Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τα παιδιά αφηγούνται ιαπωνικό θρύλο με αφορμή την Ημέρα Αφήγησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20/3), τα παιδιά αφηγούνται στη Ραδιοτηλεόραση, με τον ιδιαίτερο δικό τους τρόπο και τη φαντασία τους, αγαπημένα λαϊκά παραμύθια, μύθους και θρύλους από κάθε σημείο του κόσμου, που σώζονται έως και σήμερα, μέσω του προφορικού λόγου. 

Η Σοφία, ο Φώτης και η Μαγδαληνή, μαθητές της Α΄Γυμνασίου, αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο έναν ιαπωνικό θρύλο για τον λαγό.

Δείτε το βίντεο εδώ.

Υπάρχει ένα προφορικό λογοτεχνικό έργο που είναι συνάμα και λεξικό και μέθοδος εκμάθησης της γλώσσας ενός λαού. Είναι το λαϊκό παραμύθι, απ’ όπου κανείς μπορεί να σταθεί για να μελετήσει και να γνωρίσει αργότερα τους θρύλους, τη μυθολογία και τα αρχαία (Γκιλγκαμές, Ιλιάδα) και μεσαιωνικά (ακριτικά, παραλογές) έμμετρα έπη αλλά και τα αινίγματα, τις παροιμίες, τις ευτράπελες ιστορίες και τους παροιμιόμυθους… Τα λαϊκά παραμύθια δεν τα έγραψε κανείς σε βιβλία τα οποία μετά εξέδωσε. Διαδίδονται από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης. Πολλοί επιχειρούν να τα καταγράφουν(για να διασωθούν στα σίγουρα) αλλά μόνο όταν τα ακούς να στα αφηγούνται σου αφήνουν τη μαγεία που σε ταξιδεύει…

Τζένη Χαραλαμπίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου