%). Στα γυμνάσια είναι 4,23%, ενώ από αυτούς το 93% διαρρέει από την Α’ τάξη. Ακολουθούν τα γενικά λύκεια (1,92%) και τα δημοτικά σχολεία όπου το ποσοστό διαρροής είναι 1,79% στις τρεις πρώτες τάξεις και 1,65% στις τρεις μεγαλύτερες.
• Τα αγόρια εμφανίζουν σταθερά υψηλότερα ποσοστά διαρροής από τα κορίτσια (μεσοσταθμικά, 3,3% έναντι 2,5%). Στο γυμνάσιο, μάλιστα, τα αγόρια εγκαταλείπουν τις σπουδές κατά 35% περισσότερο από τα κορίτσια. Σημαντική είναι η διαφοροποίηση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενικά λύκεια και επαγγελματικά λύκεια), καθώς τα αγόρια έχουν υψηλότερα κατά περίπου 15% ποσοστά διαρροής έναντι των κοριτσιών.
• Οι αστικές περιοχές εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά διαρροής σε σχέση με τις ημιαστικές και τις αγροτικές, χωρίς όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις. Η διοικητική περιφέρεια με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαρροής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το γυμνάσιο και τα επαγγελματικά λύκεια είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στα γενικά λύκεια, στην υψηλότερη θέση εμφανίζεται η περιφέρεια Κρήτης.
Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο καταγράφονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, γεγονός αναμενόμενο καθώς εκεί ζει το 1/3 του μαθητικού πληθυσμού, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά έχει η Δυτική Αττική όπου ζουν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ανά νομό, τα υψηλότερα ποσοστά διαρροής έχει, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η Ξάνθη (6,26%), στα γυμνάσια επίσης η Ξάνθη (15,12%), στα γενικά λύκεια το Ρέθυμνο (4,91%) και στα επαγγελματικά λύκεια η Φθιώτιδα (16, 94%).
Της Χαράς Καλημέρη
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου